Update articol:

Nouă state europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca; se discută acum dacă și în România va fi luată aceeași măsură

vaccin coronavirus, vaccinare, efecte secundare ale vaccinului pixabay.com

În Italia au apărut suspiciuni după folosirea serului AstraZeneca din alt lot: AVB 2856, care a ajuns şi în România.

 

Nouă țări europene au suspendat temporar vaccinarea cu serul „Astra Zeneca”, deoarece au fost raportate mai multe cazuri de tromboză și câteva decese suspecte după folosirea unui lot anume de vaccin, potrivit Ştirilor Pro TV.

Autoritățile din România spun că noi nu am primit doze din lotul respectiv, însă numeroși cetăţeni români au sesizat că au fost deja vaccinați anti-Covid cu lotul AstraZeneca suspendat în Italia și în mai multe țări europene. Colonelul Valeriu Gheorghiță a declarat azi că acest lot nu a ajuns în România, dar acest lucru este contrazis de certificate de vaccinare emise de autoritățile române.

La această oră, oficialii din sănătate discută dacă și în România va fi luată aceeași măsură.

Primele cazuri suspecte au apărut în Austria. La câteva zile după vaccinare o femeie de 49 de ani a făcut tromboze multiple și a murit. Au fost sistate urgent vaccinările cu ser din acel lot. O altă persoană a fost diagnosticată cu embolie pulmonară şi ulterior au fost raportate alte două cazuri de tromboză.

Ulterior, Danemarca a suspendat pentru 14 zile administrarea vaccinului AstraZeneca în urma înregistrării unor ″cazuri grave de tromboză″⁣ la unele persoane care au primit acest vaccin. Unul dintre pacienți a murit.

Și autorităţile olandeze au anunţat joi un caz de tromboză în urma inoculării serului AstraZeneca, dar pacientul nu a necesitat spitalizare. Toate aceste țări au folosit doze de vaccin din lotul AVB 5300.

În schimb, în Italia au apărut suspiciuni după folosirea serului AstraZeneca din alt lot: AVB 2856. Și acolo s-a suspendat imunizarea cu serul britanic după moartea a două persoane. Nu a fost însă stabilită până acum vreo legătură între vaccinare și decese.

Din lotul suspendat în Italia ar fi ajuns însă doze și la noi. Doi români vaccinați în Suceava și Piatra Neamț au trecut acest lot pe adeverință de vaccinare AVB 2856. Documentele primite de Știrile ProTv au fost trimise la oficialii care se ocupă de campania de vaccinare. Aceștia au transmis că verifică situația.

Ca măsură de precauție, Estonia, Lituania, Letonia, Norvegia şi Luxemburg au suspendat vaccinarea cu doze din acelaşi lot, care a ajuns în total 17 state membre ale UE.

  • Cîţu: Lotul cu probleme de la AstraZeneca nu a fost distribuit în România; campania de vaccinare va continua

 

Premierul Florin Cîţu a declarat joi că vaccinurile AstraZeneca distribuite în România nu fac parte din lotul cu probleme din Austria, în cazul căruia mai multe ţări au suspendat imunizarea cu acest tip de ser, subliniind că vaccinarea va continua în acelaşi ritm şi programarea pentru etapa a III-a va începe de pe 15 martie.

“Din informaţiile pe care le avem până-n acest moment, lotul respectiv în care au apărut acele câteva probleme nu a fost distribuit în România, deci nu avem acest lot în România. Vom vedea ce decizie vom lua, dar campania de vaccinare merge mai departe, am anunţat deja astăzi că primim suplimentar în luna martie 170.000 de doze de la Pfizer. După cum ştiţi, în ianuarie am fost de acord să suplimentăm dozele de Pfizer cu 8 milioane, care vor începe din aprilie, deci nu există nicio problemă pentru România să continue, în acelaşi ritm ca şi până acum, campania de vaccinare. Ştiţi foarte bine că a fost o campanie de succes şi este o campanie de succes în România”, a afirmat Florin Cîţu la B1 Tv, întrebat despre faptul că în 9 ţări din UE a fost oprită vaccinarea cu serul imunizant produs de AstraZeneca şi în ce fel afectează şi România acest lucru.

Cititi si:  Italia interzice folosirea lotului ABV2856 de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca; Danemarca și Norvegia au anunţat suspendarea folosirii vaccinului AstraZeneca

Premierul a punctat că această campanie de vaccinare nu este făcută ca “un titlu de glorie”.

“O facem pentru că obiectivul, cu cât vaccinăm mai repede oamenii, cu atât putem să ţinem economia deschisă, putem să ne permitem să revenim la normal mai repede, de aceea facem acest lucru”, a spus şeful Guvernului.

Cîţu a confirmat că programarea pentru etapa a III-a de vaccinare va demara pe 15 martie.

“Este cert, programarea începe de luni încolo pentru toată lumea. Şi vedeţi, am ajuns mai repede, pentru că iniţial aveam până la finalul lui martie doar 2,4 milioane de doze de vaccin pe care ştiam că le primim. Acum, luna aceasta ar trebui să fie 2,6 milioane doar în luna martie şi, iniţial, începeam cu etapa III-a, pentru că nu ştiam câte doze vin. Vom începe cu etapa a III-a cu toată lumea, deci începem mai repede tocmai pentru a ne asigura că vom ieşi mai repede din această.. .şi revenim la normal mai repede”, a explicat premierul.

Andrei Baciu (Ministerul Sănătăţii): România nu a primit vaccin din lotul din Austria

 

BVB | Știri BVB

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (22/03/2023)

Convocare AGEA&AGOA 24.04.2023

DAFORA SA (DAFR) (22/03/2023)

Convocare AGA Anuala 24/25.04.2023

MECANICA FINA SA (MECE) (22/03/2023)

Convocare AGA O & E - 26.04.2023

ALTUR S.A. (ALT) (22/03/2023)

Convocare AGA O 26/27.04.2023

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (22/03/2023)

Convocare AGA O & E_26/27 Aprilie 2023