Update articol:

Nagorno-Karabah: Armenia susţine că un Su-25 al Forţelor aeriene armene a fost doborât de un F-16 turcesc, Ankara dezminte

Armenia a declarat marţi că Turcia a doborât unul din avioanele sale militare, acuzând Ankara de ingerinţă în confruntările în curs de desfăşurare între Azerbaidjan şi separatiştii pro-armeni din Nagorno-Karabah, relatează AFP, Reuters şi RIA Novosti.

Agenţia de presă oficială armeană Armenpress, citată de DPA, a indicat că incidentul s-a produs în spaţiul aerian al Armeniei.

‘Un Su-25 al Forţelor aeriene armene a fost doborât de un F-16 turc (..) care a venit dinspre teritoriul azer’, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Ministerului armean al Apărării, Şuşan Stepanian, într-o postare pe Facebook, precizând că pilotul armean al avionului ‘a murit ca un erou’. Aparatul armean se afla într-o misiune militară când a fost doborât, a mai spus ea.

‘Alegaţiile potrivit cărora Turcia a doborât un avion de luptă armean sunt absolut false’, a dezminţit Ankara prin vocea directorului pentru comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun. ‘Armenia trebuie să se retragă din teritoriile pe care le ocupă, în loc de a recurge la propagandă ieftină’, a adăugat el.

‘Această informaţie este încă o minciună a propagandei armene’, a spus la rândul său purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării azer, Vaghif Diargali, citat de Agerpres.

Avionul turc a ‘decolat de pe un aeroport din oraşul azer Ganja şi sprijinea avioanele şi dronele azere care bombardau satele civile Vardenis, Mers Masrik şi Sotk din Armenia’, a precizat purtătoarea de cuvânt citată. ‘Ministerul Apărării armean a acuzat mai devreme Turcia de agresiune directă’ împotriva Armeniei, a adăugat ea.

Orice astfel de incident ar putea duce la o potenţială escaladare majoră a conflictului în regiunea Caucazului de Sud, antrenând puterile regionale Turcia şi Rusia.

Armenia şi Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, s-au acuzat marţi reciproc de deschiderea focului asupra unor poziţii situate în afara enclavei Nagorno-Karabah, unde luptele continuă pentru a treia zi consecutiv, provocând tot mai multe victime civile.

Kremlinul a anunţat anterior că este în contact permanent cu Turcia, Armenia şi Azerbaidjanul. ‘Tot soiul de declaraţii despre un sprijin sau oarece activitate militară nu fac decât să toarne gaz pe foc’, a apreciat Peskov. Rusia, care are o alianţă cu Armenia, unde dispune şi de o bază militară la Gyumri, a chemat părţile beligerante la o încetare a focului.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/10/2020)

Comunicat informare investitori - versiunea in limba engleza

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/10/2020)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

COMPA S. A. (CMP) (27/10/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGAE 12-13.11.2020 - versiunea in engleza

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Documente suport AGOA & AGEA din 26.11.2020