Update articol:

Octavian Jurma: 1 milion de români se vor îmbolnăvi în următoarele 2 săptămâni și 10.000 vor fi uciși de COVID-19; Am ajuns mai rău ca Lombardia pentru că am refuzat carantină de 30 de zile

În următoarele 14 zile aproximativ un milion de români se vor infecta și 10.000 vor muri din cauza COVID 19, a scris, ieri, medicul epidemiolog Octavian Jurma care a analizat evoluția pandemiei în ultimele patru săptămâni.

Acesta a explicat ieri pe Facebook: “Chiar am sperat că astăzi să vedem pentru prima dată un “lower Monday” (sau “lower-low”), o zi de luni sub nivelul zilei de luni din săptămâna precedentă. Știu că guvernul luptă cu disperare să reducă numărul de teste în speranța că vor putea anunța un triumfal platou în stratosfera valului 4-Delta, dar până și un vârf artizanal ne-ar fi permis să ne tragem sufletul un pic.

Din păcate, debutul a fost la fel de urat că miniciunile cu care ne-au umplut spitalele. Analiza zilnică a cazurilor din ultimele săptămâni și prognoza pe următoarele 4 se află în primul tabel.

Azi e cea mai joasă zi din săptămâna care vine.

Va dați seama că azi avem de 25 de ori mai multe cazuri azi decât în urmă cu 8 săptămâni? Avem de 20 de ori mai multe cazuri decât în vârful valului 1. Da, valul acela în care am stat 30 de zile în carantină ca să nu ajungem că Lombardia.

Acum am ajuns mai rău ca Lombardia pentru că am refuzat carantină de 30 de zile și prin asta am refuzat să mai avem vreodată doar 500 de cazuri pe zi în vârful unui val. Acum le arătăm noi italienilor cum arată un val pandemic în care politicienii au luat locul medicilor.

——————–

Aparent debutul nu este mult peste prognoza, însă dacă adăugăm cele 1,425 de cazuri scăzute după alocare, rezultă că azi s-au înregistrat la nivel național 11,560 de cazuri noi.

Chiar și dacă plecăm de la 10,141 cazuri raportate oficial și o creștere de doar 7.5% rezultă că mâine vom avea valori în 17,000 și 18,000 de cazuri noi și vom înregistra un nou record absolut de cazuri noi. Ne instalăm astfel în scenariul de coșmar pe care l-am menționat în vară, cel al unui val mai mare decât valurile 2 și 3 combinate cu toate consecințele acestuia:

– Incidența națională a depășit astăzi 10 la mie. În raportul zilnic se prezintă incidența medie a județelor nu incidența națională. Diferența arată subestimarea medie a pandemiei în județe adică aproape 1 la mie (sau în jur de 1,000 de cazuri pe zi)

– Săptămâna trecută am depășit pragul de 100,000 de cazuri noi pe săptămână. Acumulăm acum mai multe cazuri într-o săptămână decât într-o lună în toată luna octombrie 2020 din valul 2, sau în luna aprilie din valul 3-Alpha.

– La o rată de detecție de 1:5, în realitate acum se îmbolnăvesc săptămânal jumătate de milion de români (500,000).

– Tot săptămâna trecută am înregistrat 2,361 de morți. În ultimele 14 zile aproape 5,000 de români au fost uciși de COVID-19.

——————

Vom continua la acest nivel stratosferic încă cel puțin 2 săptămâni

– 1 milion de români se vor mai îmbolnăvi în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 200,000 de mii

– 10,000 de români vor fi uciși de COVID-19 în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 5,000 mii

Nu vă arăt aceste cifre ca să vă îngrozesc, ci ca să vă trezesc.

Politicienii (Parlament, Guvern, Președinte) trag de timp cu circul politic și ne amețesc cu minciunile lor populiste în speranța că vor scapa și din valul 4 fără carantină pentru că au scăpat cu 10,000 de morți pe val și până acum.

Ei îți spun că au mai rămas “doar 1-2 săptămâni până la vârf”. Dar pentru fiecare săptămâna ascendentă mai trebuie să adugam una descendentă la valori similare. Fiecare săptămâna pierdută are consecințe exponențial mai grave pentru noi că societate.

———————————–
Înmulțiți cu 2 tot ce se întâmplă până la vârf. Aceste valori sunt inevitabile într-o evoluție nestânjenită a pandemiei.
———————————–

Când va fi așadar vârful?

Nu știm, pentru că suntem aproape orbi la această rată de testare. Cel mai probabil este că vom vedea vârful în următoarele 2-3 săptămâni dar acesta poate fi “văzut” doar în retrospectivă, când vom avea o săptămână descendentă.

Există o mică șansă să depășim vârful în această săptămână.

Este indubitabil că rata de creștere a pandemiei a scăzut și că avem o “rezistență” în jurul pragului de 20,000 de cazuri pe zi. În acest stadiu al pandmeiei, problema nu mai o reprezintă însă maximele săptămânale care sunt plafonate natural de numărul scăzut de teste, ci minimele care continuă să crească mai lent dar susținut și pun presiune pe plafon.

Deși e posibil că în această săptămână valorile zilnice se treacă chiar de 19,000 cazuri noi, e puțîn probabil că plafonul de 20,000 să fie străpuns. Prognoza curentă rămâne conservator optimistă în așteptarea unui vârf până la finalul lunii octombrie și intrarea pe o pantă descendența la începutul lunii noiembrie.

Din păcate pentru sistemul medical amânarea chiar și cu o săptămână a atingerii vârfului este devastatoare. Faptul că săptămâna trecută nu am atins încă vârful înseamnă că urmează încă două săptămâni de creștere a numărului de cazuri grave care necesită internare și ATI.

Dar nu mai avem paturi de ATI și paturi cu oxigen în spitale și mulți prefecți și alți lideri locali sau cetrali tot placă “avem de toate” și “la noi nu sunt probleme” o pun la televizor. E inutil să mai facem prognoza pentru internări și ATI pentru că necesarul depeste deja cu sute de paturi capacitatea.

Știu că săptămâna trecută a părut infernală însă abia din săptămâna asta o să vedem în spitale impactul zilelor cu peste 15,000 de cazuri noi pe zi.

Astăzi săptămâna a debutat cu 261 decese.

Din nefericire nu doar numărul de cazuri noi se dublează în valul 4-Delta de pe luni pe marți în România ci cel al numărului de decese. Acest debut înseamnă că vom depăși și pragul de 500 de decese pe zi în această săptămâna (probabil chiar mâine) și vom pierde peste 3,000 de vieți până duminică la ora 13.

Pentru fiecare viață amenințată de COVID-19 medicii și asistenții dau o bătălie epuizantă în spitale. Nici cele mai puternice spirite nu rezistă să piardă lupta de zeci de ori pe săptămâna mai ales când relaxarea care umple spitalele continuă…

Chiar dacă nu ne pasă de ceea ce se întâmplă în spitale, numărul de decese ne va lovi pe toți. Indiferent ce credem despre pandemie și vaccin sunt prea puțini care vor putea nega moartea unui cuoscut.

Moartea este ultimul apel la trezirea din minciună”.

 

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023