Update articol:

Mitache (AMR): România este o ţară a strategiilor şi studiilor de fezabilitate, dar fără o lege a zonelor metropolitane

România este o ţară a strategiilor şi studiilor de fezabilitate, dar nu are o lege a zonelor metropolitane dacă vorbim despre dezvoltare Smart City, a declarat, marţi, în cadrul expo-conferinţei “Comunităţi inteligente sustenabile. Provocări actuale şi de perspectivă”, Constantin Mitache, director general Asociaţia Municipiilor din România (AMR).

“Toată lumea vrea să trateze smart city-ul ca pe un adult, dar el este încă un copil. Să nu uităm că România este o ţară a strategiilor şi a studiilor de fezabilitate. Cineva spunea că dacă am însuma toate SF-urile (Studiile de Fezabilitate, n.r.) care sunt făcute în acest moment la toate autorităţile locale şi centrale ne-ar trebui bugetul Statelor Unite. Sigur, asta nu trebuie să ne dezamăgească şi să ne pună în situaţia de a nu face paşii pe care îi avem de făcut. Venind aici, mă uitam pe o statistică privind unii dintre indicatorii pe care România nu îi îndeplineşte în acest moment, în materie de educaţie. Avem a treia cea mai mare rată a abandonului şcolar din Uniune. Sunt pregătite autorităţile locale să implementeze conceptul de smart city? Aş putea spune, în numele celor 109 municipii din România, care sunt membre ale Asociaţiei Municipiilor din România, şi în care locuiesc 10,5 milioane de locuitori, că parţial da. Sunt municipii pe care cu toţii le cunoaştem care au luat startul: Alba Iulia, Cluj, Iaşi, Oradea, Arad, Constanţa. România nu are o lege a zonelor metropolitane şi invit toate companiile private şi publice să interacţionaţi cu structurile asociative, pentru că nimeni nu este deţinătorul adevărului despre cum trebuie făcute lucrurile. Nu trebuie să reinventăm ceea ce există deja”, a spus Mitache, citat de Agerpres.

Reprezentantul AMR a precizat, totodată, că există diferenţe foarte mari în felul în care au evoluat autorităţile locale, din cauza lipsei de standarde pentru smart city.

“Autorităţile locale nu au avut standarde, în ultimii 30 de ani. Neexistând standarde, avem diferenţe foarte mari în felul în care au evoluat. Autorităţile locale au achiziţionat software, hardware, dar nu sunt compatibile. Este o problemă doar cu autorităţile locale? Nu. Este o problemă şi cu autorităţile centrale. Ne aflăm în situaţia în care foarte multe autorităţi locale care au făcut investiţii în infrastructura IT s-au dotat, au început să elibereze documente în format electronic… Ce ne facem dacă primăria din Iaşi eliberează certificatul de urbanism în format electronic, iar cetăţeanul se duce cu documentul la autoritatea de mediu şi acolo i se spune să aducă printuri? Ce spune acest lucru? Că nu avem interoperabilitate”, a afirmat Constantin Mitache.

Acesta a adăugat că România nu este pregătită “pe etaje de administraţie” pentru a pune aplicare ceea ce se scrie în Strategia pentru Smart City.

“În acest moment, nu suntem pregătiţi pe etaje de administraţie de a gestiona ceea ce îşi doreşte să facă Strategia pentru Smart City. Există această tentaţie să ne concentrăm pe serviciile publice care se livrează populaţiei, pe iluminatul public, pe transportul public. Eu cred că trebuie recentrat şi trebuie să vedem ce oferim cetăţeanului, cum să-l aducem pe cetăţean să-l facem partener în demersul nostru de implementare a tehnologiilor smart city. Culmea funcţionării normale ar fi ca bazele de date ale Ministerului Finanţelor să fie aceleaşi cu bazele de date ale Ministerului Muncii”, a menţionat directorul general al AMR.

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER