Update articol:

Miliardarul francez Patrick Drahi acumulează 18% din acțiunile gigantului britanic de telecomunicații BT, alimentând temerile de preluare

Foto Twitter
  • Grupul de telecomunicații al miliardarului francez Patrick Drahi, Altice, și-a crescut deținerea la BT la 18% de la 12,1%.

  • Interesul său pentru BT a alimentat îngrijorarea cu privire la o potențială preluare completă a companiei.

  • Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a spus că „monitorizează situația cu atenție”.

 

Miliardarul francez Patrick Drahi și-a mărit deținerea de acțiuni în compania britanică de telecomunicații BT, stârnind un răspuns din partea guvernului Regatului Unit pe fondul temerilor legate de o preluare, potrivit CNBC.

Potrivit BT, Consiliul de Administrație a fost notificat că Altice, grupul de telecomunicații al lui Drahi, și-a mărit deținerea la BT la 18% de la 12,1%. Acțiunile BT au scăzut cu 5% marți.

„Consiliul de administrație și conducerea Grupului BT vor continua să opereze afacerea în interesul tuturor acționarilor și rămân concentrate pe execuția cu succes a strategiei sale”, a declarat BT într-un comunicat marți.

Având originile la înființarea primei companii publice de telegraf din lume în 1846, BT este o companie emblematică în istoria corporativă a Regatului Unit. Firma a fost anterior deținută de stat, dar a fost privatizată la sfârșitul secolului al XX-lea.

În ultimii ani, BT s-a străduit să convingă investitorii cu privire la viziunea sa de a moderniza infrastructura națională și de a deveni un jucător cheie în trecerea la următoarea generație de internet mobil 5G. Acțiunile companiei de 16,3 miliarde de lire sterline (21,6 miliarde de dolari) au scăzut cu aproximativ 55% în ultimii cinci ani.

Cine este Patrick Drahi?

Drahi a înființat Altice în 2001, care și-a făcut un nume prin cumpărarea mai multor companii de cablu și de telefonie mobilă din Europa și S.U.A. Antreprenorul miliardar s-a născut în Maroc, dar a emigrat în Franța când era adolescent. El are o avere netă de 7,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Patrick Drahi a uimit lumea telecomunicațiilor în iunie, când firma sa a plătit 2,2 miliarde de lire sterline pentru un pachet de 12,1% din BT. Interesul său pentru BT a alimentat îngrijorarea cu privire la o potențială preluare completă a companiei.

Drahi a fost împiedicat să își crească participația la BT până la 11 decembrie din cauza regulilor de preluare a Regatului Unit. Marți, Altice a declarat că nu intenționează să achiziționeze BT, dar acest lucru s-ar putea schimba într-un anumit set de circumstanțe – inclusiv dacă o terță parte ar face o ofertă.

Într-o declarație, Drahi a spus că firma sa „lucreazăîn mod constructiv” cu actualul consiliu de administrație și conducerea BT și „așteaptă cu nerăbdare să continue acest dialog”.

Guvernul Marii Britanii răspunde

Vestea că Drahi și-a sporit participația în BT a provocat marți un răspuns din partea guvernului premierului britanic Boris Johnson. Într-o scurtă declarație, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că „monitorizează situația cu atenție”.

„Guvernul se angajează să crească infrastructura digitală și nu va ezita să acționeze dacă este necesar pentru a proteja infrastructura noastră critică de telecomunicații”, a spus purtătorul de cuvânt.

Regatul Unit urmează să pună în aplicare noi legi în ianuarie 2022, care îi vor conferi competențe pentru a interveni în achiziții care ridică probleme de securitate națională.

Guvernul analizează deja unele preluări, cum ar fi achiziționarea de către Nvidia a designerului de cipuri Arm și cumpărarea de către o firmă deținută de China a celui mai mare producător de cipuri din Marea Britanie.

S-a zvonit că alți potențiali cumpărători au în vedere o ofertă de preluare pentru BT. Reliance Industries, conglomeratul multinațional indian, a negat recent o informație  din Economic Times conform căruia se gândește să facă o ofertă pentru companie.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)