Update articol:

Pastorul american Andrew Brunson, sămânța de scandal dintre Trump și Erdogan

(sursa : www.christianitytoday.com)

Pastorul american Andrew Brunson, reținut de autoritățile turce, nu va face parte dintr-o înțelegere privind schimbul de deținuți cu Statele Unite, a anunțat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, avertizând că Statele Unite nu ar trebui să uite că va pierde un partener puternic și sincer dacă nu-și va schimba atitudinea față de Turcia.
Pe de altă parte, Erdogan a anunțat că Turcia a cerut ajutorul Statelor Unite pentru repatrierea cetăţeanului turc Ebru Ozkan, închis în Israel.

Erdogan a mai spus că remarcile lui Donald Trump despre posibilele sancțiuni împotriva Turciei sunt un “război psihologic”.
De asemenea, președintele a mai declarat că Turcia ar putea solicita un arbitraj internaţional dacă Statele Unite blochează vânzarea de avioane de luptă F-35 pentru forţele aeriene turce, menționând că există și alte opțiuni.
Anterior, potrivit unei completări la proiectul de lege privind politica de apărare din SUA pentru 2019, procesul de transferare a avioanelor F-35 către Turcia, pe care le-a plătit deja, ar fi înghețat temporar.

Autoritățile turcești l-au închis pe Andrew Brunson în 2016 pentru acuzațiile legate de legăturile cu mișcarea clericului islamic Fethullah Gulen, denumită Organizația Teroristă Fethullah (FETO) de către Ankara și acuzată că a orchestrat lovitura de stat militară care a avut loc în Turcia în același an.
Recent, Andrew Brunson a fost mutat din închisoare în arest la domiciliu, după un an şi nouă luni de detenţie. El a lucrat în Turcia 20 de ani înainte de a fi acuzat că a sprijinit grupul care a organizat puciul eşuat din 2016 şi că susţine Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Pastorul a respins aceste acuzaţii, în urma cărora ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare
Donald Trump a afirmat că, dacă autoritățile de la Ankara nu îl vor elibera pe Brunson, atunci Turcia va fi sancționată.
Situaţia pastorului american a fost discutată sâmbătă de secretarul de stat american, Mike Pompeo, cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Pompeo a spus că a trecut mult timp și că ”acest pastor inocent Andrew Brunson” trebuie să vină acasă .

BVBStiri BVB

UAMT S.A. (UAM) (30/10/2020)

Raport semestrial consolidat S1 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017