Producția de hidrogen regenerabil trebuie încurajată în România, după modelul statelor membre din Vest și în lumina celor mai recente aprobări/alocări de fonduri din partea Comisiei Europene, este de părere doamna Oana Ozmen, deputat PNL, secretar al Comisiei de Industrii și Servicii, Raportor al Grupului pe Hidrogen.
Potrivit domniei sale, hidrogenul din surse regenerale și cu emisii reduse de carbon trebuie integrat în sectoarele industriei și transporturilor, ceea ce duce la creşterea capacităţii de producţie de energie şi la întărirea securităţii energetice a ţării noastre.
Domna Oana Ozmen consideră că dezvoltarea sectorului energetic autohton depinde de crearea unei pieţe de hidrogen robuste iar, la nivel regional, România beneficiază de mai multe avantaje majore care reprezintă garanţia succesului utilizării hidrogenului curat, precum capacitatea de producere a energiei regenerabile la costuri competitive în comparaţie cu Europa Centrală şi de Est şi prezenţa unui număr mare de consumatori industriali şi sectoare care pot valorifica hidrogenul produs.
În această vară, Comisia Europeană a aprobat mai multe scheme de ajutor de stat în domeniul hidrogenului, atât pentru Olanda, cât şi pentru Spania.
Astfel, aceste ţări se înscriu, alături de Danemarca şi Germania care au dezvoltat proiecte în acest sens, în rândul ţărilor care vor să exploateze din plin piaţa hidrogenului pentru industrie şi transport.
“România are deja o lege a hidrogenului şi îmi exprim încrederea că România poate să îşi exploateze resursele pentru a deveni un model pentru ţările din estul Europei”, a mai spus doamna Ozmen, inițiatoarea primului proiect privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon din România, proiect promovat şi susţinut de colegii parlamentari din Comisia pentru Industrii. Domnia sa își dorește intensificarea dialogului cu autoritățile europene și colaborarea regională pentru integrarea în sectoarele industriei și transporturilor. Potrivit domniei sale, promovarea hidrogenului verde şi utilizarea hidrogenului low-carbon în perioada de tranziţie sunt esențiale, fiind nevoie de o agendă comună cu țările membre.