Update articol:

Paşi spre democraţia directă: Italia vrea să le permită cetăţenilor să propună legi în Parlament

The Landsgemeinde sau "adunarea cantonală" este un sistem de vot public, ne-secret, care funcționează prin regula majorității, constituind una dintre cele mai vechi forme de democrație directă. (Source=http://www.fotocommunity.de/pc/pc/extra/mydiscuss/display/16944106 |Date=3. Mai 2009 |Author=[http://www.icarus-design.ch Marc Schlumpf) The Landsgemeinde sau "adunarea cantonală" este un sistem de vot public, ne-secret, care funcționează prin regula majorității, constituind una dintre cele mai vechi forme de democrație directă. (Source=http://www.fotocommunity.de/pc/pc/extra/mydiscuss/display/16944106 |Date=3. Mai 2009 |Author=[http://www.icarus-design.ch Marc Schlumpf)

Referendumul iniţiativei cetăţeneşti este una dintre revendicările majore ale “vestelor galbene” în Franţa * În democrația directă, oamenii decid direct asupra inițiativelor politice, fără intermediari (politicieni) * Democraţia directă diferă de majoritatea democrațiilor înființate în prezent, care sunt democrații reprezentative

 

Camera Deputaţilor din Italia, dominată de populiştii din Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) şi din Liga (extrema-dreaptă), a adoptat, ieri, un text care le permite cetăţenilor să propună legi, o posibilitate ce nu exista până acum, conform AFP.

Textul adoptat prevede că un proiect de lege provenit dintr-o iniţiativă cetăţenească şi care primeşte cel puţin 500.000 de semnături trebuie aprobat în interval de 18 luni de către Parlament, care nu poate aduce modificări substanţiale.

Dacă Parlamentul nu adoptă proiectul în acest interval sau îl modifică profund, atunci este organizat un referendum pentru această propunere.

Legea este considerată adoptată în forma sa originală dacă peste 25% dintre alegători au votat şi dacă la referendum se obţine un vot pozitiv. La ora actuală, Constituţia italiană nu prevede decât un referendum de abrogare, care vizează suprimarea de legi, în totalitate sau parţial, iar cvorumul este fixat la 50% plus unu dintre alegători.

Acest proiect de lege, care modifică două articole din Constituţie, trebuie, din acest motiv, să mai treacă şi examenul votului din Senat, apoi se va întoarce în Camera Deputaţilor şi din nou în Senat. Toate modificările la Constituţia italiană necesită o aprobare dublă din partea celor două camere ale Parlamentului.

Această idee a legii iniţiativei cetăţeneşti este un cal de bătaie al M5S, care a făcut din democraţia directă şi din implicarea cetăţenilor în procesul decizional una din priorităţile sale în timpul ultimei campaniei electorale, potrivit Agerpres.

Teoretic, referendumul poate viza orice tip de lege, cu condiţia ca aceasta să respecte Constituţia.

O decizie preventivă privind admisibilitatea sau nu a proiectului de lege va fi cerută Curţii Constituţionale imediat ce documentul va primi cel puţin 200.000 de semnături şi înainte de a ajunge în Parlament.

Referendumul iniţiativei cetăţeneşti este una dintre revendicările majore ale “vestelor galbene” în Franţa.

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGAE12-13.11.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Documente suport AGOA & AGEA din 26.11.2020

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Raport trimestrul 3 2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23.10.2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/10/2020)

Structura actionariat la data de 16 octombrie 2020