Update articol:

Marcel Boloş: România pregăteşte dezvoltarea primului proiect aplicat în domeniul hidrogenului

Sursa foto: Facebook

Activitatea de cercetare în domeniul hidrogenului, ca sursă alternativă de energie, este deosebit de importantă şi, alături de Institutul Naţional pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, am iniţiat două acţiuni, astfel încât să modificăm Programul Operaţional Competitivitate şi să dezvoltăm primul proiect aplicat pe acest segment, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
 

“Atunci când discutăm despre hidrogen ca sursă alternativă de energie, toată lumea este la început de drum şi îşi pune întrebarea încotro se vor îndrepta lucrurile şi cum vor evolua, mai ales activitatea de cercetare, pentru ca rezultatele din acest domeniu să poată fi valorificate în piaţă. De aceea, activitatea de cercetare în domeniul hidrogenului ca sursă alternativă de energie este deosebit de importantă. Împreună cu domnul director general al Institutului Naţional pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, Mihai Varlam, cu care am iniţiat două acţiuni, astfel încât să modificăm Programul Operaţional Competitivitate şi să dezvoltăm primul proiect aplicat în domeniul hidrogenului. Acest proiect l-am intitulat “Soluţie tehnologică de furnizare energie termică pentru comunităţi rurale pe bază de hidrogen”. Chiar ieri (luni, 25 mai 2020, n.r.) am avut o videoconferinţă cu domnul director general şi cu echipa domniei sale şi ne dorim tare mult ca acest proiect să prindă contur şi să vedem care sunt primele rezultate ale cercetării, fiind un domeniu de mare complexitate şi cu o serie de probleme care trebuie rezolvate”, a afirmat Boloş, citat de Agerpres.

Conform demnitarului, finanţarea proiectului dedicat cercetării în domeniul hidrogenului ar putea să fie realizată prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă.

“A doua acţiune este mai complexă şi face parte dintr-un proiect mai mare, pe care încercăm să-l dezvoltăm, de asemenea, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, astfel încât hidrogenul şi toate formele sale de utilizare pentru piaţă să fie lucruri palpabile. Acest proiect, la care ţinem foarte mult ca minister al Fondurilor Europene, încercăm să-l finanţăm prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă. Sperăm să putem ajunge la momentul în care am convins Comisia (Europeană, n.r.) şi se deschide drumul către cercetarea mai complexă şi mai ambiţioasă în privinţa rezultatelor pe care le putem obţine de pe urma utilizării hidrogenului în economie”, a susţinut oficialul.

Tănase: Guvernul vrea să dea un semnal puternic de sprijin al cercetării prin adoptarea memorandumului de înfiinţare a ROHYDROHUB

Boloş a adăugat că există speranţe că va apărea momentul “în care să afirmăm că hidrogenul poate fi soluţia pentru a obţine energia termică pentru încălzirea populaţiei sau pentru alte forme de valorificare”.

“Discutăm de optimizarea de costuri, o problemă destul de reală şi care ridică numeroase semne de întrebare, dar pe care sper ca Institutul să le poată rezolva şi să putem ajunge la acel moment în care să afirmăm că hidrogenul poate fi soluţia pentru a obţine energia termică pentru încălzirea populaţiei sau pentru alte forme de valorificare. Aceasta este şi o politică la nivel european, susţinută, şi pentru care se pare că vor fi alocate resurse de finanţare pe viitor”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României organizează, marţi, videoconferinţa cu tema “Ro-Hydrohub, hidrogenul ca vector alternativ de energie”.

Uniunea Europeană (UE) îşi propune ca, până în anul 2050, să devină neutră din punct de vedere al emisiilor gazelor cu efect de seră. Planul ambiţios dezvoltat prin Pactul Ecologic European va avea un impact semnificativ asupra sectorului energetic din România. Astfel, inovaţia şi cercetarea devin elemente-cheie pentru dezvoltarea surselor de energie. 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021