Update articol:

Macron o felicită pe Liz Truss în prima convorbire cu premierul britanic

Emmanuel Macron/ Sursa foto: Twitter Emmanuel Macron/ Sursa foto: Twitter

Condoleanţe după moartea Reginei Elisabeta a II-a, felicitări pentru numirea ei şi “dorinţa de a coopera îndeaproape”: Emmanuel Macron a discutat telefonic sâmbătă pentru prima dată cu noul premier conservator britanic, Liz Truss, a informat Palatul Elysee, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez, care va fi prezent la funeraliile reginei pe 19 septembrie la Londra, “a prezentat din nou condoleanţe întregului popor britanic după moartea Reginei Elisabeta a II-a. El a spus în numele francezilor tristeţea lor care se alătură celei a vecinilor lor britanici”, a subliniat preşedinţia Franţei într-un comunicat.

În cursul acestei discuţii, Emmanuel Macron “a felicitat-o pe premier pentru numirea sa. Cei doi lideri au reamintit de legăturile dense şi istorice care unesc Franţa şi Regatul Unit, precum şi dorinţa lor de a le consolida şi mai mult”, a continuat Palatul Elysee.

“Ei şi-au exprimat dorinţa de a coopera îndeaproape în faţa provocărilor comune, începând cu sprijinul pentru Ucraina şi răspunsurile la consecinţele conflictului asupra insecurităţii alimentare şi a preţurilor la energie”, a încheiat textul.

Un mesaj preluat parţial în tweet-urile lui Emmanuel Macron în franceză şi engleză.

Înainte ca Liz Truss să preia mandatul de prim-ministru, relaţia dintre cei doi lideri era mult mai distantă.

Întrebată în urmă cu trei săptămâni despre Emmanuel Macron, “amic sau inamic” al ţării sale, în cursul unei reuniuni electorale a Partidului Conservator, Liz Truss a refuzat atunci să răspundă. “Juriul încă deliberează”, a răspuns cea care era la acea dată şefa diplomaţiei britanice.

Emmanuel Macron a răspuns a doua zi spunând că Regatul Unit este “o naţiune prietenă, puternică şi aliată, indiferent de cine sunt liderii ei, şi uneori în pofida liderilor săi sau a unor mici erori pe care ei le pot face în afirmaţii de estradă”.

“Nu este niciodată bine să-ţi pierzi prea mult reperele în viaţă. Dacă mi se pune întrebarea (…), indiferent de persoana care este considerată leadershipul viitor în Marea Britanie, nu stau pe gânduri nicio secundă. Regatul Unit este prieten al Franţei”, a insistat el.

Luni, Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa este “disponibilă pentru a putea lucra între aliaţi şi prieteni” cu Liz Truss, reaminteşte AFP.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022