Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Mihai Purcărea, BRD Asset Management: Deschiderea unei piețe de derivate ar putea duce la o creștere semnificativă a lichdității bursiere

Deschiderea unei piețe de derivate, care să ofere posibilitatea atât de a tranzacționa instrumente de protecție a riscului, cât și de a realiza investiții în marjă, ar putea duce la o creștere semnificativă a lichdității bursiere, consideră Mihai Purcărea, CFA Director General BRD Asset Management SAI.

De asemenea, el speră că vom vedea în continuare listări ale companiilor antreprenoriale din România atât pe AERO, cât și pe piață principală.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence va publica o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți dn piața bursieră.

În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.

***

Cum vedeți evoluția pieței noastre de capital în ultimii 2 ani ?

Mihai Purcărea: Bursa din România a avut una din cele mai bune evoluții din Europa, atât ca performanță cât și ca activitate. Deși am fost confruntați cu două crize majore: criza provocată de Covid19 și războiul din Ucraina acțiunile listate la BVB s-au dovedit foarte reziliente în această perioada, înregistrând o performanță bună cu o volatilitate sub cea a regiunii.

La dezvoltarea pieței au contat mult și listarile noi, atât pe piață principală (ONE, TTS și AQ) precum și companiile listate pe piața AERO. Acest fapt a dus la creșterea numărului de investitori activi și implicit la creșterea lichidității. Listarile noi aduc vizibilitate atât pentru compania care se listează, cât și pentru piața de capital în general și crează un cerc virtuos.

Un alt aspect foarte important în evoluția pozitivă a pieței de capital a fost promovarea la statutul de piață emergența de către FTSE Russell. Avem în prezent 13 companii incluse în acești indici iar impactul este vizibil, atât la nivel de lichiditate cât și evoluție a prețului.

Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Mihai Purcărea: Criteriile cerute de MSCI pentru promovare sunt mai dure, iar principala condiție este listarea Hidroelectrica. Acest lucru ar propulsa întreaga piață de capital care ar ajunge astfel pe radarul tuturor fondurilor globale cu mandat de investiții în piețele emergente. Acest fapt ar putea duce la evaluări mai bune pentru afacerile românești și acces la capital mai ieftin. Odată cu listarea Hidroelectrica, preconizată pentru primul semestru 2023, mă aștept să avem acest upgrade din partea MSCI la finalul lui 2024 sau în primul semestru al anului 2025.

Ce eforturi considerați mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?

Mihai Purcărea: Cel mai important factor consider că ține de creșterea lichdității. Deschiderea unei piețe de derivate, care să ofere posibilitatea atât de a tranzacționa instrumente de protecție a riscului, cât și de a realiza investiții în marjă ar putea duce la o creștere semnificativă a lichdității bursiere. Acest lucru ar completa ecosistemul financiar local.

De asemenea îmi pun speranța că vom vedea în continuare listări ale companiilor antreprenoriale din România atât pe AERO, cât și pe piață principală.

***

c

Theo-Dorian Buftea, Transilvania Investments: Dezvoltarea pieței de capital din România depinde în mare măsură și de creșterea gradului de educație financiară și de promovarea semnificativă a bursei

BVB | Știri BVB

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK -2027C (RBRO27C) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

Raiffeisen Bank - Ob. 10.2027 (RBRO27B) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK - On . 08.2027 (RBRO27A) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022