Credem că dezvoltarea pieței de capital din România depinde în mare măsură și de creșterea gradului de educație financiară și de promovarea semnificativă a bursei, ne-a spus Theo-Dorian Buftea, Vicepreședinte Executiv Transilvania Investments.
El apreciaza că piața de capital românească este pregătită pentru noi instrumente investiționale, urmând modele unor țări consacrate.
Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.
Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence va publica o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți dn piața bursieră.
În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.
Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.
***
Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani?
Theo-Dorian Buftea: În ultimii 2 ani, piața de capital din România a cunoscut o creștere semnificativă a cotațiilor acțiunilor companiilor listate, indicele principal BET înregistrând o creștere anualizată de aproximativ 22% pe an, pe fondul unor volume în creștere.
Totodată numărul jucătorilor activi pe piața locală s-a mărit, atât printr-o prezență crescută a jucătorilor de retail, cât și printr-un interes ridicat manifestat de investitorii instituționali, comparativ cu anii anteriori.
Deși anul 2020 a fost un an complicat prin prisma Covid, odată cu creșterea lichidității, nivelurile cotațiilor au revenit aproape de cele înregistrate în perioada pre-pandemie și pe fondul unor injecții semnificative de lichiditate ale băncilor centrale. La aceasta se adaugă noi listări ale companiilor private ce activează în mediul de afaceri românesc, cum ar fi Transport Trade Services (TTS), One United Properties (ONE) sau Aquila Part Prod Com (AQ), ca să dăm doar câteva exemple. În mod evident, nu trebuie să uităm contribuția companiilor noi listate pe piața AeRO, o zonă unde s-au înregistrat volume semnificative pe fondul unui interes tot mai crescut din partea jucătorilor din piață.
Suntem convinși că tendința actuală va continua, pornind de la premisele unei economii românești în continuă dezvoltare, cu un accent tot mai mare pus pe zona de tehnologizare.
Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?
Theo-Dorian Buftea: Listarea Hidroelectrica reprezintă un element cheie al promovării bursei locale la statutul de piață emergentă de către MSCI. Considerăm că listarea Hidroelectrica va aduce acel plus care va crea premisele unui nou val de interes al investitorilor instituționali pentru companii listate pe BVB și va genera cu siguranță o mai mare lichiditate a pieței locale.
În afară de mult așteptata listare mai sus-menționată, suntem convinși că noile listări ale companiilor locale sau regionale pe piața românească vor crește atractivitatea pieței de capital, dând un impuls promovării mai rapide către statutul de piață emergentă.
Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?
Theo-Dorian Buftea: Credem că dezvoltarea pieței de capital din România depinde în mare măsură și de creșterea gradului de educație financiară și de promovarea semnificativă a bursei, cu un accent pe ideea că piața de capital reprezintă o alternativă viabilă a instrumentelor de economisire și investiționale deja existente în piață.
De asemenea, considerăm că piața de capital românească este pregătită pentru noi instrumente investiționale, urmând modele unor țări consacrate. Noile tipuri de instrumente vor permite atragerea și a altor jucători pe piața locală, arătând companiilor românești importanța unei alternative viabile de finanțare comparativ cu creditul bancar, emisiunea de obligațiuni sau listări. De altfel, primii pași au fost făcuți și avem convingerea că procesul listării companiilor locale se va accelera în perioada următoare.
***
Cristina Chiriac, CONAF: Doi ani complicați de crize, în care Bursa a evoluat în tandem cu economia