Update articol:
Ratele negative ale dobânzii sunt un fenomen din ce în ce mai frecvent în Europa

O bancă poloneză introduce rate negative ale dobânzii la conturile clienților corporate

Banca poloneză Pekao a introdus o rată a dobânzii negativă la soldurile conturilor clienților corporativi, în unele cazuri ajungând chiar la minus 0,8 la sută, potrivit publicației Polandin. Alte bănci ar putea folosi soluții similare, dar clienții persoane fizice nu vor pierde, potrivit experților.

În cazul Pekao, rata dobânzii negative este impusă conturilor care sunt mai mari de 1 milion de zloți  (PLN).

Ratele negative ale dobânzii sunt un fenomen din ce în ce mai frecvent în Europa. În zona euro, ratele dobânzilor negative se aplică aproape exclusiv clienților corporativi și instituțiilor financiare. Mișcarea Pekao poate indica doar începutul unor mișcări similare ale băncilor poloneze.

Până în prezent, băncile percepeau dobânzi negative în principal pentru menținerea soldurilor de către clienții corporativi în monedele țărilor în care rata depozitului este negativă. Cu toate acestea, în cazul Pekao, decizia poate părea ciudată, deoarece, spre deosebire de o serie de bănci centrale majore din lume, banca națională poloneză NBP nu a redus ratele sub zero.

Băncile sunt sceptice, mai ales atunci când entitățile investesc sume mari pentru o singură zi la sfârșitul trimestrului – atunci, băncile nu pot folosi această lichiditate și în același timp înseamnă costuri mai mari suportate.

Potrivit lui Maciej Marcinowski, șeful adjunct al departamentului de analiză la Trigon DM, soluția adoptată de Pekao probabil va descuraja în mod eficient alte instituții financiare în a-și depune excedentele în această bancă.

Într-o situație în care trebuie să se ocupe nu numai de impozitul bancar, ci și de ratele BNP apropiate de zero, intrările excesive de capital sunt o problemă din ce în ce mai gravă pentru băncile comerciale. În consecință, ele încearcă fie să-și descurajeze clienții să investească excesul de lichiditate la ei, fie să perceapă comisioane cel puțin compensând costurile suportate.

Potrivit specialiștilor, introducerea dobânzii negative la soldurile ridicate din conturile corporative poate fi, paradoxal, chiar o veste bună pentru clienții  individuali. Acest lucru reduce costurile suportate de bănci și, ca urmare, reduce presiunea de a crește costul produselor bancare pentru clienții individuali.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative