Update articol:

Opinie: Blocajele din cauza COVID 19 au devastat democraţia din toată lumea

covid pixabay.com

În timp ce numărul deceselor din cauza Covid-19 este atent urmărit de guverne, puțini oameni au realizat că represiunile provocate de pandemie au devastat democrația din întreaga lume, potrivit unei analize a lui James Bovard, publicată pe site-ul Institutului American de Cercetare Economică.

Freedom House se așteaptă ca „răspunsurile oficiale la COVID-19 să pună bazele exceselor guvernamentale care ar putea afecta democrația în anii următori”.

Acesta scrie: “Decretele de urgență au dat dreptul președinților și altor oficiali guvernamentali să preia vaste puteri noi, interzise anterior. Birocrații guvernamentali au devenit o nouă preoție care ar putea consfinţi sacrificii nelimitate doar prin invocarea extrapolărilor statistice dubioase ale pericolelor viitoare.

În octombrie, Freedom House a publicat un raport, „Democracy under Lockdown – The Impact of COVID-19 on Global Freedom”, în care a avertizat că, de când a început pandemia, „condiția democrației și a drepturilor omului s-a înrăutățit în 80 de țări”. Sarah Repucci, coautor al raportului, a avertizat că „răspunsurile guvernelor la pandemie erodează stâlpii democrației din întreaga lume”. Abuzurile de putere au fost propulsate de prezumția că oficialii guvernamentali au dreptul la toată puterea de care pretind că ar avea nevoie pentru a menține oamenii în siguranță.

Când pandemia a pătruns în America, guvernatorii din multe state au reacţionat ca la ceva care distruge economia, în timp ce se presupune că lasă ființele umane nevătămate. Guvernatorul New York-ului Andrew Cuomo a stabilit standardul atunci când a declarat în mod efectiv că era îndreptățit să impună orice restricţie asupra locuitorilor statului său pentru a „salva o singură viață”. Guvernatorul Michigan, Gretchen Whitmer, a interzis oricui să părăsească casa pentru a vizita familia sau prietenii. Primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, a interzis oamenilor să meargă pe jos sau cu bicicleta pe afară. S-au pierdut peste zece milioane de locuri de muncă datorită blocării, un motiv major pentru care speranța de viață din Statele Unite a avut anul trecut cea mai puternică scădere de la cel de-al doilea război mondial.

Australia a impus unele dintre cele mai dificile restricții. În august, statul Victoria a decis stare de asediu de la 20:00 până la 5 dimineața pentru zona Melbourne și a interzis oamenilor să se aventureze la mai mult de trei mile de reședința lor. Premierul statului Victoria, Daniel Andrews, a decretat: „Unde ai dormit aseară este locul unde va trebui să rămâi în următoarele șase săptămâni”. Melbourne a fost lovit de blocaje repetate de atunci.

Marea Britanie a decretat unele dintre cele mai absurde restricții. În iunie, a interzis cuplurilor care locuiesc în case diferite să facă sex în interior. Publicaţia Independent (Marea Britanie) a remarcat: „Oamenii care fac sex în afară pot fi pedepsiți conform legilor preexistente privind indignarea decenței publice și a expunerii indecente”.

Steve Watson a declarat în ianuarie pentru Summit News că miniștrii cabinetului britanic „au dezbătut în mod privat împiedicarea oamenilor să vorbească între ei pe stradă și în supermarketuri și chiar împiedicarea oamenilor să plece de acasă mai mult de o dată pe săptămână, precum şi introducerea de stări de asediu”.

Ministrul britanic al vaccinării, Nadhim Zahawi, a spus: „Sunt îngrijorat de unele dintre imaginile pe care le-am văzut despre interacțiunile sociale din parcuri, dacă trebuie să faci mișcare, trebuie să ieși doar pentru mișcare”. Aparent, un jurământ național de tăcere este necesar pentru a lupta cu Covid. Summit News a menționat: „Poliția solicită, de asemenea, noi competențe pentru a forța intrarea în casele suspecţilor de încălcare a blocării”.

Fostul judecător al Curții Supreme britanice, Jonathan Sumption, s-a plâns luna trecută: „Călătoria în străinătate este interzisă, transformându-ne într-o insulă singuratică, pe motiv că nu putem ști ce mutații se pot ascunde pe undeva. Logica acestor politici este că trebuie să fim închiși pentru totdeauna pur și simplu pentru că lumea este un loc periculos”.

Noua Zeelandă a impus patru blocaje separate în dorinţa de a alunga virusul din insulă, plasând în mod repetat locuitorii din capitală sub arest la domiciliu. În octombrie, guvernul a anunțat că va crea „centre de carantină” pentru oricine este testat pozitiv și refuză să respecte ordinele guvernamentale. Un glumeţ pe Twitter a batjocorit: „Noua Zeelandă a trecut de la interzicerea armelor la lagărele de concentrare în mai puțin de un an”.

Ororile din cauza Covid au fost mai dramatice în unele țări în curs de dezvoltare. În Uganda, după cum a raportat The Economist, Francis Zaake, membru al parlamentului, a livrat alimente celor mai nevoiași oameni din zona sa în timpul unui blocaj pandemic. Dar „președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a ordonat ca numai guvernul să distribuie ajutor alimentar. Oricine face acest lucru poate fi acuzat de crimă, a amenințat Museveni, deoarece ar putea să o facă într-un mod dezordonat, să atragă mulțimile și să răspândească astfel coronavirusul. ”

Polițiștii și soldații au intrat cu forța în casa lui Zaake, „l-au târât într-o dubă și l-au aruncat într-o celulă. El spune că l-au bătut, lovit cu piciorul și tăiat, i-au zdrobit testiculele, i-au dat cu o substanță chimică orbitoare în ochi, l-au numit câine și i-au spus să renunțe la politică. El susține că cineva l-a batjocorit: «Putem să facem orice vrem sau chiar să te ucidem … Nimeni nu va demonstra pentru tine pentru că sunt sub în stare de blocare»”.

În Kenya, poliția a ucis cel puțin 15 persoane în timpul represiunilor brutale asupra presupușilor încălcători ai decretelor de blocare. Amnesty International a declarat că pandemia Covid-19 a oferit „furtuna perfectă pentru violența în masă fără discriminare” de către poliție, din cauza „culturii omniprezente a impunității în rândul membrilor serviciilor [poliției] care se bazează pe corupția sistemică”.

Jurnaliștii din multe națiuni și-au riscat pielea dacă au încălcat monopolul politicienilor privind falsificarea fricii. Aproape o sută de națiuni au impus noi restricții asupra libertății de exprimare și libertății presei de la începutul pandemiei. Freedom House a raportat: „Guvernele au adoptat o nouă legislație împotriva răspândirii «știrilor false» despre virus. De asemenea, au limitat întrebările independente la conferințele de presă, au suspendat tipărirea ziarelor și au blocat site-urile web ”.

Reporteri fără frontiere, o organizație non-profit pentru libertatea presei, a avertizat: „Majoritatea guvernelor s-au lăsat tentate, folosind o varietate de măsuri represive,  de a face ca canalele oficiale să fie singurele surse de informații credibile și autorizate”. Multe regimuri au extins definiția „știrilor false” pentru a justifica represiunea:

* „În Etiopia, definiția dezinformării este atât de largă încât oferă autorităților puterea discreționară de a declara orice informație falsă”.

*„În India, Egipt, Botswana și Somalia, pot fi publicate numai declarații guvernamentale pe această temă.”

*„În Cambodgia, guvernul și-a dat puterea legală de a interzice publicarea„ oricărei informații care ar putea provoca neliniște, frică sau dezordine ”.

* În Rwanda, jurnalistul care conduce canalul de știri YouTube Ishema TV a fost închis pentru încălcarea reglementărilor privind blocarea Covid. “La momentul arestării sale, el raporta efectele blocării asupra populației și investiga acuzațiile de viol comise de soldații care pun în aplicare blocarea”, notează Reporterii fără frontiere.

*În Zimbabwe, oricine „publică sau diseminează informații„false” despre un oficial sau care împiedică răspunsul la pandemie se confruntă cu până la 20 de ani de închisoare”, a raportat The Economist.

*Tanzania se confruntă cu un val de cenzură după ce președintele națiunii a denunțat public Covid-19 drept „complot occidental”. „Mai multe canale media, inclusiv cel mai important ziar în limba swahili din Mwananchi, au fost închise după ce au publicat articole despre Covid-19. Alții au fost forțați să transmită scuze după ce au transmis rapoarte despre acest subiect, care au supărat autoritățile ”, a menționat Reporterii fără frontiere.

*În Thailanda, a raportat Amnesty International, „autoritățile îi trimit în judecată pe utilizatorii de social media care critică guvernul și monarhia într-o campanie sistematică de zdrobire a disidenței, care este exacerbată de noile restricții COVID-19. Autoritățile nu au pierdut timp, folosind legile represive existente pentru a cenzura comunicațiile «false» legate de COVID-19 ”. Guvernul a decretat condamnări de cinci ani de închisoare pentru jurnaliștii thailandezi sau mijloacele de informare în masă care au spus că decretul oficialilor este „capabil să provoace frică în public”.

„Guvernul știe cel mai bine” este subtextul decretelor arbitrare emise în întreaga lume.

Un articol al Associated Press din ianuarie a explicat de ce californienilor li s-a refuzat accesul la informațiile care le-au determinat soarta libertății: „Oficialii din domeniul sănătății au declarat că se bazează pe un set foarte complex de măsurători care ar crea confuzie și ar putea induce în eroare publicul dacă ar fi făcute publice”.

Însă multe politici dictatoriale s-au bazat pe date care erau fie frauduloase, inventate politic, fie ridicol de inexacte. În ziua în care Joe Biden a fost instalat în funcția de președinte, Organizația Mondială a Sănătății a schimbat standardul de testare pentru definirea cazurilor Covid, garantând că vor fi raportate mult mai puține „cazuri” și, prin urmare, a luat în derâdere datele din ultimele 10 luni.

Precedentele pandemiei reprezintă un pericol pe termen lung pentru libertate pe tot globul. Freedom House se așteaptă ca „răspunsurile oficiale la COVID-19 să pună bazele exceselor guvernamentale care ar putea afecta democrația în anii următori”. Acest lucru a fost previzibil încă de la începutul pandemiei, dar mass-media din unele națiuni occidentale a fost cea mai mare majoretă pentru eliminarea limitelor puterii politice. Secretul care a proliferat în timpul pandemiei va face mai greu pentru cetățeni să realizeze cât de prost au fost guvernate.

În viitor, cetățenii din multe națiuni ar putea aprecia acest vechi dicton din politica americană: „Constituția nu este perfectă, dar este mai bună decât ceea ce avem acum”. Judecătorul federal William Stickman al IV-lea a declarat în septembrie: „Blocajele la nivelul întregii populații sunt o inversare atât de dramatică a conceptului de libertate într-o societate liberă încât sunt aproape presupus neconstituționale”. Dar dacă nu există o hotărâre aspră similară a Curții Supreme, închiderile ar putea reveni ori de câte ori politicienii pot intra în panică suficient încât să ofere cetățenilor o nouă amenințare.

Victimele blocărilor din întreaga lume ar fi înțelepte să asculte avertismentul lui Thomas Jefferson din 1798. Acesta a spus că doctrina „conform căreia guvernul general este judecătorul exclusiv al întinderii puterilor delegate acestuia [este] nu este decât despotism; întrucât discreția celor care administrează guvernul, și nu Constituția, ar fi măsura puterilor lor”. Pandemia a ilustrat dureros modul în care oficialii guvernamentali pot folosi întotdeauna datele pentru a justifica orice decret pe care doresc să îl emită. Și, indiferent de decesele și de întreruperile inutile cauzate de politicile guvernamentale, adversarii blocărilor vor fi etichetați ucigași de bunici.

Administrația Biden reînvie prozelitismul Americii pentru democrație pe tot globul. Dar represiunile Covid-19 sunt un avertisment pentru oameni să fie atenți la guvernele opresive, indiferent de pretinsul lor mandat. Lumea nu mai are nevoie de democrații gen “Cage Keeper”, unde buletinele de vot ale cetățenilor nu fac decât să desemneze cine îi va pune sub arest la domiciliu”.

Notă: James Bovard este autorul a zece cărți, printre care Public Policy Hooligan, Attention Deficit Democracy, The Bush Betrayal și Lost Rights: The Destruction of American Liberty. A scris pentru New York Times, Wall Street Journal, Playboy, Washington Post, New Republic, Reader’s Digest și multe alte publicații. Este membru al Consiliului de colaboratori al SUA Today şi un colaborator frecvent la The Hill. 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera