Update articol:
Ambasada Iranului transmite:

Opinie Seyed Hossein Sadat Meidani, Ambasadorul Iranului în România: Ocupația palestiniană – unde se poziționează Iranul?

Autor : Dr. Seyed Hossein Sadat Meidani, Ambasadorul Iranului în România

În fiecare ultima vineri a lunii sfinte a Ramadanului se celebrează Ziua Internațională a Quds (Ierusalim), respectată de mulți musulmani și non-musulmani din întreaga lume, care își exprimă sprijinul față de palestinieni, și opoziția împotriva ocupării Palestinei de către regimul israelian, timp de multe decenii. Acest eveniment a fost inițiat în 1979 de către regretatul Imam Khomeini, fostul Lider Suprem al Republicii Islamice Iran, iar anul acesta va fi celebrat în data de 29 aprilie, în Iran și alte țări. Mesajul central al acestui eveniment este dublu: respingerea categorică a ocupației, și respectul deplin și imediat pentru autodeterminare în general, și în special în cazul Palestinei.

Situația Palestinei este una dintre cele mai complexe chestiuni politice și sociale ale lumii. Una dintre încercările de a rezolva această dispută a fost infama „soluție a două state” sau „Rezoluția 181” a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Sâmbătă dimineața, pe 29 noiembrie 1947, Adunarea Generală a ONU a votat, împotriva voinței poporului palestinian, pentru împărțirea Palestinei. Rezoluția a fost adoptată cu un lobby intens, cu 33 de voturi pentru, 13 împotrivă și 10 abțineri. Printre alte state, Iranul a fost împotriva „soluției a două state” la acea vreme, deoarece rezoluția a neglijat total voința palestinienilor. Dreptul la autodeterminare se numără printre cele mai fundamentale principii ale dreptului internațional, care nu pot fi derogate în nicio circumstanță. Este o tragedie faptul că dreptul palestinienilor la autodeterminare a fost încălcat în mod constant. Ocuparea acestui teritoriu continuă, iar drepturile palestinienilor sunt încălcate zilnic. Încălcările sunt „crime internaționale”, în special crime de război și genocid.

Ca urmare a continuării politicilor ilegale, precum și a practicilor inumane ale regimului israelian, poporul asuprit din Palestina a fost lipsit de drepturile lor inalienabile și condițiile de viață s-au deteriorat zilnic. Astfel de politici și practici, care încalcă scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite și regulile dreptului internațional, în special dreptul internațional umanitar și drepturile omului, au fost intensificate sistematic din cauza eșecului comunității internaționale în a lua măsuri practice serioase pentru a rezolva problema Palestinei. Acest lucru a fost confirmat de multe foruri și personalități internaționale. Politica inumană și ilegală a regimului israelian a fost, de asemenea, confirmată recent ca apartheid.[1]

În cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, care a avut loc la 25 martie 2022, Michael Lynk (Raportor Special pentru situația drepturilor omului în Palestina) a subliniat abuzurile asupra drepturilor omului care au avut loc pe măsură ce conflictul a escaladat în ultimii 6 ani: „Au existat mai multe perioade de violență intensă și distructivă – cu mari pierderi de vieți omenești și proprietăți – împotriva palestinienilor aflați sub ocupația armatei israeliene, în special în Gaza, în timpul Marelui Marș al Întoarcerii din 2018, și al scurtului război exploziv din Gaza din Mai 2021. În ceea ce privește decesele palestinienilor provocate de armata israeliană, 2021 a fost cel mai mortal an din 2014 încoace.” În plus, conform OCHA (Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare), începând din 2008 au fost înregistrați 136.341 de răniți palestinieni. Cazurile de violență ale coloniștilor împotriva palestinienilor în 2021 au atins cel mai înalt nivel de atacuri înregistrate, iar demolarea caselor palestiniene de către armata israeliană a crescut continuu. Din 2009, peste 8.368 de structuri au fost demolate și aproximativ 12.383 de persoane au fost strămutate (OCHA, 2022).

Timp de peste șapte decenii, problema Palestinei a reprezentat una dintre cele mai complexe și mai grave crize din lume. Ținând cont de implicațiile distructive ale ocupării continue a teritoriului Palestinei, de consecințele pe care aceasta le are asupra securității regionale și internaționale, precum și de ineficacitatea încercărilor trecute de a rezolva conflictul, Republica Islamică Iran continuă să fie în favoarea unui referendum național care să implice toți locuitorii originari ai pământului Palestinei (inclusiv musulmani, creștini, evrei și descendenții acestora). În acest sens, în 2019, Iranul a adresat o scrisoare Secretarului General al Națiunilor Unite, prezentând inițiativa Iranului numită „Referendumul național în Palestina”, care ar oferi poporului palestinian baza pentru exercitarea dreptului la autodeterminare.

Republica Islamică Iran, exprimându-și admirația și susținând rezistența poporului palestinian împotriva ocupației străine precum și și fermitatea acestuia împotriva ocupației și comiterii crimelor internaționale, subliniază necesitatea intensificării eforturilor internaționale pentru a opri crimele internaționale împotriva poporului fără apărare al Palestinei și împotriva invaziei locurilor sfinte din Quds (Ierusalim). Astfel, în special, organizațiile internaționale și statele, inclusiv Uniunea Europeană și Statele Unite, sunt invitate să acționeze în conformitate cu obligațiile lor internaționale, și să ia toate măsurile necesare pentru a preveni orice sprijin direct sau indirect pentru ocuparea Palestinei sau a crimelor internaționale împotriva palestinienilor. Având în vedere evoluțiile recente, Europa are nevoie, și în cazul Palestinei, de o politică și o practică concordante. Palestinienii ar trebui să simtă și să primească același nivel de protecție pentru lupta lor împotriva ocupației străine și respectarea deplină și imediată a autodeterminării palestinienilor. Ocupația străină și crimele internaționale ar trebui respinse peste tot, inclusiv pe teritoriul Palestinei.

[1] https://news.un.org/en/story/2022/03/1114702

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022