Update articol:
După ce a lansat primul credit ipotecar din lume cu dobândă negativă

O bancă din Danemarca îi va taxa pe deponenţii bogaţi în loc să le plătească dobândă

Jyske Bank (JYSK.CO), a doua mare bancă din Danemarca, va cere persoanelor fizice bogate să plătească pentru a putea avea un depozit bancar, în loc să le plătească dobândă, potrivit unui comunicat al băncii, citat de Reuters.

Anunţul de azi vine la mai puţin de două săptămâni după ce aceeaşi bancă a lansat primul credit ipotecar din lume cu dobândă negativă.

Jyske Bank a declarat  că va introduce o dobândă negativă de 0,6% pentru clienţii săi care au depozite bancare de peste 7,5 milioane coroane daneze (1,1 milioane dolari).

În aceste condiţii, un client al Jyske Bank care are un depozit de 10 milioane de coroane va trebui să plătească băncii suma de 15.000 de coroane pe an.

“Mediul de dobânzi negative care a afectat piaţa din Danemarca începând din primăvara lui 2012, şi care a suferit doar o întrerupere în 2014, pare acum să fie unul de natură permanentă”, a declarat directorul general de la Jyske Bank, Anders Dam.

“Așteptările pieței indică faptul că mediul negativ al ratei dobânzii va dura câțiva ani”, a adăugat Dam.

Danemarca a fost una din primele ţări care în 2012 au introdus dobânzi negative. De asemenea, la începutul acestei luni Jyske Bank a devenit prima bancă din lume care oferă o dobândă negativă de minus 0,5% la un credit ipotecar pe zece ani, ceea ce înseamnă că practic banca este dispusă să plătească clienţilor pentru ca aceştia să împrumute bani pe o perioadă de 10 ani.

Aceste mișcări reflectă perspectivele unei recesiuni globale, conform Reuters, determinând băncile centrale să încerce să relanseze economia prin măsuri precum reducerea ratelor de creditare.

Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, a declarat că nu are intenţia de introduce dobânzi negative la depozite, însă grupul elveţian UBS a anunţat că va introduce o dobândă negativă de 0,75% pentru clienţii bogaţi care depozitează mai mult de două milioane de franci la băncile sale din Elveţia.

Danemarca a devenit, luna trecută, prima economie dezvoltată  care a avut randamente negative la toate obligațiunile sale de stat.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)