Update articol:

Opinie John R. Deni: De ce Europa Centrală și de Est ar trebui să aplaude Nord Stream 2

https://www.johnrdeni.com/

Deși SUA au arătat că acordă prioritate relației cu Germania, conducta de gaz s-ar putea dovedi în continuare benefică pentru regiune.

 

Dr. John R. Deni este profesor de cercetare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al Armatei SUA, membru senior nerezident la Atlantic Council și autorul „Coaliției celor refractari și incapabili: realinierea europeană și viitorul geopoliticii americane”.

Ajungând la un acord privind finalizarea controversatei conducte Nord Stream 2, Washingtonul pare să fi favorizat relația sa cu Berlinul în detrimentul aliaților și partenerilor săi din Est. În mod surprinzător, țările din Europa Centrală și de Est au fost zguduite de această mișcare. Preocupările lor sunt valabile. Dar, în mod paradoxal, acordul ar putea consolida în cele din urmă securitatea în regiune, potrivit unei opinii a lui John R. Deni, publicată în Politico. 

Acordul anunțat de negociatorii americani și germani luna trecută marchează sfârșitul eforturilor americane de blocare a conductei. Din perspectiva Washingtonului, aceasta se ridică la o operațiune de salvare reușită: probabil că Nord Stream 2 ar fi fost finalizată în ciuda obstrucționismului american. Și permițând finalizarea conductei, SUA au obținut unele angajamente importante din Germania și au făcut un pas major spre restabilirea relației lor.

În schimb, Germania s-a angajat să investească în infrastructura de energie alternativă din Ucraina, despăgubind țara pentru taxele de tranzit de gaze pierdute, ajutând Kievul să negocieze o prelungire a contractului său de tranzit de gaze cu Moscova și să aplice sancțiuni împotriva Rusiei dacă utilizează exporturile de petrol și gaze către Ucraina ca pârghie politică.

În ciuda acestor angajamente, aliații Europei Centrale și de Est sunt supărați în mod justificat. Din motive întemeiate, ei consideră Nord Stream 2 ca o armă geopolitică mai degrabă decât un proiect „pur comercial”, așa cum susține rusul Vladimir Putin. Polonia și țările baltice rămân convinse că conducta va facilita un comportament și mai agresiv din partea Rusiei. Iar Kievul se teme că lipsa gazului rusesc care să-i tranziteze teritoriul către clienții cu plata ridicată din Europa va încuraja Moscova.

Este ușor de văzut de ce guvernele din Europa Centrală și de Est consideră că Statele Unite și-au favorizat relația cu Germania în detrimentul lor. Și, într-o anumită măsură, au dreptate.

În ultimul deceniu, Germania a devenit pivotul de securitate și politica externă americană în Europa. Din punct de vedere politic și economic, Germania este prima dintre egali în Europa, cu putere mai mare decât Franța, Regatul Unit, Italia sau orice altă țară europeană.

În ciuda recesiunii induse de pandemie, Germania își surclasează toți vecinii în ceea ce privește perspectivele de creștere economică pe termen lung. Alegerile politice făcute în ultimul deceniu și dorința întreprinderilor germane de a îmbrățișa – mai mult decât practic toate celelalte țări din Europa – tehnologia informației avansate, robotizarea și alte aspecte ale celei de-a patra revoluții industriale au plasat țara pe o traiectorie de îmbunătățire a productivității în următorul deceniu.

Desigur, capacitățile și capabilitățile militare ale Germaniei sunt încă palide în comparație cu Franța și Marea Britanie, dar acest lucru se va schimba probabil în timp, Berlinul continuând să-și extindă bugetul pentru apărare, în timp ce Parisul și Londra se confruntă cu circumstanțe fiscale relativ mai dificile.

Mai important, însă, pentru Washington, acordul Nord Stream 2 elimină un impediment major pentru un parteneriat internațional din ce în ce mai strâns cu Berlin.

Marea concurență de putere desfășurată între SUA, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte, se manifestă cel mai probabil în termeni hibrizi – implicând provocări politice, diplomatice, economice, informaționale și militare, sub nivelul tancurilor care trec frontierele. Aceasta înseamnă că un parteneriat strâns între Washington și Berlin va duce la probabil la dividende pe termen lung, în beneficiul nu doar Germaniei și SUA, ci și al Europei Centrale și de Est.

Aceste țări, obligate de geografie să parcurgă o cale între Germania și Rusia, au nevoie de o Germanie ferm bazată pe Occident – iar acordul Nord Stream 2 va ajuta să se asigure că rămâne așa. Alternativa, sancțiunile unilaterale ale Washingtonului asupra întreprinderilor germane, nu fac decât să întărească vocile celor de la Berlin care favorizează o politică germană mai ambivalentă față de o mare concurență de putere – una care urmărește o distanță egală între SUA și Rusia.

Mai mult, este posibil ca Rusia să nu folosească niciodată capacitatea maximă a Nord Stream 2; schimbările climatice și tendințele pe termen lung în consumul de energie în Europa, departe de combustibilii fosili și către surse regenerabile, se vor asigura de acest lucru. În timp, scăderea vânzărilor de gaze rusești în Europa va reduce în cele din urmă rolul Ucrainei ca țară de tranzit energetic.

Acordul Nord Stream 2 nu va pune capăt căutării de către Berlin a unei relații speciale cu Moscova. Elitele sale politice rămân convinse că securitatea europeană poate fi realizată numai cu Rusia, nu împotriva acesteia, și că de interdependența cu Rusia beneficiază Occidentul. Cu toate acestea, acordul reprezintă o victorie pentru Washington, în măsura în care a obținut angajamente de la Berlin care altfel nu ar fi fost luate.

Și, în cele din urmă, atâta timp cât ajută la asigurarea că țara puternică din Occident rămâne ferm ancorată acolo, țările din Europa Centrală și de Est vor beneficia și ele de acest acord.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera