Update articol:

Mediul politic şi diplomatic german cere reconsiderarea proiectului NordStream 2, după otrăvirea lui Navalnîi

Aleksei Navalnîi Aleksei Navalnîi/ Sursa foto: Twitter
  • Comisia Europeană susţine că este încă dificil să se vorbească despre sancţiuni în acest moment în cazul Navalnîi

 

Reprezentanţi ai domeniului politic şi diplomatic german au cerut joi o reacţie europeană comună la otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, transmite Reuters. Printre altele, ei susţin că ar trebui reconsiderat proiectul NordStream 2, conducta de gaz care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

După otrăvirea principalului oponent al Kremlinului cu Noviciok – un agent neurotoxic – cancelarul german Angela Merkel a declarat că se aşteaptă ca Moscova să se alăture eforturilor de elucidare a incidentului şi că Germania se va consulta cu aliaţii din NATO în privinţa reacţiei. Ea a deschis astfel perspectiva unor noi sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, apreciază Reuters, potrivit Agerpres. 

”Trebuie să existe o reacţie europeană”, a declarat Norbert Roettgen, liderul comisiei parlamentare germane pentru politica externă, la postul de radio Deutschlandfunk. El fusese întrebat dacă ar trebui oprit proiectul NordStream 2. ”Trebuie să urmăm o politică dură, trebuie să răspundem în singurul limbaj pe care îl pricepe (preşedintele rus Vladimir) Putin – adică vânzările de gaze”, a adăugat politicianul, membru al partidului conservator de guvernământ condus de Merkel.

Wolfgang Ischinger, preşedintele Conferinţei de Securitate de la Munchen şi fost ambasador la Washington, susţine ideea unei reacţii comune a Uniunii Europene şi a NATO. El a afirmat că sunt insuficiente gesturile mai reţinute, cum ar fi expulzarea unor diplomaţi. ”Dacă dorim să trimitem Moscovei un mesaj clar alături de partenerii noştri, pe agendă trebuie să se afle relaţiile economice, iar asta înseamnă că nu trebuie exclus proiectul NordStream 2”, a arătat el. ”Nu putem ridica un zid între Occident şi Moscova, ar însemna să mergem cu un pas prea departe, dar există o soluţie de mijloc, ceva între gesturile diplomatice şi boicotul total”, consideră diplomatul.

Uniunea Europeană cere Rusiei “o anchetă transparentă şi exhaustivă” asupra otrăvirii opozantului Alexei Navalnîi şi aşteaptă să analizeze concluziile acesteia înainte de a lua în considerare eventuale sancţiuni, a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit AFP.

“Facem apel la Rusia să ancheteze transparent şi exhaustiv. Este în interesul Rusiei să aducă răspunsuri, deoarece aceste agent chimic nu este accesibil la liber, şi el a fost utilizat pe teritoriul rus împotriva unui cetăţean rus”, a reacţionat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

“În ceea ce priveşte posibile represalii sau sancţiuni: în acest moment, nicio anchetă nu spune cine este vinovat. Vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei, însă pentru asta trebuie lansată ancheta şi trebuie obţinute rezultate. Nu suntem acolo încă”, a insistat el în conferinţa de presă zilnică de la CE.

“Este dificil să vorbim de pedepsire când nu avem încă, la acest stadiu, vinovaţi. Ancheta trebuie să aibă loc şi, prin urmare, vor fi decise etapele suplimentare”, a spus el.

Pentru moment, “este inacceptabil să vedem pe cineva victimă a unei tentative de asasinat cu un agent chimic de clasificare militară, care nu ar trebui să fie accesibil la liber (…). Navalnîi nu este prima victimă a unor astfel de atacuri laşe şi inumane, am văzut şi alţi ruşi ucişi, alte voci ale opoziţiei (ruse) reduse la tăcere”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În privinţa “încrederii” acordate de statele europene investigaţiilor Rusiei, purtătorul de cuvânt al CE s-a arătat prudent: “Nu pot extrapola (asupra derulării lor), nu ar fi serios. Dacă ancheta este lansată şi aduce rezultate, vom analiza concluziile sale şi desfăşurarea sa, aşa cum o facem mereu”.

După “semnale, cel puţin verbale, privind dorinţa Rusiei de a coopera”, “vom vedea cum se va concretiza această cooperare şi ce vor face autorităţile ruse după noile elemente” prezentate de Germania, a precizat el, făcând apel la o anchetă “credibilă”, dar adăugând în acelaşi timp că “bilanţul (Rusiei la acest capitol) nu este extrem de satisfăcător”.

  • Secretarul general al NATO condamnă otrăvirea ”şocantă” a lui Aleksei Navalnîi

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat miercuri otrăvirea “şocantă” a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă, relatează AFP.

“Guvernul german a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel”, a precizat Stoltenberg într-un comunicat.

Analizele efectuate de un laborator al armatei germane au descoperit “probe fără echivoc” că opozantul rus a fost victima unei otrăviri “cu un agent neurotoxic de tip Noviciok”, potrivit guvernului german. Noviciokul, puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, a fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic. Afacerea a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

“Utilizarea unui agent agent neurotoxic de nivel militar face să fie şi mai urgent ca autorităţile ruse să efectueze o investigaţie deplină şi transparentă”, a mai afirmat el, insistând ca cei responsabili să fie traşi la răspundere.

“Ne vom consulta cu Germania şi cu toţi aliaţii asupra implicaţiilor acestor descoperiri. NATO priveşte orice utilizare a armelor chimice drept o ameninţare la pacea şi securitatea internaţionale”, a adăugat Stoltenberg.

Rusia a negat implicarea în otrăvirea lui Navalnîi, după ce autorităţile de la Berlin au anunţat că un laborator militar german a furnizat ”dovezi fără echivoc” privind otrăvirea cu Noviciok. Opozantul rus este internat la terapie intensivă într-un spital din capitala Germaniei. Ministerul de externe de la Moscova a respins ca nedovedite acuzaţiile privind utilizarea agentului neurotoxic. 

BVBStiri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (27/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (27/09/2021)

Cerere de chemare in judecata formulata de un actionar

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (27/09/2021)

Restructurare datorii Computer Learning Center & ISEC Associates