Update articol:

Malaezia şi fondul 1 MBD solicită daune de peste 5,6 miliarde USD de la partenerii KPMG

Guvernul Malaeziei și fondul de stat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) solicită daune de peste 5,6 miliarde de dolari de la partenerii KPMG pentru presupuse încălcări și neglijențe legate de un scandal de corupție la fond, potrivit unor documente judiciare văzute de Reuters.

Firma de audit KPMG a negat vineri acuzațiile și s-a angajat să conteste „energic” procesul intentat împotriva a 44 de parteneri actuali și foști, legat de auditul declarațiilor financiare ale 1MDB între 2010 și 2012.

Procesul, pe care ministerul de finanțe a confirmat că a fost depus marți, este cel mai recent dintr-o serie de procese depuse de autoritățile din Malaezia pentru recuperarea a miliarde de dolari lipsă de la 1 MBD într-un scandal care a implicat oficiali de nivel înalt, bănci și instituții financiare din lume.

“Respingem toate acuzațiile și cererea va fi contestată în mod energic”, a declarat KPMG într-o declarație trimisă prin e-mail către Reuters, menționând că a fost „dezamăgită” de proces. Avocații pentru 1MDB nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Potrivit procesului, reclamanții susțin că aproximativ 3,2 miliarde de dolari au fost deturnate de la 1MDB și filialele sale în perioada în care KPMG a servit ca auditor al firmei.

Suma a făcut parte dintr-o sumă mai mare de 5,64 miliarde de dolari presupus sifonată de la 1 MBD între 2009 și 2014 – pierderi care ar fi putut fi evitate dacă KPMG ar fi obținut suficiente dovezi pentru a-și susține concluziile de audit, susțin reclamanții.

Un audit adecvat efectuat de KPMG ar fi identificat semnele de avertizare privind riscul de fraudă pe care firma ar fi avut datoria să le raporteze și care ar fi condus la descoperirea fraudelor la 1MDB mai devreme, au declarat reclamanții.

Reclamanții au declarat că vor căuta să recupereze întreaga sumă deturnată, inclusiv dobânzile acumulate, precum și costurile suplimentare.

Guvernul malaezian și MoF Inc, un organism statutar din cadrul ministerului finanțelor, vor, de asemenea, 2,63 miliarde de ringgit (627,83 milioane de dolari) de la partenerii KPMG pentru a acoperi pierderile suportate pentru salvarea 1MDB. KPMG a fost demis în calitate de auditor al 1MDB după ce a refuzat să semneze conturile fondului din 2013.

Deloitte PLT, care a preluat funcția de auditor al 1MDB după KPMG, a plătit luna trecută guvernului Malaeziei 80 de milioane de dolari pentru a soluționa creanțele legate de relațiile sale cu 1MDB.

Cel puțin șase țări au deschis investigații asupra 1MDB, cofondată de fostul prim-ministru Najib Razak. Anul trecut, Najib a fost găsit vinovat de corupție și spălare de bani într-un caz legat de 1MDB. El neagă faptele și a făcut apel la verdict.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)