Update articol:

Ministrul apărării din Austria: Forţele armate suferă de o subfinanţare atât de severă, încât nu pot apăra populaţia în cazul unei situaţii grave de urgenţă

Thomas Starlinger Thomas Starlinger

În calitate sa de ţară neutră, Austria nu face parte din Alianţa Nord-Atlantică

Forţele armate ale Austriei suferă de o subfinanţare într-atât de severă încât nu pot apăra populaţia în cazul unei situaţii grave de urgenţă, a declarat marţi ministrul apărării austriac Thomas Starlinger, citat de dpa.

Generalul, care serveşte într-un guvern de tranziţie compus din înalţi funcţionari, a lansat un apel pentru creşterea cheltuielilor destinate apărării, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, ceea ce va duce la formarea unui nou cabinet.

Bugetul anual al forţelor armate austriece ar urma să fie mai mult decât dublat, de la 2,2 miliarde de euro, cât este în prezent, la circa 5,6 miliarde de euro către 2030, conform unui plan al Ministerului Apărării prezentat marţi.

Această majorare ar duce la sporirea cheltuielilor de apărare la 1% din Produsul Intern Brut (PIB).

Într-un mesaj video, Starlinger a evocat scenariul unui atac terorist comis de combatanţi străini înarmaţi care revin în Austria din regiunile în criză.

“Aţi putea crede că armata federală vă protejează într-o astfel de situaţie, dar trebuie să vă dezamăgesc”, a spus el, citat de Agerpres. “Din cauza politicilor drastice de reducere a costurilor din ultimii 30 de ani, nu mai putem garanta aceasta”, a explicat ministrul.

Slăbită de o întârziere a investiţiilor şi lipsă de personal, armata austriacă nu are sisteme de apărare împotriva dronelor şi nu are capacitatea să apere infrastructura naţională cheie, a avertizat el.

În calitate sa de ţară neutră, Austria nu face parte din Alianţa Nord-Atlantică.

BVBStiri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/03/2021)

Structura actionariat la data 26 februarie 2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/03/2021)

Notificare privind numarul si tipul de investitori

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/03/2021)

Disponibilitate - Sinteza plan de reorganizare