Update articol:

Oficial SEC: Este nevoie urgentă de un regim clar de reglementare a criptomonedelor

bitcoin Sursa foto: pixabay.com

Este nevoie urgentă de un regim clar de reglementare a criptomonedelor, deoarece companiile majore precum Tesla Inc, BNY Mellon Corp și Mastercard Inc le adoptă ca o clasă a activelor alternative, a declarat un oficial de top al Comisiei pentru valori mobiliare (SEC) din SUA.

Hester Peirce, un comisar republican al SEC, a mai declarat pentru Reuters într-un interviu că este prea devreme să tragem concluzii referitoare la creşterea acţiunilor GameStop şi a altor companii, determinată de investitorii mici de pe reţeaua “Reddit, dar consideră că este ”minunat” că o nouă generaţie de investitori poate participa pe piaţă.

Denumită de entuziaștii cripto ca „mama cripto” datorită poziției sale de susținere cu privire la această clasă de active, Peirce a susținut de mult timp ca autoritățile de reglementare să creeze reguli clare care să permită activelor cripto să se dezvolte fără teama de a încălca legea.

”Nu este doar faptul că au existat de ceva timp apeluri pentru claritate şi că o administraţie nouă aduce şansa unei abordări proaspete, dar este şi un moment în care se pare că şi alţii din piaţă au o nouă abordare. 

Bitcoin a atuns niveluri record în această lună, după ce producătorul de automobile electrice Tesla a anunţat că a investit 1,5 miliarde de dolari în criptomonedă, în timp ce BNY Mellon a informat că îi va ajuta pe clienţi să deţină, transfere şi să emită active digitale. De asemenea, Mastercard îşi va deschide reţeaua sa pentru unele criptomonede.

”Aceste anunţuri măresc necesitatea să luăm măsuri în acest domeniu, pentru a oferi mai multă claritate”, a spus Peirce.

Piaţa a intrat  în criză luna trecută, când utilizatorii Reddit care tranzacţionează pe platforme de vânzare cu amănuntul cu preţ redus s-au coalizat pentru a creşte preţurile acţiunilor GameStop şi ale altor acţiuni, împotriva fondurilor speculative care au pariat pe scădere împotriva acţiunilor respective.

Volatilitatea rezultată a declanşat cereri de marje masive din partea caselor de cliring care garantează tranzacţiile, determinând mai multe platforme de vânzare cu amănuntul să suspende cumpărarea acţiunilor afectate. Incidentul a stârnit indignare în rândul parlamentarilor democraţi şi republicani.

Vlad Tenev, CEO al platformei de tranzacţionare Robinhood, Ken Griffin, CEO al fondului de hedging Citadel şi alţii implicaţi în această saga vor depune mărturie în faţa Congresului, joi.

SEC examinează ”gama” de probleme, inclusiv volatilitatea pieţei, rolul brokerilor de retail şi modul în care a funcţionat piaţa post-tranzacţionare, a spus Peirce.

”A vedea noi investitori participând la pieţe este un lucru bun şi, bineînţeles, dorim ca aceştia să fie educaţi şi sceptici”, a spus ea, adăugând că o gamă largă de participanţi la piaţă ar putea ajuta la îmbunătăţirea formării preţurilor.

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022