Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ - FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL BY FINANCIAL INTELLIGENCE

Marian Siminică, ISF: Investițiile în acțiuni trebuie făcute constant, diversificat și pe termen lung

Investițiile în acțiuni trebuie făcute diversificat, pe termen lung, de 3-5 ani, periodic, cu consecvență, în așa fel încât să evităm fluctuații majore, mergând lună de lună cu o sumă rezonabilă pe care să o investim; astfel liniarizăm câștigurile și diminuăm riscurile, a declarat Marian SIMINICĂ, Director Executiv al Institutului de Studii Financiare, la cea de-a cincea ediție a Forumului Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence.

Domnul Siminică a explicat: “Educația financiară este un subiect interesant, de actualitate, care ne privește pe toți, fie că este vorba de entități active pe piețele de capital, de reglementator sau de zona de formare profesională și, nu în ultimul rând, privește publicul larg. De aceea este important să depunem eforturi în această direcție pentru că, prin educație financiară, ajungem la cunoaștere și la încredere.

Fără educație financiară, publicul larg nu poate să știe și nu poate să capete încredere în instrumentele financiare tranzacționate pe piața de capital.

Tocmai pentru a evalua nivelul de educație financiară, avem inițiative la nivelul Institutului de Studii Financiare (ISF). Dacă la nivel internațional OECD se ocupă de evaluarea nivelului de educație financiară în statele membre, noi, în plan național, am încercat să facem un proiect de cercetare bazat pe un sondaj statistic, pentru a evalua mai în profunzime nivelul de educație financiară și tendințele în comportamentul persoanelor active pe piețele financiare, în strânsă corelație cu acest nivel de educație.

Fiind vorba de un eșantion reprezentativ la nivel național de 1303 persoane peste 18 ani, din toate categoriile sociale, am introdus în chestionar o întrebare în care am vrut să evidențiem comportamentul investițional potențial: „Ce ar face persoanele respondente cu economiile, dacă ar avea niște resurse financiare, care ar fi prioritățile?”

Am integrat 9 variante de răspuns. Am fost surprins să constat că, pe prima poziție, în preferințe, a fost plasarea sumelor în valută, acasă. 28,5% dintre respondenți au declarat că preferă să țină bani în valută. Pare o atitudine bazată pe aversiunea față de risc, în condițiile în care economiile în valută au oferit de- a lungul timpului o protecție împotriva inflației.

Dar acum, din păcate, nu mai putem vorbi de o protecție împotriva inflației dacă avem economiile în valută, pentru că știm foarte bine că și zona euro este aproape la fel de afectată ca și leul.

Următoarea opțiune era depozitul bancar – un sfert din respondenți.

Doar 3,5% dintre respondenți au spus că preferă investițiile pe piața de capital în acțiuni/obligațiuni. Este foarte puțin, mult prea puțin.

Aceasta este, de fapt, realitatea și avem foarte mult de lucru pentru a crește ponderea celor care sunt interesați de piața de capital.

Având în vedere rezultatul, am vrut să știm cauzele și am introdus o întrebare, dacă au auzit despre acțiuni și obligațiuni și, surprinzător, două treimi dintre respondenți au declarat că au auzit despre ele. Dar o treime nu știu de existența lor.

Avem foarte multe de făcut în zona educației financiare, mă refer la cunoaștere fie prin intermediul sistemului formal, prin școală, prin cursuri de educație financiară – există acțiuni în acest sens – , dar și prin evenimente informale, conferințe, evenimente organizate cu grupuri sociale diverse.

Din chestionar, am mai aflat că între notorietate și utilizare există o foarte mare discrepanță. Dacă 66% au auzit de instrumente financiare, doar 4,2% le-au achiziționat în ultimii trei ani și 3% le dețin în prezent. Aici problema este de încredere în aceste instrumentele financiare, dar mai există și problema resurselor financiare disponibile pentru acest gen de plasament.

În condițiile în care 3,5% dintre respondenți ar fi interesați să investească în acțiuni și 3% le dețin deja, se pare că problema de disponibilități nu este cea mai importantă. Dar o investiție pe piața de capital comportă niște avantaje, dar comportă și niște riscuri. Este o perioadă interesantă în privința randamentelor investițiilor. În 2021, aveam o inflație medie la nivelul anului de 8,19%, iar câștigul mediu într-o investiție în titluri de stat era 3,51% și într-un depozit 1,68%, pe baza datelor publicate de BNR. Investițiile într-un portofoliu de acțiuni bazat pe indicele BET-  practic cele mai lichide circa 20 de companii –  au oferit randament de 33%, plus dividende 40%. De cinci ori peste inflație. 2021 a fost un an excepțional. Dar dacă prezentăm acest lucru unui potențial investitor creăm și așteptări foarte mari, iar în 2022 lucrurile nu au mai stat chiar așa. A crescut randamentul pe 7 luni al titlurilor de stat, chiar și al depozitelor bancare, însă în continuare sub rata inflației. Dar investițiile la bursă, indicele BET la 31 iunie, avea – 4,6%, luând în calcul și dividendele plus 3%. Iată că avem un moment nefavorabil, la cealaltă extremă față de anul trecut.

Prin educație financiară trebuie să îi facem pe oameni să înțeleagă că sunt astfel de oscilații. Dacă investițiile în titluri de stat sau în depozitele bancare au randamente relativ liniare și cu riscuri mici, investițiile pe   piața de capital comportă riscuri. Avem perioade cu creșteri mari, dar și perioade cu scăderi. Trebuie să evităm manifestările extreme, entuziasm exagerat în perioada de creștere și panică în perioada de scăderi. Tocmai asta trebuie făcut print acțiuni de educație financiară .

Investițiile pe termen lung sunt mult mai rentabile. Am făcut o analiză pe cinci ani –  2017-2022, și apoi pe opt ani. Observăm că piața de capital a generat randamente de două- trei ori mai mari decât inflația și mult mai mari decât investițiile în titluri de stat sau depozite bancare.

Concluzia este că investițiile în acțiuni trebuie făcute pe termen lung – 3-5 ani, nu în 3-6 luni sau un an. Apoi investiția trebuie făcută periodic, cu consecvență, în așa fel încât să evităm perioadele cu oscilații mari ale prețurilor, mergând lună de lună cu o sumă rezonabilă pe care să o investim, liniarizăm câștigurile și diminuăm riscurile. Și, cel mai important, investim diversificat”.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022