Update articol:

Orban: Trebuie abrogate toate reglementările absurde, care au adus România în situaţia de a fi importator de energie, în loc de exportator

Virgil Popescu: Vrem abrogarea OUG 114 cu o perioadă de tranziţie, în acelaşi timp cu  definirea consumatorului vulnerabil

Virgil Popescu: “Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece că avem stocate gaze la nivelul maxim. Din păcate, ne lipseşte capacitatea de extracţie astfel încât să asigurăm vârful de frig. Aceasta deoarece Romgaz nu a făcut investiţiile necesare care să ducă la creşterea capacităţii de extracţie de gaze din depozite. O să mă asigur că Romgaz va face acest lucru”

 

Noul Guvern va căuta soluţii cât mai rapide pentru deblocarea proiectelor majore de extracţie a gazelor din Marea Neagră, a declarat premierul Ludovic Orban,  la preluarea mandatului de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri de către Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, Guvernul îşi propune să valorifice toate proiectele care asigură dezvoltarea economică a României: “A fost o bulversare legislativă. De exemplu, în domeniul offshore au fost provocate întârzieri în realizarea investiţiilor pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră, ceea ce afectează negativ economia românească. În ceea ce ne priveşte, ne vom mişca cât mai repede să găsim soluţii pentru a debloca aceste proiecte importante pentru România”.

Premierul Ludovic orban spune că trebuie abrogate toate reglementările absurde, care au adus România în situaţia de a fi importator de energie, în loc de exportator.

“În domeniul economiei, avem ca obiectiv să recâştigăm încrederea mediului de afaceri în Guvern. Vrem un dialog permanent cu mediul de afaceri, implicare a mediului de afaceri în elaborarea tuturor proiectelor de reglementări, o comunicare permanentă cu mediul de afaceri, care să asigure stabilitate şi predictibilitate şi care să dea un semnal clar către investitori că România este o ţară în care poţi să investeşti cu toată încrederea, unde statul şi Guvernul sunt parteneri pentru orice investitor serios”, a spus premierul.

Orban a arătat că, din păcate, în ultimii trei ani guvernele care s-au succedat au afectat grav încrederea mediului de afaceri în Guvern: “Sunt convins că am pierdut sute de milioane, probabil miliarde de euro de investiţii care ar fi putut veni în România în toate domeniile, iar obiectivul nostru fundamental este să susţinem orice investitor, indiferent de domeniu. Vremea când se dădeau ordonanţe peste noapte, care dădeau peste cap planurile mediului de afaceri, a trecut. Atât eu, cât şi miniştrii vom genera un mecanism de consultare a reprezentanţilor diferitelor organizaţii ale mediului de afaceri, iar obiectivul foarte clar este de a stabili un parteneriat bazat pe credibilitate, pe termen lung”.

  • Ministrul Economiei: Subvenţiile la energie şi gaze către toată populaţia României trebuie să înceteze

Subvenţionarea preţului plătit de toată populaţia României la energie şi gaze trebuie să înceteze şi să continue să primească ajutoare doar cei care au cu adevărat nevoie, a spus ministrul Economiei Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la preluarea mandatului.

“Dorim abrogarea OUG 114 care a produs mari disensiuni în piaţă. O să vedem răspunsul Comisiei Europene la calendarul propus şi în funcţie de acest lucru vom lua în calcul perioada de tranziţie”, a spus Popescu.

Calendarul propus de autorităţile române prevede liberalizarea în etape a pieţelor de energie electrică şi de gaze, până la 1 aprilie 2021 în cazul gazelor şi 1 iulie 2021, pentru piaţa de electricitate.

“Abrogarea 114 cu tranziţie, odată cu definirea consumatorului vulnerabil. Trebuie ca subvenţia să se ducă către acei oameni care au nevoie. Practic, în acest moment, întreaga populaţie a României este subvenţionată, însă acest lucru trebuie să se oprească. Doar oamenii care au nevoie trebuie ajutaţi şi de aceea acest concept al consumatorului vulnerabil”, a adăugat Popescu.

El a precizat că acest lucru se va face în colaborare cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Întrebat de jurnalişti care este situaţia stocurilor de gaze pentru iarnă, Popescu a arătat că acestea sunt la capacitate maximă, însă problema este că nu putem extrage atâtea gaze din depozite cât să acopere vârful de consum din iarnă.

“Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece că avem stocate gaze la nivelul maxim. Din păcate, ne lipseşte capacitatea de extracţie astfel încât să asigurăm vârful de frig. Aceasta deoarece Romgaz nu a făcut investiţiile necesare care să ducă la creşterea capacităţii de extracţie de gaze din depozite. O să mă asigur că Romgaz va face acest lucru”, a subliniat ministrul.

Totodată, el a susţinut că şi stocurile de cărbune sunt în grafic, însă vrea să se convingă de acest lucru pe teren.

 

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021