Update articol:

Scandal germano-ucrainean pe Nord Stream 2: Preşedintele Germaniei a iritat Ucraina prin evocarea celor 20 de milioane de sovietici morţi în 1939-1945

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a iritat Ucraina evocând cele circa 20 de milioane de sovietici morţi în Al Doilea Război Mondial, pentru a justifica menţinerea proiectului controversat de gazoduct Nord Stream 2, informează marţi AFP, potrivit Agerpres.

“Pentru noi, germanii, există o dimensiune complet diferită: noi putem privi în urmă şi observa o istorie foarte zbuciumată cu Rusia”, a explicat vineri preşedintele german într-un interviu acordat unui grup de presă regional.

Steinmeier, o autoritate morală în Germania, pleda în favoarea proiectului Nord Stream 2, un gazoduct ce va lega Rusia şi Germania şi care suscită opoziţia SUA şi a mai multor ţări din UE, dar şi a Ucrainei.

“Mai mult de 20 de milioane de persoane din Uniunea Sovietică au fost atunci victime ale războiului. Aceasta nu justifică nicio faptă rea a politicii ruse actuale, însă noi nu trebuie să pierdem din vedere situaţia în ansamblul ei”, a spus şeful statului german. “Trăim în prezent o relaţie dificilă, însă există un trecut înainte şi un viitor după”, a adăugat el.

Aceste declaraţii intervin cu mai puţin de cinci luni înainte de cea de-a 80-a aniversare a invaziei germane în Uniunea Sovietică, pe 22 iunie 1941.

Declaraţiile au fost primite “cu stupefacţie” în Ucraina, potrivit ambasadorului ucrainean la Berlin, Andrii Melnyk. “Acest proiect ameninţă securitatea europeană, slăbeşte mult Ucraina şi aduce noi pericole privind o nouă invazie militară rusă”, a atenţionat el într-un comunicat, estimând drept “inutil şi nepotrivit să evoci analogii istorice controversate”.

“Această comparaţie face să fie neglijate alte popoare ale URSS care au suferit pierderi enorme în timpul ocupaţiei naziste barbare”, a deplâns Melnyk, amintind că “peste 8 milioane de locuitori ai Ucrainei au fost ucişi” în Al Doilea Război Mondial.

“Pentru a umple acest gol mare din cultura memoriei, ucrainenii cer Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german) să înalţe un memorial separat la Berlin pentru milioanele de victime ucrainene ale regimului de ocupaţie german”, a conchis ambasadorul Ucrainei.

Preşedinţia germană a răspuns că este “total nedumerită” de reacţia ucraineană.

La începutul lui decembrie, lucrările pentru Nord Stream 2, un proiect de peste 9 miliarde de euro şi 1.200 de kilometri de legătură sub mare, au fost reluate în apele teritoriale germane, după ce au fost suspendate timp de aproape un an din cauza sancţiunilor americane.

Mai multe ţări europene au cerut recent suspendarea proiectului ca reacţie la întemniţarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, dar Germania refuză.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)