Update articol:
CRIZA DIN TURCIA SE ACUTIZEAZĂ

Trump a semnat impunerea de sancţiuni împotriva Turciei – vizate în principal sectoarele energiei şi apărării

Sursa foto: Twitter
  • Turcia, responsabilă de ”eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi ai SI” (şeful Pentagonului)
  • Trump i-a cerut preşedintelui Erdogan să ”înceteze invazia” în Siria 
  • Macron a insistat în cadrul unei convorbiri cu Trump asupra ”necesităţii absolute de a împiedica o recrudescenţă” a SI (Elysee)

 

SUA au impus luni sancţiuni ţintite împotriva a trei miniştri turci printr-un decret prezidenţial semnat de Donald Trump care vizează să convingă Ankara ”să înceteze imediat ofensiva” în Siria, a anunţat administraţia americană, relatează AFP.

Miniştrii Energiei, Apărării şi de Interne sunt vizaţi de măsurile americane, potrivit unui comunicat al Trezoreriei SUA. Bunurile lor potenţiale în Statele Unite sunt îngheţate şi tranzacţiile internaţionale în dolari sunt blocate. Ministerele Apărării şi Energiei sunt de asemenea vizate ca instituţii.

Decretul semnat de preşedintele Trump prevede, de asemenea, blocarea intrării persoanelor sancţionate pe teritoriul Statelor Unite.

Documentul citat permite vizarea unui număr foarte mare de oficiali turci implicaţi în acte care îi pun în pericol pe civili sau destabilizează nord-estul Siriei, dar, în acest moment, administraţia Trump a decis să aplice sancţiuni numai celor trei miniştri şi două ministere.

“Dacă operaţiunea Turciei continuă, aceasta va agrava o criză umanitară deja gravă şi în plină creştere, cu consecinţe potenţial dezastruoase”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat. ”Pentru a evita noi sancţiuni impuse în cadrul acestui nou decret prezidenţial, Turcia trebuie să pună capăt imediat ofensivei sale unilaterale în nord-estul Siriei şi să reia dialogul cu Statele Unite privind securitatea” în regiune, a avertizat el, citat de Agerpres.

La rândul său, Congresul SUA ameninţă că va adopta rapid sancţiuni economice mult mai extinse împotriva Turciei.

  • Trump i-a cerut preşedintelui Erdogan să ”înceteze invazia” în Siria 

Preşedintele american Donald Trump i-a cerut luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să ”pună capăt invaziei” în Siria şi să declare ”încetarea focului imediat”, a declarat vicepreşedintele Mike Pence, relatează AFP.

“Statele Unite doresc ca Turcia să înceteze invazia, să pună în aplicare imediat încetarea focului şi să înceapă negocierile cu forţele kurde în Siria pentru a pune capăt violenţei”, a menţionat Pence, adăugând că va merge în curând în Turcia la cererea preşedintelui Trump.

În cursul convorbirii telefonice cu Erdogan, Trump a fost ”foarte ferm”, a precizat Mike Pence. Potrivit vicepreşedintelui american, preşedintele turc a promis că nu va fi ”niciun atac asupra oraşului Kobane”.

  • Turcia, responsabilă de ”eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi ai SI” (şeful Pentagonului)

Ministrul american al Apărării, Mark Esper, a calificat luni drept ”inacceptabilă” ofensiva militară turcă în Siria, apreciind că aceasta a dus la ”eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi” ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Washingtonul va cere NATO să ia ”măsuri” împotriva Turciei, vinovată de ”subminarea” misiunii internaţionale împotriva Statului Islamic în Siria, a precizat Esper într-un comunicat.

”În pofida opoziţiei şi avertizărilor repetate ale Statelor Unite şi comunităţii internaţionale, preşedintele turc (Recep Tayyip) Erdogan a ordonat o invazie unilaterală a nordului Siriei care a provocat numeroase victime, refugiaţi, distrugeri, nesiguranţă şi care ameninţă tot mai mult forţele americane”, a denunţat şeful Pentagonului în comunicat.

“Această incursiune inacceptabilă a subminat, de asemenea, misiunea internaţională împotriva SI, care a avut succes în Siria, şi a dus la eliberarea multor deţinuţi periculoşi ai SI”, a adăugat el.

Considerând atitudinea Turciei drept ”iresponsabilă”, Esper a confirmat oficial că Pentagonul a început o retragere totală a trupelor din nord-estul Siriei, la cererea preşedintelui Donald Trump.

”Operaţiunea unilaterală a Turciei este inutilă şi negândită”, a adăugat el. “Preşedintele Erdogan este pe deplin responsabil pentru consecinţe, posibile crime de război şi o criză umanitară în creştere”, a spus ministrul SUA, menţionând că relaţiile dintre cele două ţări au fost ”afectate”.

Ministrul american a indicat de asemenea că va participa săptămâna viitoare la Bruxelles la o reuniune ministerială a NATO unde intenţionează ”să ceară aliaţilor ”să ia măsuri diplomatice şi economice colective şi individuale” ca răspuns la ofensiva turcă.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat în cadrul unei convorbiri telefonice, luni seara, cu Donald Trump asupra ”necesităţii absolute de a împiedica o recrudescenţă” a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) pe fondul operaţiunii lansate de Turcia împotriva kurzilor şi al retragerii trupelor americane din nordul Siriei, a anunţat Palatul Elysee, relatează AFP.

Preşedintele francez a avut de asemenea convorbiri cu omologii săi turc Recep Tayyip Erdogan şi irakian Barham Saleh, a precizat preşedinţia franceză.

În cursul convorbirii cu Donald Trump, Emmanuel Macron “a subliniat nevoia absolută de a împiedica o revenire a SI în regiune”, precizează Elysee.

Parisul şi alte capitale europene sunt preocupate de faptul că mulţi membri ai SI deţinuţi de kurzi ar putea reuşi să fugă şi că grupul jihadist va profita de haosul în domeniul securităţii pentru a se regrupa pe teren.

Convorbirea dintre Emmanuel Macron şi Recep Tayyip Erdogan a ”confirmat o divergenţă profundă de opinii asupra consecinţelor previzibile ale ofensivei turceşti în nord-estul Siriei”, a indicat de asemenea sursa citată.

Potrivit autorităţilor turce, Erdogan i-a explicat preşedintelui Macron ”obiectivele operaţiunii” şi ”a atras atenţia asupra ameninţării reprezentate de grupările teroriste Statul Islamic şi Unităţile de protecţie a poporului (YPG) pentru securitatea Turciei şi integritatea teritorială a Siriei”.

Convorbirea dintre preşedinţii francez şi irakian s-a concentrat ”pe riscurile umanitare şi de securitate ale situaţiei actuale” precum şi ”pe măsurile care trebuie luate în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic, care va trebui să facă faţă responsabilităţilor sale”. Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa de ”consolidare a cooperării franco-irakiene” în acest context.

Lansată la 9 octombrie, operaţiunea turcă a deschis un nou front în conflictul din Siria, unde intervin actori regionali şi internaţionali, şi care a făcut din 2011 peste 370.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

Europenii se simt neajutoraţi după anunţul retragerii tuturor militarilor americani, aproximativ 1.000, desfăşuraţi în ultimii ani în nordul Siriei pentru a sprijini forţele kurde în lupta împotriva SI.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021