Update articol:
Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile din România solicită respectarea standardelor recunoscute național și internațional privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat

Mii de avocați și-au arătat nemulțumirea față de atacurile la adresa profesiei de avocat din dosarul Ferma Băneasa, unde a fost condamnat avocatul Robert Roşu

Câteva mii de avocați s-au unit astăzi, 14 aprilie, pentru a-și arăta indignarea în fața deciziei de condamnare a avocatului Robert Roșu la 5 ani de închisoare cu executare. Avocații au protestat în toată țara, începând cu ora 12:00, denunțând tezele expuse în decizia publicată recent (Motivarea) din dosarul Ferma Băneasa, care riscă să producă „efecte grave asupra profesiei de avocat, asupra justiției și a statului de drept”.

Potrivit unui comunicat comun al Uniunii Naționale a Barourilor (UNBR) și Baroul București, principalele aspecte care au generat nemulțumirea avocaților și au indus temeri grave în rândurile acestora, constau în: „identificarea acestora cu clienții lor; atragerea răspunderii penale pentru susținerea de către avocat a unor teze juridice apreciate de acuzare ca fiind incorecte; audierea avocaților în dosarele clienților și folosirea acestor declarații de martor ca probe în dosar; audierea judecătorilor în calitate de martori în legătură cu propriile hotărâri, ignorarea autorității de lucru judecat a hotărârilor judecătorești, cu consecința creării unei stări de insecuritate gravă în cu privire la utilizarea în raporturile juridice a respectivelor hotărâri”.

UNBR reamintește că „demersul de față are ca obiectiv convocarea dialogului interprofesional  pentru conștientizarea tuturor factorilor implicați cu privire la urmările pe care le-ar putea avea renegarea drepturilor și a rolului avocatului, prin identificarea acestuia cu clientul său, prin impunerea avocatului unor sarcini care nu sunt specifice menirii sale, încălcării secretului profesional precum și repercusiunile  nesocotirii autorității de lucru judecat. Consecințele se răsfrâng nu numai asupra profesiei de avocat, ci asupra sistemului de justiție și mai ales asupra cetățeanului, care este privat de dreptul la apărare și de dreptul la un proces echitabil.”

Peste 300 de avocați au fost prezenți la București, printre aceștia numărându-se Traian Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Ion Dragne (Decanul Baroului București), Daniel Fenechiu (Prodecan, baroul București), dar și parlamentari juriști, precum Robert Cazanciuc, Titus Corlățean, Claudia Banu, Cristian Niculescu.

Robert Cazanciuc: „Cred că suntem într-un moment real de cotitură cu privire la existenţa statului de drept. Voi citi cu foarte mare atenţie motivarea acestei sentinţe şi sper să pot pătrunde tainele condamnării unui avocat pentru exercitarea profesiei. Nu ştiu dacă la nivelul societăţii sunt conştientizate consecinţele fricii induse avocaţilor, atunci când sunt chemaţi să apere drepturi fundamentale. Sper ca cei pentru care drepturile ‘fundamentale sunt doar un lux’ să nu ajungă vreodată să decidă asupra destinelor justiţiei”, a scris senatorul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Proteste similare au fost organizate de barourile din toată țara, inclusiv în orașele Cluj, Oradea, Timișoara, Zalău, Sibiu, Alba-Iulia, Satu-Mare, Pitești, Brașov, Râmnicu-Vâlcea, Galați, Târgu-Mureș, Slatina, Arad, Brăila, Drobeta-Turnu Severin, Bistrița, Ploiești ș.a.m.d.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (30/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Tranzactii raportate in S2 2022

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/01/2023)

Indreptare erori materiale in tranzactiile parti afiliate incheiate in S2 2022

MedLife S.A. (M) (30/01/2023)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R) ianuarie - iulie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (30/01/2023)

Amendament - Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)