În fața acestei avalanșe de infectări, retorica oficială se va muta de la minimizarea valului (“vom avea un minival”) pe minimizarea bolii – “este mult mai blanda, doar o gripă sau răceală ușoară”.
Nu înțeleg de ce autoritățile continuă să nege riscurile infectării și să vorbească despre pandemie la timpul trecut și despre o boală sistemică ca de o simplă răceală.
Este un discurs negationist menit să prevină comportamentul preventiv care este probabil văzut că un pericol pentru economie de către decidenți. Din păcate aceste greșeli și falsuri repetate erodează încrederea în competența și/sau buna credință a guvernului.
– Pandemia nu s-a terminat nici în 2021 nici în 2022 și nu se va termina prea curând, dimpotrivă vedem debutul altor pandemii datorită scăderii imunității populației în urma infectarilor repetate pe fondul lipsei de măsuri de prevenție în majoritatea țărilor occidentale.
– Valul 6 nu va începe în curând, valul 6 a început acum 8 săptămâni și continuă să crească accelerat. Spre comparație, valul 5 Omicron-BA1 a avut vârful la 6 săptămâni de la debutul fazei ascendente.
– Nu avem nici un semn că virsul devine mai blând cu fiecare val, dimpotrivă. E adevărat că prima varianta de Omicron, BA1, a fost mai ușoară decât Delta pentru că provenea din Alpha, însă noile variante s-au dovedit progresiv mai severe. Astfel BA2 a fost ceva mai severă decât BA1, iar BA5 este mai severă decât BA2. BA.2.75 (“centurion”) care se răspândește rapid în lume este de asemenea aparent mai severă decât BA5 și avem deja versiuni care “descoperă” mutațiile care au făcut din Delta cea mai severea varianta de până acum.
Măsurile de prevenție par să limiteze activitatea economică însă, în pandemie, eliminarea măsurile de siguranță încurajează nu doar un dezastru medical ci și unul economic.
Îmbolnăvirile în familie compromit vacanța pentru întreagă familie. Fiecare nou caz de spitalizare înseamnă mai multe persoane pierdute pentru industria ospitalității.
Faptul că autoritățile uită să precizeze că numărul mic de spitalizări pe care îl vedem azi se datorează infectarilor de acum 1-2 săptămâni nu ajută la scăderea numărului de spitalizări ci îl sporește.
Spitalizarile produse de infectarile din această săptămâna le vom vedea abia de săptămâna viitoare.
Astfel în loc să avem un vârf la 10,000 de cazuri de infectari pe zi la mijlocul lui august este foarte posibil să avem un vârf la 10,000 de spitalizări pe zi și peste 20,000 de cazuri noi pe zi la mijlocul lui august.
Nu e totuna dacă ai zece mii de oameni infectați în fiecare zi sau zece mii de oameni spitalizați în fiecare zi.
După cum se vede și din tabel, anul trecut pe vremea asta, la debutul valului 4, aveam de 20x mai puține cazuri, de 10x mai puține spitalizări și de 3x mai puține decese.
2 luni mai târziu valul 4-Delta se dovedea cel mai cumplit val din România și unul din cele mai severe din lume.
Avem în față o versiune mai puțin virulentă decât Delta, dar mult mai infecțioasă decât Delta în fața unei populații mult mai puțin vaccinate. La o virulență pe jumătate dar o infectiozitate dublă, Omicron-BA5 poate produce pagube la fel de mari ca Delta dacă creșterea accelerată se mai prelungește câteva săptămâni.
Autoritatile trebuie să facă mai mult decât să minimeze riscul și să nege pandemia.
====================
Spitalele vor fi lovite rău încă din această săptămâna, însă de săptămâna viitoare boala va reduce și personalul sanitar disponibil.
Copiii rămân cei mai vulnerabili în față variantei BA5 și avem mare noroc că nu sunt școlile deschise. Chiar și așa numărul de spitalizări în rândul minorilor continuă să crească mai repede decât în rândul adulților și săptămâna debutează cu 565 de minori internați față de 391 la începutul săptămânii trecute.
Sunt valori pe care le așteptam abia săptămâna viitoare și în acest ritm vom depăși recordul de 911 minori internați din valul 5 până la mijlocul lunii august. Să ne ferească Dumnezeu de ceea ce se poate întâmpla în școli dacă nu se vor lua măsuri minimale de prevenție și gestionare a riscului epidemiologic.
Să pariezi sănătatea a sute de mii de copii pe speranța că se va termină pandemia până în septembrie sau că virusul va fi mai blând este o aberație intolerabilă.
În ajutorul acestui val de infectări vine, aparent paradoxal, chiar valul de caniculă care silește oamenii să socializeze în spații închise prevăzute cu aer condiționat. Un spațiu cu ventilație închisă și fără filtre HEPA de bună calitate omogenizează răspândirea virusului. Filtrele de aer și detectoarele de CO2 devin astfel tot mai importante că unelte NPI (non-farmaceutice) de lupta împotriva pandemiei.
Am primit deja repetat asigurări oficiale că întreaga povara a combaterii pandemiei va rămâne pe umeriii minorității responsabile din România. Este evident insuficient. Nu ai cum să te ferești singur de infectare mai ales dacă ai elevi sau studenți în familie sau o slujba cu factor de risc ridicat.
Din păcate în România și tratamentul în România a rămas în urma altor țări. De exemplu, nu se găsește Paxlovid, cel mai eficient tratament actual în lupta cu Omicron (cel administrat lui Biden, Președintele SUA) deși Ministerul Sănătății a avut tip berechet să îl cumpere până acum sau măcar să îl aprobe pentru distribuție în farmacii. Motivul este simplu, dacă pandemia s-a terminat ce sens are să mai comand vaccin și tratament.
Așa încât, nu e nici o supriză că valul 6 ne-a luat prin suprindere, la fel ca celelalte valuri și crize. Măcar dacă guvernul ar mai deschide câte un centru de vaccinare în fiecare județ ca să nu mai piardă zile cei care încearcă să găsească un medic la care să se vaccineze.
Ce poți face? Noi am intrat în scenariul roșu în familie. Asta înseamnă că:
1. Purtăm masca FFP2 în spațiile închise
2. Suntem vaccinați cu doza 3 (booster)
3. Vom reduce interacțiunea socială la minimul esențial și vom evita toate evenimentele unde nu există screening epidemiologic (în România asta înseamnă 100% din evenimentele publice).
4. Dacă e necesar să participăm la evenimente private restrânse, o vom face doar dacă suntem toți de acord să ne testăm în ziua evenimentului.
Pare exagerat sau dificil? Nu la fel de exagerat și dificil ca o spitalizare fără tratament adecvat pe caniculă asta. Mai bine sănătos acasă decât bolnav în spital dar asta e alegerea fiecăruia dintre noi.
Până când trece valul, respectiv incidența coboară sub 1 mie, ideal sub 0.5 la mie. Asta înseamnă că în cel mai fericit caz în septembrie însă cel mai probabil în octombrie.
NOTĂ: Nu există nici un motiv să nu te bucuri de vacanță de familie dacă respecți recomandările de mai sus. Nu putem elimina riscul doar prin măsuri individuale însă îl putem reduce mult. Noi intrăm în scenariu roșu tocmai pentru că dorim să ne protejăm vacanță de familie în care plecăm săptămâna viitoare. Suntem conștienți că dacă unul din noi se îmbolnăvește toți vom rămâne acasă.”