Update articol:

Octavian Jurma: Deschiderea şcolilor pe 3 ianuarie este o decizie dezolantă; școlile vor asigura răspândirea Omicron în toate familiile

Medicul Octavian Jurma critică decizia autorităţilor privind deschiderea școlilor pe 3 ianuarie, considerând-o „dezolantă”. Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă nu puteau alege un moment mai bun, a spus medicul.

Acesta a scris aseară pe Facebook: “Mâine se deschid școlile în format fizic în România la 3 zile după Revelion. Exact timpul mediu de incubație pentru cazurile de Omicron. Este o decizie dezolantă…

Astfel după ce petrecerile și minivacanța de Revelion au răspândit Omicron în toate orașele din România, școlile vor asigura răspândirea Omicron în toate familiile care au copii la școală în România, iar părinții și bunicii acestor copii le vor răspândi la birou sau în biserici și celor care nu [mai] au copii în școli.

Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă și demolarea controlată a sistemului medical, nu puteau alege mai bine suprapunerea unor seturi de evenimente de tip super-spreader atât de corect pentru a asigura o explozie de cazuri.

Acum o săptămâna am prezentat un grafic cu cel mai optimist scenariu care anunță debutul vizibil al valului 5-Omicron pe curbă în a două săptămâna din ianuarie.
Din păcate, valul 5-Omicron a debutat deja la 3 zile după petrecerile de Crăciun, în 27 decembrie 2021 și va fi puternic accelerat de cuplarea relaxării de Revelion cu deschiderea prematură a școlilor în format fizic.

Pentru a simplifică calculele în perioada următoare, putem consideră debutul oficial al valului 5-Omicron în dată de 1 ianuarie 2022.
Debutul valului confirmă și prognoza că Omicron va deveni dominantă până la finalul acestei săptămâni.

Mă aștept că raportul VOC de marți să confirme acest lucru, dar avem deja și raportul Medlife care arată o pondere medie de 35% a cazurilor de Omicron. Nu am nici o îndoială că Omicron are deja o pondere de 50% din numărul de cazuri diagnosticate.
În această săptămâna creșterea a fost încă temperată de ponderea importantă numărului de cazuri Delta care care deși se află într-un platou, încă reprezintă probabil în jur de 50% din cazurile noi.
De săptămâna viitoare Omicron va forța valul în regim turbo și mă aștept să terminăm săptămâna la peste 2,500 de cazuri pe zi (sunt excesiv de rezervat aici).

Debutul valului 5 a fost deci avansat cu aproape 2 săptămâni față de prognoza INSP, tocmai datorită măsurilor de relaxare inoportune, a abandonării certificatului verde și a deschiderii școlilor în cel mai prost moment posibil din punct de vedere epidemiologic.

Dintre cei 3 factori agravanti, deschiderea școlilor în format fizic la 3 zile după petrecerile de anul nou pentru a recupera o vacanță inutilă și pe care nimeni nu a cerut-o.
Este fără îndoială cea mai irațională măsură posibilă dintre toate. Pentru această decizie nu mai trebuie să căutăm motive epidemiologice ci motive psihiatrice, în zona de psihopatie.
Nu există nici măcar un singur motiv pentru a nu deschide școlile în format online pentru 2 săptămâni, timp în care să fie permisă vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani de către părințîi care doresc să îi trimită la școală protejați de vaccin.
De aceea nu veți auzi nici măcar o scuză pentru prețul plătit de copiii noștri, dimpotrivă, sunt semne că deciziile Ministerului Santatii vor fi cenzurate în continuare de la Cotroceni prin numirea unui secretar de stat decorat de Președinte pentru obediență să politică.
Probabil că România Educată nu include și copiii vulnerabili la COVID-19, doar pe cei care vor supraviețui selecției naturale prin infectare impuse de guvern părinților. Astfel părințîi nu mai au dreptul să își țînă copiii acasă și sunt obligați de lege să îi trimită în clase să se infecteze.

Autoritățile se dovedesc foarte curajoase atunci când își asumă riscuri pentru sănătatea copiilor noștri.
Păcât că nu sunt la fel de curajoase cu adoptarea unor măsuri pentru a proteja sănătatea copiilor noștri.
Avem deja un numeroase rapoarte care arată fără excepție că numărul de cazuri pediatrice și în rândul tinerilor până în 29 de ani este mult mai mare în cazul Omicron decât în cazul Delta.
Acest profil a fost evident în Africa de Sud și este evident acum în toate țările unde valul Omicron a debutat de mai mult de 2 săptămâni (Danemarca, UK, Germania, Franța, UȘA, etc).
În imagine aveți grafice de acum 2 săptămâni unde erau identificate tendințele care au fost amplu confirmate de atunci.
Din fericire, numerele în valori absolute rămân mici și copiii rămân un procent mic din totalul celor spitalizați, chiar dacă creșterea relativă este foarte mare.
Din nefericire, creșterea spitalizării în rândul copiilor, chiar dacă nu va fi însoțită și de o creștere a deceselor, duce la creștere exponențială a riscului de long-covid.
Care sunt aceste riscuri?
Toate riscurile pe termen lung produse de infectare cu SARS-CoV-2 la copii, sunt puse pe seama vaccinului de către antivaccinisti. Este deci simplu să aflați de ce trebuie să evitați infectarea când suntem atât de aproape de posibilitatea de a ne vaccina și copiii între 5 și 11 ani.
Sub 5 ani, cel mai important factor de protecție pentru copii sunt părințîi și anturajul imediat este vaccinarea, preferabil cu booster, iar în timpul valului 5-Omicron rugați să vizitatorii poarte masca FFP2/N95 în preajma copilului (plimbarea în parc în aer liber rămâne sigură).
Când vine vorba de copii, filozofia cea mai sigură (mai ales în timpul valului) este: mai bine să regret că am fost exagerat decât să regret că nu am fost exagerat.
Pentru mine faptul că am pierdut mai multe vieți de copii (0-19 ani) în valul 4-Delta în România, decât în toate valurile precedente cumulat, demonstrează amplu cât de mult s-a degradat protecția santatii și viețîi copilului în România în ultimul an de pandemie.
Nu avem nici măcar anunțată intenția de a se proteja mai bine copii în valul 5-Omicron, dimpotrivă avem doar măsuri de propagandă fantezistă că ne explică în diverse forme de ce e mai bine pentru viitorul lor să se infecteze decât să facă școală online pentru 1 luna.
Nu avem scenarii obiective de a intră în online, nu mai avem semafor școlar, nu se mai permite școală online pentru familiile cu persoane cu risc crescut.
Nu se cere nici certificat verde pentru elevi și profesori, deși toți știm deja cât de puțîn durează validarea la intrare.
Nu avem sisteme eficiente de aerisire și filtrare, nu avem detectatoare de CO2 care să anunțe profesorii când e necesară aerisirea clasei.**
La aproape toate întrebările legate de siguranță în școli avem răspunsuri simple: nu, Nu, NU.
Din fericire avem și lucruri bune care pot face prezența fizică mai puțin riscantă pentru elevi și profesori:
– obligativitatea măștii, care știm sigur că oferă o protecție foarte bună mai ales în cazul măștilor FFP2/FFP3.
– testarea săptămânală, care din păcate pare să fie un eșec la fel de lamentabil că vaccinarea***
– copiii între 12 și 18 ani se pot vaccina cu acordul părinților (vaccinarea lor e sigură și recomandată de CDC, ECDC, etc)*
– copiii între 5 și 11 ani se vor putea vaccina în curând cu acordul părinților (vaccinarea lor e sigură și recomandată de CDC, ECDC, etc)*
Îmi întăresc recomandarea de a evita școală în prima săptămâna, când se vor developa cazurile venite din vacanță. Am vzut și în valul 4-Delta că școlile se vor închide oricum. Dacă nu le închidem noi că să protejăm santatea copiilor și profesorilor, le va închide valul pandemic tocmai pentru că va îmbolnăvi rapid toate școlile din mediul urban.
Un avertisment important vine și din Marea Britanie și SUA, unde autoritățile sanitare au atras atenția autorităților din educație și părinților că numărul de îmbolnăviri în rândul personalului didactic poate crește atât de repede încât e posibil să nu existe resurse umane pentru a menține școlile deschise.
Pregătirea pentru școală online trebuie așadar făcută tocmai pentru că am decis să deschidem școlile în format fizic la debutul valului 5-Omicron, la fel cum pregătirea spitalelor trebuie făcută tocmai pentru că nu am făcut mai nimic să limităm răspândirea virusului.
—-
NOTE:
* Am subliniat “cu acordul părinților” pentru disperațîi care îmi tot scriu să le las copiii în pace de parcă le-a putea vaccina cineva copiii cu de-a silă. Nici eu, nici guvernul, nici UE nu vrea să îți vaccineze copiii cu de-a silă. Doar pandemia îți infectează copiii cu de-a silă. Dacă nu vrei să îi potejezi este decizia ta și prin urmare responsabilitatea ta completă pentru consecințele acestei decizii.
** Am atașat măsurile luate în UK pentru ține școlile deschise
*** Testele de salivă pot fi chiar mai utile în cazul Omicron că cele nazale”.