Update articol:

Moody’s menține ratingul României la Baa3, recomandat pentru investiţii pe termen lung

Sursa Moody's

Agenția Moody’s nu a modificat ratingul de țară al României, la data stabilită în calendarul agenției – 23 octombrie, iar calificativul suveran al țării a rămas Baa3, cu perspectiva negativa, recomandat pentru investiţii pe termen lung.

Ministrul finanțelor Florin Cîțu a spus, recent, ca se așteaptă ca ratingul României să fie menținut, la evaluarea din decembrie.

Ratingul de credit Standard & Poor’s pentru România se situează la BBB – cu perspectivă negativă, Ratingul Fitch fiind BBB – cu perspectivă negativă, potrivit https://tradingeconomics.com/.

Agentia S&P are programată revizuirea ratingul de credit al României pe 4 decembrie.

S&P Global Ratings a transmis, recent, ca se așteaptă ca, odată cu creșterea pensiilor cu 40% – și cu alte măsuri expansive – deficitul fiscal al României să depășească 10% din PIB în 2021 și să rămână aproape de acest nivel în următorii doi ani. Agenția continuă: “Datoria netă a României față de PIB ar crește rapid pentru a depăși 60% din PIB în 2023, comparativ cu așteptările noastre actuale de 45%. În mod similar, cheltuielile cu dobânzile raportate la veniturile totale ale guvernului ar crește în mod substanțial pe fondul creșterii nevoilor de finanțare pe termen scurt și presupunând creșterea costurilor de finanțare”

Perspectivele negative ale S&P asupra României subliniază că dezechilibrele fiscale și externe ar putea rămâne ridicate pentru mai mult timp decât anticipa agenția, rezultând o datorie publică și externă mai mari sau costuri mai mari cu dobânzile decât erau prognozate. Potrivit S&P, o astfel de creșterea considerabilă a cheltuielilor permanente, dacă ar fi implementată, ar fi atât în detrimentul performanței fiscale, cât și externe a României și ar determina probabil o corecție bugetară dezordonată cu repercusiuni asupra revenirii fragile a economiei după COVID-19.

Recent, S&P Global a avertizat că urmează un al doilea val de retrogradări pentru ratingurile suverane.

BVBStiri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (26/11/2020)

Depunere plan de reorganizare

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/11/2020)

Link acces direct AGOA & AGEA 26.11.2020

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (26/11/2020)

Vega Ploiesti, 115 ani de performanta in industria de rafinare