Update articol:

OMS etichetează tulpina Covid din India ca fiind o „variantă de îngrijorare” – ce se ştie până acum

India Sursa foto: pixabay.com
  • Organizația Mondială a Sănătății a numit luni  tulpina B.1.617 ca una dintre „variantele îngrijorătoare”.

  • Studiile timpurii sugerează transmisibilitate crescută și neutralizare redusă, a spus agenția ONU pentru sănătate.

 

India se confruntă cu un al doilea val devastator de coronavirus, care este mult mai grav decât primul, oamenii de știință spunând că această creștere ar putea fi parțial cauzată de tulpini mutante, potrivit CNBC.

Organizația Mondială a Sănătății tocmai a reclasificat tulpina B.1.617, care a fost identificată pentru prima dată în India, ca „variantă de îngrijorare” – ceea ce indică faptul că varianta are „cele mai mari implicații asupra sănătății publice”.

India este a doua țară cea mai afectată din lume, raportând peste 22,66 milioane de infecții și peste 246.000 de decese până în prezent, arată datele Ministerului Sănătății din India. Experții spun că, probabil, numărul real este mult mai mare, deoarece mulți nu ajung niciodată la spitalele care au rămas fără paturi și oxigen.

Ce știm?

Primele eșantioane de B.1.617 au fost detectate în India în octombrie, iar autoritățile au anunțat în martie anul curent că varianta a devenit mai frecventă în statul Maharashtra.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat luni că reclasifică tulpina ca „variantă de îngrijorare”. Anterior a fost numită „o variantă de interes”, care reprezintă un nivel de alertă mai scăzut.

Dr. Maria Van Kerkhove, specialist Covid-19 la OMS, a declarat că există informații care sugerează că B.1.617 are „o transmisibilitate crescută” și „o neutralizare redusă”.

Variantele de îngrijorare sunt mai contagioase, provoacă boli mai severe sau reduc eficacitatea măsurilor de sănătate publică, a vaccinurilor sau a medicamentelor, potrivit agenției ONU pentru sănătate.

„Nu avem nimic care să sugereze că diagnosticul, tratamentul și vaccinurile noastre nu funcționează”, a spus ea într-un briefing media, luni.

Alte variante de îngrijorare includ B.1.1.7 care a fost identificat pentru prima dată în Regatul Unit și B.1.351 care a fost descoperit în Africa de Sud.

Pragul pentru determinarea unei variante de interes este relativ scăzut în comparație cu clasificarea unei variante de îngrijorare, a spus OMS.

Potrivit Gisaid, o platformă în care țările pot partaja date despre viruși, tulpina B.1.617 din India a fost detectată în aproximativ 40 de țări, inclusiv SUA, Marea Britanie și Singapore.

A declanșat al doilea val al Indiei?

Există mai mulți factori care au condus la creșterea bruscă a cazurilor din India Covid-19 – iar variantele mutante reprezintă doar unul dintre aceștia.

OMS a declarat că mai multe variante care circulă în India demonstrează o transmisibilitate crescută, dar B.1.617 are o rată de creștere mai mare.

Am întors spatele virusului, dar virusul nu ne-a întors spatele. Și acum plătim prețul. K Srinath Reddy, PREȘEDINTE, FUNDAȚIA PUBLICĂ A SĂNĂTĂȚII DIN INDIA

B.1.617 are trei sub-linii, fiecare cu mutații ușor diferite, a spus OMS. Pe măsură ce cazurile din India au înregistrat o „creștere majoră”, filiațiile B.1.617.1 și B.1.617.2 au devenit mai răspândite, a spus agenția de sănătate.

Varianta a fost uneori denumită „dublă mutantă”, deoarece poartă două mutații – E484Q și L452R – care pot face virusul mai contagios și mai puternic la evitarea apărării corpului. O a treia mutație a variantei, P681R, poate duce la „transmiterea îmbunătățită”, a spus OMS.

Virologii care au vorbit cu CNBC au spus că termenii „dubla mutație” sau „mutație triplă” nu sunt exacți din punct de vedere științific. Rapoartele spun că B.1.617 are mai mult de o duzină de mutații.

Mitingurile electorale în masă și festivalurile religioase care au atras milioane de persoane sunt considerate evenimente “super-propagatoare” care au infectat mulți oameni, au spus experții.

K Srinath Reddy, președintele Fundației pentru Sănătate Publică din India, a declarat că exista o credință larg răspândită că pandemia s-a încheiat „pentru totdeauna” în ianuarie. „Se pare că factorii de decizie politică, industria, precum și publicul, erau nerăbdători să revină la viața normală, să pună economia pe șine și chiar au ignorat amenințarea care era încă acolo”, a declarat el pentru CNBC.  „După cum am spus, noi am întors spatele virusului, dar virusul nu ne-a întors spatele. Și acum plătim prețul ”, a spus Reddy.

Vaccinurile funcționează?

CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin, a declarat luna trecută pentru CNBC că este „încrezător” că vaccinul companiei, care a fost dezvoltat împreună cu firma americană Pfizer, este eficient împotriva variantei din India.

„Am avut dubli mutanți similari în testele noastre anterioare și suntem încrezători pe baza datelor pe care le-am avut în trecut că s-ar putea să vedem un mod similar de neutralizare a acestui virus”, a spus el, deși BioNTech nu avea suficiente date despre B .1.617 în acel moment.

OMS a mai spus că studiile preliminare de laborator au constatat că 28 de destinatari de Covaxin au reușit să neutralizeze varianta B.1.617. Covaxin este un vaccin dezvoltat de India Bharat Biotech și de Consiliul Indian de Cercetare Medicală administrat de stat.

Fostul director al politicii de sănătate de la Casa Albă, dr. Kavita Patel, a declarat că vaccinurile actuale au „o anumită eficiență”, dar că au existat „infecții revoluționare” prin varianta B.1.617.