-
Acțiunile cotate la Hong Kong ale dezvoltatorului imobiliar chinez Kaisa Group Holdings au fost suspendate vineri, după știrea că a ratat o plată pentru un produs de gestionare a averii.
-
O lucrare de cercetare a renumitului profesor de politici publice și economie de la Harvard Kenneth Rogoff și a economistului FMI Yuanchen Yang a estimat că sectorul imobiliar reprezintă aproximativ 29% din PIB-ul Chinei.
Problemele în ceea ce priveşte datoriile cu care se confruntă sectorul imobiliar al Chinei ar putea provoca o perioadă de stagnare care afectează atât economia internă, cât și cea globală, potrivit lui George Magnus, economist și cercetător asociat la Centrul Chinezesc de la Universitatea Oxford, potrivit CNBC.
Acțiunile cotate la Hong Kong ale dezvoltatorului imobiliar chinez Kaisa Group Holdings au fost suspendate vineri după știrea că a ratat o plată pentru un produs de gestionare a averii. Acest lucru s-a produs pe fondul problemelor prelungite care implică dezvoltatorul plin de datorii China Evergrande Group.
Dintre provocările cu care se confruntă cea de-a doua economie a lumii în următorii ani, Magnus a susținut că datoria – legată în special de sectorul imobiliar – ar putea fi cea mai problematică.
„Cred că datoria este cu adevărat cea mai iminentă și cred că putem vedea acest lucru în sectorul imobiliar, care este un fel de metaforă a ceea ce se întâmplă în restul economiei între administrațiile locale, întreprinderile de stat și așa mai departe. activat”, a spus Magnus pentru CNBC.
„Cred că piața imobiliară a ajuns într-adevăr la un punct de cotitură acum”, a spus Magnus.
Magnus a sugerat că, după cel puțin două decenii de expansiune pe piața imobiliară chineză, din cauza dorinței guvernului de a interveni pentru a stimula piața atunci când a început să pară periculoasă, Beijingul ar putea să nu mai fie dispus sau capabil să facă același lucru de data aceasta.
Ambasada Chinei din Londra nu a fost imediat disponibilă pentru comentarii atunci când a fost contactată de CNBC.
„Cred că guvernul chinez chiar nu vrea să se bazeze pe apăsarea din nou pe acceleratorul de credit, din cauza riscului de instabilitate financiară flagrantă care ar putea rezulta”, a spus el.
„Mă aștept că vor încerca să ajute sectorul imobiliar în acest an și în 2022 înainte de congresul din noiembrie, dar cred că piața se va confrunta cu ani de stagnare, ca să fiu sincer.”
29% din PIB
O cercetare a renumitului profesor de politici publice și economie de la Harvard Kenneth Rogoff și a economistului FMI Yuanchen Yang, publicată în august 2020, a estimat că sectorul imobiliar reprezintă aproximativ 29% din PIB-ul Chinei.
Acesta include investiții în locuințe, servicii precum gestionarea, închirierea și cumpărarea de locuinţe, împreună cu alte inputuri, cum ar fi mărfurile și bunurile de folosință îndelungată.
Profesorul de economie din Texas Li Gan a spus săptămâna trecută că sectorul imobiliar chinez trebuie să devină „substanțial mai mic” pentru a menține economia în general stabilă și sănătoasă.
Gan a estimat că 20% din stocul de locuințe al Chinei este liber, deoarece cumpărătorii acumulează a doua și a treia proprietate ca investiții, în timp ce dezvoltatorii continuă să construiască milioane de noi unități în fiecare an pe fondul anilor cu împrumuturi excesive.