Update articol:

Mark Zuckerberg și echipa iau în considerare închiderea Facebook și Instagram în Europa, dacă Meta nu poate procesa datele europenilor pe serverele din SUA

meta

Dacă Meta nu are opțiunea de a transfera, stoca și procesa date de la utilizatorii săi europeni pe servere din SUA, Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa, a avertizat proprietarul giganților rețelelor sociale în raportul său anual, potrivit CITYAM . 

Problema cheie pentru Meta este reprezentată de transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și prin alte modele de acorduri pe care Meta le folosește pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt în prezent supuse unui control intens în UE.

În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și companiei nu i se mai permite să utilizeze actuale modele de acorduri sau “alternative”, compania „probabil” nu va mai putea să ofere în UE multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative”, inclusiv Facebook și Instagram, potrivit diverselor rapoarte media, inclusiv în iTWire, ziarul The Guardian și Revista Side Line.

Împărtășirea datelor între țări și regiuni este crucială pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată, a subliniat Meta. Compania a folosit anterior cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date.

Cu toate acestea, acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcărilor privind protecția datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.

În plus față de Privacy Shield, Meta folosește și așa-numitele modele de acorduri, sau Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Aceste acorduri model sunt, de asemenea, supuse controlului la Bruxelles și în alte părți ale UE.

Răspunsul Facebook

Când a fost contactat de City A.M., John Nolan, liderul în domeniul media tehnologic și al comunicațiilor publicitare din Meta, cu sediul în Londra, nu a negat și nu a minimizat rapoartele.

În schimb, el a împărtășit o declarație a lui Nick Clegg, vicepreședintele pentru afaceri și comunicații globale al Meta. Clegg a avertizat că „lipsa transferurilor internaționale de date sigure și legale ar dăuna economiei și ar împiedica creșterea afacerilor bazate pe date în UE”.

„Impactul ar fi resimțit de întreprinderile mari și mici, din mai multe sectoare”, a continuat el.

„Afacerile au nevoie de reguli clare, globale, susținute de statul de drept puternic, pentru a proteja fluxurile de date transatlantice pe termen lung”, a spus Nick Clegg, VP Afaceri Globale și Comunicații.

El a adăugat: „În timp ce factorii de decizie politică lucrează pentru o soluție durabilă, pe termen lung, îndemnăm autoritățile de reglementare să adopte o abordare proporțională și pragmatică pentru a minimiza perturbarea celor multe mii de afaceri care, precum Facebook, s-au bazat pe aceste mecanisme, pentru a transfera date într-un mod sigur și securizat. (…) Monitorizăm îndeaproape impactul potențial asupra operațiunilor noastre europene pe măsură ce aceste evoluții progresează.”

Ulterior, un purtător de cuvânt al Meta a declarat pentru City AM: „Nu avem absolut nicio dorință și niciun plan de a ne retrage din Europa, dar realitatea simplă este că Meta și multe alte afaceri, organizații și servicii se bazează pe transferurile de date între UE și SUA pentru a opera servicii globale”.

 

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023