Update articol:

Ministru bulgar: Întregul stat sprijină contractorul care se ocupă de Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria pentru a asigura finalizarea proiectului

Autorităţile din Bulgaria şi Grecia au participat, în iulie, la ceremonia de inaugurare a Interconectorului Grecia – Bulgaria (IGB) lângă orașul grecesc Komotini, însă acesta nu este, încă, în exploatare comercială.

Întregul stat sprijină contractorul care se ocupă de Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria pentru a asigura finalizarea proiectului, a declarat luni ministrul interimar al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, Ivan Shishkov, potrivit Agerpres.

Aceste declaraţii au fost făcute cu prilejul unei reuniuni a companiilor implicate în construcţia Interconectorului, având drept scop optimizarea şi urgentarea procedurilor de finalizare.

Ivan Shishkov a spus că proiectul trebuie finalizat în cel mai scurt timp posibil deoarece “este unul de importanţă vitală”.

Oficialul bulgar a precizat că mai multe instituţii au ridicat unele obiecţii: pompierii, autoritatea care se ocupă de sistemul de irigaţii, Ministerul Mediului, şi toate ministerele responsabile au fost informate şi lucrează la rezolvarea problemelor.

Ministrul interimar al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria a mai spus că mai sunt unele lucruri care trebuie finalizate la proiectul interconectorului însă orice întârzieri nu vor fi semnificative.

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este conceput să facă legătura între sistemul naţional de transport al gazelor din Grecia şi sistemul naţional de transport de gaze din Bulgaria în regiunea Stara Zagora, sud-estul Bulgariei. Interconectorul va transporta gaze din Azerbaidjan via Trans Adriatic Pipeline şi din alte surse via terminalul de gaze lichefiate care este planificat să fie construit la Alexandroupolis, nordul Greciei. Lungimea totală a interconectorului este de 182 de kilometri, dintre care 151 de kilometri pe teritoriul Bulgariei şi 31 de kilometri pe teritoriul Greciei.

Capacitatea iniţială a Interconectorului va fi de trei miliarde metri cubi pe an. În funcţie de interesul pieţei pentru a utiliza o capacitate mai mare şi de posibilităţile sistemelor de transport de gaze din ţările vecine, capacitatea interconectorului ar putea fi majorată la cinci miliarde metri cubi pe an.

Un memorandum de înţelegere cu privire la acest proiect a fost semnat în 2009, iar compania responsabilă de proiect, ICGB AD, a fost înregistrată în Bulgaria în 2011. Planul iniţial prevedea că Interconectorul va fi dat în funcţiune în luna decembrie 2014.

Potrivit directorului bulgar firmei ICGB, Teodora Georgieva, Interconectorul va fi dat în folosinţă în septembrie-octombrie 2022. Lucrările de construcţie urmează să fie certificate ca fiind încheiate iar conducta trebuie să fie declarat ca fiind gata pentru a fi dată în folosinţă de autoritatea naţională de supraveghere în construcţii.

La finalul reuniunii de luni, Ivan Shishkov le-a spus jurnaliştilor că, marţi, va avea o imagine mai clară cu privire la momentul în care Interconectorul va fi autorizat, deoarece investitorii ar urma să prezinte un calendar cu progresul lucrărilor şi o dată de finalizare.

Un acord a fost convenit ca proiectul să fie împărţit în două faze pentru ca accentul să poată fi pus pe prima etapă, deoarece aceasta este esenţială pentru darea în funcţiune a Interconectorului, a spus oficialul bulgar. Potrivit acestuia, în acest mod vor putea fi recuperate o parte din întârzieri, iar perioada va putea fi redusă la două sau trei luni.

Întrebat de ce nu a fost finalizat până acum acest Interconector, Shishkov a spus că motivul îl reprezintă “termenele limită ratate de contractor. Nu pot spune în ce măsură este de vină statul şi dacă controlul a fost unul adecvat”.

Interconectorul de Gaze Grecia-Bulgaria este în prezent umplut cu gaze pentru testare, iar exploatarea comercială este aşteptată să înceapă în cîteva luni (Ministerul Bulgar al Energiei)

 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit