Update articol:

OMV se pregăteşte să deschidă conturi în ruble la Gazprombank, pentru gazul rusesc (FT)

Grupul energetic austriac OMV, unul din cei mai mari importatori de gaz rusesc, se pregăteşte să deschidă conturi în ruble la Gazprombank în Elveţia, a anunţat joi publicaţia britanică Financial Times, citând surse care sunt apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului, intensificând disputa cu țările occidentale care se opun invaziei Ucrainei. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

Guvernul austriac a informat miercuri că livrările de gaze naturale ruseşti spre ţară continuă fără restricţii şi nu sunt indicii că situaţia se va schimba, în timp ce se străduieşte să găsească surse alternative.

FT susţine că grupul italian Eni, un alt mare client al Gazprom, îşi evaluează opţiunile. Compania,susținută de guvernul italian, trebuie să ia o decizie până la finalul lunii mai, când este scadentă următoarea sa plată pentru livrările ruseşti.

Un purtător de cuvânt al OMV a declarat pentru Reuters că compania lucrează la o soluție conformă cu sancțiunile, dar a refuzat să precizeze dacă aceasta înseamnă utilizarea conturilor, așa cum a raportat FT. Eni a refuzat să comenteze.

Uniper din Germania (UN01.DE) va transfera plățile pentru gazul rusesc către o bancă rusă și nu către o bancă din Europa, a declarat joi compania de energie electrică pentru ziarul Rheinische Post.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept “neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

 

Tu urmezi: Kremlinul avertizează că cine nu plătește în ruble se va confrunta cu oprirea gazului – Politico

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative