Update articol:

Mark Mobius: „Confuzia și dezorientarea” duc la mișcări „nebune” pe piață

  • Volatilitatea pieței și următoarele mișcări ale băncilor centrale trebuie urmărite „foarte atent”, a avertizat investitorul Mark Mobius.

  • El a descris „mișcările nebunești” în active precum bitcoin ca fiind conduse de „dezorientare și confuzie”.

 

Volatilitatea pieței și următoarele mișcări ale băncilor centrale trebuie urmărite „foarte atent”, a avertizat investitorul Mark Mobius, care a descris „mișcările nebunești” în active precum bitcoin ca fiind conduse de „dezorientare și confuzie”.

Speculațiile pieței cu privire la momentul în care băncile centrale și, în special Rezerva Federală a SUA, ar putea începe să reducă achizițiile de active, sunt abundente de luni de zile, având în vedere recuperarea după  pandemia de coronavirus și spectrul creșterii inflației.

Mark Mobius, partener fondator al Mobius Capital Partners, a declarat pentru CNBC că mișcările băncii centrale trebuie urmărite îndeaproape. „Orice retragere a ofertei de bani ca urmare a retragerii băncilor centrale va fi, cred, foarte proastă pentru piețe. Deci, cred că trebuie să urmărim acest lucru foarte atent ”, a declarat Mobius.

„Suntem într-un moment foarte incert, este clar”, a adăugat el.

Chiar și fără îngrijorări cu privire la băncile centrale, au existat cazuri de volatilitate extremă a pieței de la începutul anului, inclusiv frenezia tranzacționării investitorilor mici care a lovit piețele bursiere din SUA în primăvară, condusă în mare parte de Reddit, la mișcări sălbatice pe piața criptomonedelor, în special bitcoin. Prețul criptomonedei a scăzut cu aproximativ 10% marți, la aproximativ 32.000 de dolari, și a scăzut cu 50% față de maximul său din aprilie.

Potrivit lui Mobius, comportamentul de asumare a riscurilor în rândul investitorilor și volatilitatea pieței se reduc la confuzie.

„Mulți oameni au bani în mână cu care vor să facă ceva și, în al doilea rând, mulți oameni sunt confuzi. Faptul că au văzut bitcoin, în care aveau multă încredere, că a coborât la ​​modul acesta, îi încurcă pe oameni ”, a spus el.

„Așadar, suntem într-o situație amuzantă, cu mulți bani în buzunar și o mulțime de confuzie și dezorientare, cred că asta determină multe dintre aceste mișcări nebunești pe piață”,  a mai spus Mobius.

Cu toate acestea, Mobius crede că piețele mai pot creşte în continuare dacă băncile centrale nu vor opri programele de cumpărare de active prea curând.

„Cu o mulțime de bani, nu există niciun motiv pentru care piața nu poate crește, nu doar piața SUA, ci piața MSCI și EM (piața emergentă) au crescut, de asemenea, mai mult decât S&P 500. Puteți vedea o continuare a acestor creşteri, cu excepția cazului în care există o mare retragere a ofertei de bani. De aceea trebuie să urmărim comportamentul băncilor centrale din întreaga lume, în special Fed”, a explicat Mobius.

O rețetă pentru dezastru?

Mobius a remarcat modul în care unele piețe emergente au avut rezultate bune datorită creșterii ofertei de bani la nivel mondial și a subliniat modul în care unele valute, cum ar fi renminbi chinezi și realul brazilian, au avut un rezultat deosebit de bun în ultimul an, dar perspectivele sunt imprevizibile .

„Veți vedea o mulțime de astfel de mișcări neobișnuite”, a remarcat el, cu „unele dintre ele justificabile, dar multe dintre ele nu sunt justificate și nu sunt logice cu adevărat”, ceea ce creează o perspectivă foarte incertă.

„Deci, la sfârșitul zilei, suntem într-o situație foarte, foarte incertă … și, desigur, asta înseamnă o rețetă pentru dezastru pentru unii oameni care investesc”, a remarcat el.

Următorul indicator pentru piețele globale vine joi, este vorba de rata inflației din SUA, care ar putea determina Rezerva Federală să reducă achizițiile de active mai devreme. Indicele prețurilor de consum pentru luna mai va fi publicat joi. Economiștii se așteaptă ca IPC să crească cu 4,7% față de 2020, potrivit Dow Jones. În aprilie, IPC a crescut anual cu 4,2%, cea mai rapidă creștere din 2008.

Fed a susținut anterior că presiunile mai mari pe prețuri sunt doar temporare, deoarece economia continuă să revină din recesiunea indusă de pandemie.

 

BVB | Știri BVB

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (02/12/2022)

Desfasurare licitatie conform Hotarare AGEA 17.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/12/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022