Ministerul Finanţelor a aplicat cota redusă de TVA pentru bateriile de stocare în conformitate cu legislaţia adoptată de Parlamentul României, care prevede explicit că această facilitate fiscală se aplică doar în cazul sistemelor fotovoltaice off-grid, şi nu pentru cele on-grid sau hibride, precizează instituţia, printr-un comunicat.
“Conform art. 291 alin. (3.6) pct. 2 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin sintagma kit de instalare se înţelege ansamblul pieselor comercializate împreună în scopul furnizării unui sistem funcţional şi care poate conţine în cazul kitului de panouri fotovoltaice: panou fotovoltaic, invertor, modul comandă, optimizatoare, sisteme de fixare, cablaj şi conectică, tablou electric, disjunctoare, cutie contor, contor electric, iar, în cazul sistemelor off-grid, bateriile. Alineatul (3.6) a fost propus şi adoptat ca urmare a unei iniţiative legislative, L.820/2022, Plx.94/2023, transpusă ulterior prin Legea nr. 216/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Aşadar, prevederile au fost propuse şi adoptate de Parlamentul României, şi nu de Ministerul Finanţelor”, se arată în comunicat.
Aşa cum rezultă din motivarea amendamentelor, pentru a clarifica modul de aplicare a legii şi pentru a preveni posibile interpretări eronate au fost detaliate componentele pentru care se acordă cota redusă de TVA, iar în cazul panourilor fotovoltaice, a fost precizat că termenii generici (cablaj, conectică etc.) înseamnă componentele necesare punerii în funcţiune a echipamentului.
Prin urmare, în instrumentul de motivare nu se face referire la sintagmele sisteme fotovoltaice on-grid şi/sau sisteme fotovoltaice hibride, astfel încât să rezulte o altă intenţie de reglementare decât cea expres prevăzută de textul legal adoptat, susţine sursa citată.
Reacţia Ministerului Finanţelor vine la o zi după ce Asociaţia Prosumatorilor a acuzat instituţia că ignoră legea şi impune TVA majorat discreţionar pentru bateriile de stocare.
“Direcţia de Legislaţie Fiscală din Ministerul de Finanţe a decis a decis fără punctul de vedere al Ministerului Energiei, în 21 februarie, că bateriile (de stocare) pentru alte sisteme fotovoltaice decât cele off-grid, fie ele on-grid sau hibride nu beneficiază de aplicarea cotei reduse de TVA de 9%. Sistemele fotovoltaice de tip on-grid sunt proiectate exclusiv pentru conectarea directă la reţeaua publică de electricitate şi nu sunt compatibile cu utilizarea acumulatorilor…ca să înţelegem mai bine cât de mult ştiu specialişti Ministerului de Finanţe despre aceste sisteme”, a arătat luni Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (A.P.C.E.).
În context, APCE a subliniat că statul român îşi taxează absurd propriile programe de energie verde, sabotând în mod direct prosumatorii.
“Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Mediului şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au eşuat în a proteja interesele prosumatorilor. În loc să colaboreze interministerial pentru a sprijini tranziţia energetică, au lăsat 360.000 de români să suporte taxe inutile, îngreunând astfel accesul la soluţii moderne de stocare a energiei. A.P.C.E. solicită sprijinul Parlamentului şi îşi exprimă deschiderea pentru dialog şi consultări parlamentare în vederea remedierii acestei aberaţii fiscale, care nu a fost soluţionată la nivel guvernamental. (…) Complementar, A.P.C.E. va informa Comisia Europeană despre absurditatea fiscală din România şi totodată solicită public Guvernului sau Parlamentului să intervină imediat pentru clarificarea şi corectarea acestei situaţii absurde”, se mai preciza în comunicatul organizaţiei.