Update articol:

Orban: Ce s-a întâmplat în România după 1 iunie se datorează dorinţei lui Iohannis de a fi premier din 2024

Sursa foto: facebook.com

Fostul lider liberal şi premier Ludovic Orban a declarat că preşedintele Klaus Iohannis şi-ar dori un control “total” asupra PNL, astfel încât după ce îşi va încheia mandatul să devină preşedintele partidului şi propunerea de premier.

“Tot ce s-a întâmplat în România după alegerile parlamentare din 6 decembrie, dar mai ales ce s-a întâmplat după 1 iunie, se datorează dorinţei lui Iohannis de a fi premier după anul 2024. Nu vrea să se pensioneze domnul Iohannis”, a spus acesta duminică, într-un interviu la postul Prima Tv, potrivit Agerpres.

Orban a menţionat că a ajuns la această concluzie “punând cap la cap informaţii”. El a adăugat că în 2024 preşedintele ar putea proveni de la PSD, în persoana lui Mircea Geoană.

“Să vă explic de ce a ales Iohannis PSD. În primul rând, pentru că a mai fost odată în poziţia asta. În 2009, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, Antonescu a dat susţinere pentru Geoană în turul doi şi (…) înţelegerea a fost Geoană – preşedinte şi Klaus Iohannis – premier din partea PNL. Deci nu e ceva nou. Iohannis nu are multă imaginaţie şi el a trăit chestiunea”, a spus fostul preşedinte PNL.

Potrivit acestuia, pentru a pune în aplicare un astfel de plan, Iohannis ar avea nevoie de un “control total” asupra PNL, dar şi de garanţia unei majorităţi parlamentare, din 2024.

“De ce a ales PSD? Din mai multe motive. Practic, ca să îi iasă proiectul acesta lui Iohannis – premier în 2024, care în sine e un proiect nedemocratic, de tip putinist (…) – trebuia să controleze PNL total. Să aibă control total, ca să aibă garanţia că după ce îşi termină mandatul de preşedinte, el va fi propunerea de premier şi preşedinte al PNL. Şi trebuia un partener, cu care să facă înţelegerea. Partenerul să aibă Preşedinţia – pentru că nimeni nu vine într-o înţelegere… – dar care să ofere garanţia în 2024 a unei majorităţi parlamentare între PNL şi partenerul respectiv. Ei bine, acel partener a fost decis să fie PSD”, a afirmat Ludovic Orban.

El a menţionat că a fost schimbat din funcţia de lider al PNL, deoarece nu este un “yesman” şi că relaţia sa cu preşedintele Iohannis nu a fost “niciodată una de subordonare”.

“Eu mi-am susţinut punctul de vedere şi chiar dacă uneori am cedat şi am făcut cum a vrut preşedintele, în multe decizii, a fost precumpănitor ceea ce am argumentat în favoarea punctului meu de vedere. Eu sunt omul care ştie să spună ‘nu’. Eu nu primesc ordine pe care le execut orbeşte fără să evaluez”, a spus Orban.

Întrebat de ce Klaus Iohannis nu are o relaţie bună cu Ilie Bolojan, Orban a replicat că preşedintele ar putea fi “gelos” pe realizările preşedintelui CJ Bihor.

“Probabil o fi fost gelos pe realizările domnului Bolojan la primărie, care au pus în umbră realizările domnului Iohannis ca primar al Sibiului. Sau, poate, domnul Bolojan este ca mine, nu este un yesman. (…) Iohannis mai făcea nişte întruniri – ca să arate că el e şeful – nu numai cu mine, cu preşedintele partidului, la care mai chema încă vreo 10-12 oameni. Şi când l-am propus pe Bolojan, Iohannis nu a fost de acord ca Bolojan să participe la aceste întâlniri, deşi era prim-vicepreşedinte al partidului”, a spus fostul lider liberal.

Ludovic Orban a mai menţionat că Ilie Bolojan şi-a dat demisia din funcţia de primvice-preşedinte al PNL după decizia Consiliului Naţional din 2018 care l-a desemnat pe Klaus Iohannis candidat al partidului pentru al doilea mandat.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALTUR S.A. (ALT) (02/12/2021)

Litigii -26.11.2021 - versiune limba engleza