Campania “Reciclăm în România” a fost lansată la sfârşitul lunii noiembrie 2022 şi a generat peste 500 de referiri în media din România. Misiunea campaniei a fost conştientizarea importanţei gestionării separate a deşeurilor şi creşterea gradului de colectare separată.
Conform studiului CURS, la nivelul populaţiei, cele mai importante două surse de informare au fost televiziunile (56%) şi primăriile (31%). Campania a rulat pe cele mai importante posturi tv şi a atins un număr de 7,9 milioane de persoane. Campania s-a desfăşurat pe TV, radio, online, reţele sociale, outdoor şi evenimente – opt conferinţe regionale.
Mihai Drăgan, director de comunicare la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cel care s-a ocupat de campanie, a declarat: “În ultimul an, de când am început campania Reciclăm în România, noi, echipa de la Ministerul Mediului, am trecut prin toate stările posibile. Am plecat la drum cu optimism, cu un concept creativ la care am lucrat intens și pe care l-am dorit diferit. Am vrut să ne desprindem de tiparul campaniilor de informare publică care s-au întâmplat până acum și cu care mulți dintre noi ne-am obișnuit. Am vrut să fie altfel.
Am continuat văzând cât de dificil este să încerci să cuprinzi în planurile media cât mai multe canale, în cele mai bune ore de audiență, pentru a ajunge la cât mai mulți români.
Ne-a surprins să vedem cât de mulți români înțeleg și vor să contribuie așa cum pot la determinarea unei schimbări de mentalitate. Ne-am bucurat să vedem că generația tânără răspunde la campanie și înțelege mesajele pe care le-am dat. Am reușit să organizăm în timp record o serie de 8 conferințe regionale, unde am avut poate cel mai deschis dialog între toate părțile implicate – autoritatea centrală, autoritățile publice locale, societatea civilă, ONG, reprezentanți ai industriei și operatori de salubritate.
În final, am ajuns să ne uităm pe cifre și să vedem o imagine frumoasă. Nu putem afirma că lucrurile s-au schimbat ca prin magie, însă vedem că publicul este receptiv și își dorește să facă cât mai mult pentru a transforma “Reciclăm România” dintr-un slogan într-o realitate.
Când am lansat campania aceasta, anul trecut, am făcut un apel către colegii din presă. Am spus atunci că cel mai important lucru în ceea ce privește relația noastră cu presa, din perspectiva acestei campanii, este ca inclusiv jurnaliştii să vorbească în redacții despre acest sistem de gestionare a deșeurilor, dar mai ales despre colectarea lor separată pe fracții.
Astăzi vreau să le mulțumesc acelora dintre voi care au răspuns la apelul nostru și vreau să vă dau o cifră. Am acumulat peste 500 de știri și articole de presă despre campanie, despre colectarea separată, despre programele Ministerului Mediului în acest sens și despre conferințele regionale pe care le-am organizat. Am făcut o ponderare și ne-a reieşit cifra de două știri pe zi. Și asta se datorează jurnaliştilor pentru că acest segment nu a fost inclus în bugetul pe care l-a avut această campanie, dar am calculat noi -vorbim despre o valoare echivalentă de advertising care depășește o jumătate de milion de euro și vă mulțumesc pentru asta.
Referitor la coordonatele cantitative ale acestei campanii, avem un reach cumulat de aproape 6 milioane de useri, avem un număr de afișări de 15 milioane pe parcursul celor 10 luni ale campaniei. Avem peste 120 de campanii separate în online, peste 700 de postări în rețelele sociale și am elaborat de la zero peste 70 de clipuri video care au fost comunicate în mediul online.
Am avut trei producții publicitare distincte pentru televiziuni și ele au fost adaptate și pentru radio. Cei care ne-au urmărit pe rețelele sociale au avut ocazia să vadă şi un behind the scene de la filmări.
Spoturile noastre au ajuns la aproape opt milioane de telespectatori. Am avut peste 4.000 de difuzări, iar la radio – peste 1600 de inserții. Un clip în mediul online a avut peste 1,5 milioane de vizualizări.
Am fost și pe alte canale, pentru că vorbim despre o campanie integrată. Am atacat inclusiv canalul outdoor cu două etape distincte de distribuție. Pentru segmentul local, în cadrul campaniei, am avut un instrument dedicat autorităților publice locale, și anume publicația Tribuna Verde, care a fost tipărită pe hârtie reciclată și distribuită în mai puțin de 4.000 de puncte – UAT- uri și Agenții de Dezvoltare Regională.
Pentru noi a fost o premieră această campanie, din care pot să vă spun că am avut foarte mult de învățat, dar acum știm rețeta și așteptați-vă să mai urmeze. Este prima și cea mai amplă campanie pe care am derulat-o și aș vrea să profit de această ocazie pentru a le mulțumi tuturor colegilor care s-au implicat cu multă muncă. Și, bineînțeles, nu pot să închei fără a mulțumi Administrației Fondului pentru Mediu, instituția care a finanțat această campanie”.