Update articol:

Morgan Stanley upgradează sectorul imobiliar din China la „atractiv”, în ciuda temerilor de faliment ale investitorilor

Morgan Stanley upgradează sectorul imobiliar din China la „atractiv”, chiar dacă investitorii sunt îngrijorați şi urmăresc îndeaproape situaţia grupului imobiliar Evergrande, plin de datorii, putând exista riscul unei contagiuni, potrivit CNBC.

Banca de investiții din SUA a declarat că este de părere că relaxarea politicii sectorului imobiliar pare să înceapă, ceea ce va sprijini acţiunile imobiliare chineze.

“Credem că riscurile de neplată și slăbiciunea pieței imobiliare au fost în mare parte introduse în acțiunile imobiliare”, a declarat Elly Chen, analist de acțiuni la bancă, într-o notă datată 10 octombrie.”

“Au existat mai multe probleme din 2020 și riscul crescând pentru un faliment major în imobiliare în 2021”, a recunoscut Chen. Ea a scris că acest „proces de ajustare” de reducere a datoriilor și politicile de „gestionare a exceselor din sistem” vor continua probabil în următoarele șase până la 12 luni.

“Cu toate acestea, acţiunile imobiliare au în preţuri aceste riscuri și credem că riscul sistemic este gestionabil”, a spus Chen.

Dezvoltatorii imobiliari chinezi au crescut rapid după ani de datorii excesive, determinând autoritățile să lanseze politica „celor trei linii roșii” anul trecut. Această politică pune o limită a datoriei în raport cu fluxurile de trezorerie, activele și nivelurile de capital ale unei firme.

Cel mai îndatorat dezvoltator din lume, Evergrande, a avertizat de două ori luna trecută că ar putea intra în faliment. A ratat plățile dobânzilor la cinci obligațiuni offshore până acum, care erau scadente în septembrie și octombrie.

Agențiile de rating au retrogradat şi alți dezvoltatori imobiliari chinezi, în ceea ce privește riscurile de lichiditate și riscurile de neplată.

Se apropie „punctul de inflexiune” al politicii

Dar Morgan Stanley a spus că „se apropie un punct de inflexiune a politicii”. Analiștii au spus că ar putea exista „viitoare măsuri de relaxare”, deoarece se așteaptă ca factorii de decizie politică să stimuleze împrumuturile bancare.

Achizițiile de case au încetinit anul acesta, întrucât orașele chineze au implementat restricţii, inclusiv restricții de cumpărare a locuințelor.

“Politica este cel mai important indicator principal pentru acţiunile imobiliare”, a spus Chen.

Investițiile în proprietăți rezidențiale reprezintă 6,5% din Produsul Intern Brut al Chinei, în timp ce serviciile legate de proprietate reprezintă încă 7,3%, potrivit Morgan Stanley. O încetinire cu 10% a activității imobiliare rezidențiale ar putea reduce creșterea PIB-ului cu aproximativ 1%, a spus banca.

Cele mai bune alegeri ale Morgan Stanley

Morgan Stanley a îmbunătăţit sectorul imobiliar din China la „atractiv”, având în vedere o evaluare atractivă și mai multe măsuri potențiale de susținere care vizează stimularea sectorului imobiliar.  Se spune că preferă companiile cu o vizibilitate puternică în ceea ce priveşte câștigurile și bilanțuri „robuste”. Cele mai bune alegeri ale băncii sunt China Poly Group, CR Land, Longfor și Sunac.