Update articol:

Ministrul de externe Lavrov: Reacția Rusiei la răspunsurile SUA și NATO este formulată pe zece pagini

Sursa foto: twitter.com/mfa_russia Serghei Lavrov/ Sursa foto: en.kremlin.ru

Reacţia Rusiei la răspunsurile SUA și NATO privind garanțiile de securitate este formulată pe 10 pagini, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

„Răspunsul este formulat pe 10 pagini”, i-a raportat Lavrov lui Putin, răspunzând la întrebarea dacă există într-adevăr deja un proiect de răspuns la scrisorile SUA și NATO.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova este parțial nemulțumită de răspunsul pe care l-a primit la propunerile sale de securitate din partea SUA. „Am primit răspunsurile – răspunsul SUA și răspunsul NATO. Le-am studiat cu atenție împreună cu colegii noștri[…]. Ne interesează în primul rând răspunsul Statelor Unite, pentru că este evident cine joacă rolul principal în rezolvarea acestor probleme în rândul națiunilor occidentale”.

Lavrov a spus că Rusia și-a pregătit răspunsul pentru SUA și NATO și a sugerat că Moscova va continua dialogul cu Occidentul privind garanțiile de securitate. El a menționat că atât SUA, cât și NATO sunt pregătite să înceapă discuții serioase asupra unora dintre garanțiile de securitate menționate în propunerile ruse.

„Am spus deja de mai multe ori… că avertizăm împotriva discuțiilor interminabile pe probleme care trebuie rezolvate astăzi. Astăzi, totuși, fiind șeful Ministerului de Externe, trebuie să spun că întotdeauna există o șansă [de a fi de acord cu Occidentul asupra propunerilor de securitate]”, a spus Lavrov.

În urma unei conversații telefonice între președinții Rusiei și Statelor Unite de sâmbătă, Iuri Ușakov , consilier al șefului statului rus , a declarat reporterilor că Rusia va aduce în curând răspunsul său Statelor Unite și NATO cu privire la garanțiile de securitate.

Rusia a prezentat în decembrie o serie de garanții de securitate pe care le cere din partea Occidentului, inclusiv promisiuni de renunțare la orice activitate militară în Ucraina și în Europa de Est și de a nu extinde și mai mult alianța militară NATO, transmite Reuters.

Lista de cerințe a Moscovei pentru Occident, potrivit Hotnews.

Agenția de știri RIA a rezumat astfel punctele cheie ale propunerilor Moscovei:

  • Să excludă continuarea extinderii NATO și aderarea Ucrainei la alianță
  • Să nu desfășoare trupe și arme suplimentare în afara țărilor în care se aflau în mai 1997 (înainte ca vreo țară din Europa de Est să adere la alianță), cu excepția unor cazuri excepționale, cu acordul Rusiei și al membrilor NATO (n.r. în această categorie intră direct și România)
  • Să renunțe la orice activitate militară a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală
  • Să nu amplaseze rachete cu rază intermediară și cu rază scurtă de acțiune acolo unde pot lovi teritoriul celeilalte părți
  • Să nu desfășoare exerciții militare cu mai mult de o brigadă, într-o zonă de frontieră convenită și să facă schimb regulat de informații cu privire la exercițiile militare
  • Să confirme faptul că părțile nu se consideră reciproc ca adversari și că sunt de acord să rezolve toate disputele pe cale pașnică și să se abțină de la utilizarea forței
  • să se angajeze să nu creeze situații care ar putea fi percepute ca o amenințare de către cealaltă parte
  • să creeze linii telefonice directe pentru comunicări de urgență.

 

Yuri Ushakov, consilier al lui Putin: Conversația Biden-Putin de astăzi a avut loc într-o atmosferă de isterie fără precedent din partea oficialilor americani; Americanii umflă artificial isteria în jurul așa-zisei invazii ruse, anunţând chiar și datele acestei invazii

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%