Update articol:

Ministerul Agriculturii anunţă: S-a lansat bursa electronică de pește

Ministerul Agriculturii anunţă că, începând de astăzi, 25 aprilie 2019, toți cei interesați să desfășoare activități cu specific pescăresc pot accesa site-ul www.bursadepestetulcea.ro.

Prin intermediul acestei platforme online este licitată şi comercializată oferta de produse pescărești, obținută în special din pescuitul comercial desfășurat în Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), pentru a crea o piață concurențială funcțională, care să permită asociațiilor de pescari şi pescarilor să obțină cele mai bune prețuri de vânzare, conform Ministerului Agriculturii .

Oficialii Ministerului Agriculturii spun: “Acest sistem este pus la dispoziția comercianților fără perceperea vreunei taxe. Noutatea o constituie intervenția Casei de Comerț Unirea care va achiziționa peștele rămas după finalizarea procedurii de licitație prin negociere directă și îl va introduce într-un circuit rentabil de fabricație sau de valorificare. Astfel, pescarii pot să își expună oferta zilnică de pește proaspăt ce va putea fi licitat de către cumpărătorii ce se vor autentifica în sistem.

Totodată, publicul larg poate regăsi informații despre cele mai răspândite specii de pești din Delta Dunării și Marea Neagră, precum novacul, bibanul, guvidul, calcanul, crapul sau știuca”.

Ştirileprotv.ro au anunţat acum câteva săptămâni că Bursa de Peşte din Tulcea, inaugurată recent de autorităţi şi promisă de zece ani pescarilor din Deltă, nu mai funcţionează. Echipa Ştirilor ProTV a fost întâmpinată doar de agenţii de pază care au recunoscut că Bursa este închisă şi nu este nimeni la serviciu, care să poată da lămuriri. Responsabilii din Ministerul Agriculturii au dat vina pe prohibiţie, deşi proiectul bursei de peşte a fost conceput să funcţioneze tot anul.

Proiectul a costat 6 milioane de euro din fonduri europene. Dacă Bursa de Peste nu ar fi fost deschisă până la sfârşitul lunii martie, statul putea fi obligat să dea toţi banii înapoi, potrivit ştirilorprotv.ro .

Capitalul social al Casei Române de Comerţ Agroalimentar “Unirea” a fost majorat cu 93 de milioane de lei, printr-o Hotărâre aprobată miercuri de Guvern.

“Măsura are în vedere asigurarea fondurilor necesare majorării capitalului social al societăţii naţionale şi vor fi utilizate în scopul aplicării strategiilor guvernamentale în următoarele domenii prioritare: eficientizarea activităţii de pescuit, însemnând organizare şi consolidarea unor mecanisme de valorificare (vânzare – cumpărare) peşte şi produse din peşte; completarea programelor naţionale de sprijinire a produselor tradiţionale, vitivinicole, legume-fructe, carne de porc şi pasăre, lactate, produse melifere, lână, ş.a”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale remis.

Sursa majorării de capital provine din disponibilul aflat în conturile MADR rezultat ca urmare a finalizării Programului Sapard, precum şi din rambursarea creditelor garantate de fondurile de garantare. Iniţial, capitalul social era de 100.000 de lei.

“Sumele alocate vor fi direcţionate pe principiul eficienţei şi eficacităţii cheltuirii banilor, similar unui Investitor Privat Prudent în economia de piaţă, în programe pilot care vor fi dezbătute public pentru a servi intereselor conjugate ale actorilor din piaţă, în beneficiul consumatorului final”, se menţionează în comunicatul MADR. .

Guvernul a aprobat la finele lunii noiembrie 2018 înfiinţarea unei societăţi comerciale, Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea prin care crea un mecanism naţional ce va asigura achiziţia, sortarea, procesarea primară, standardizarea şi distribuţia către reţele comerciale interne sau de export.

Casa de Comerţ Agroalimentar se bazează pe trei piloni de structurare şi dezvoltare: o reţea naţională în profil teritorial de clustere agricole, care va integra la nivelul uneia sau mai multor Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT), resursele locale de producţie agricolă şi servicii specifice având în structură cel puţin un centru de colectare/distribuţie a produselor.

De asemenea, se are în vedere crearea unei reţele naţionale de magazine, dezvoltată în special în centrele de mare consum, capabilă să asigure piaţa internă cu produse agro-alimentare proaspete şi procesate de origine autohtonă care să contribuie, între altele, şi la echilibrarea balanţei comerciale sectoriale.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii