Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a supravegheat, de-a lungul timpului, piața de servicii financiar- bancare din perspectiva protejării drepturilor consumatorilor, ne-a declarat Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), precizând: “Mai mult de atât, am protejat consumatorul român împotriva unor abuzuri ale instituțiilor financiar- bancare sau nebancare și în continuare putem face acest lucru. Există oameni care deja au o experiență de peste 10 ani și nu cred că se pune problema, având în vedere și rata de câștiguri în instanță, să nu ne ocupăm și în continuare de serviciile financiare, pentru că avem oameni extrem de bine pregătiți. Au trecut prin cursuri, au trecut prin experiențe solide”.
Senatorii din Comisia Economică au votat recent, în unanimitate, împotriva preluării de către BNR a atribuţiilor ANPC ca autoritate naţională competentă cu protecţia consumatorilor de produse şi servicii financiar-bancare.
Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), ne-a declarat: “ANPC a fost invitată la Comisia economică, industrii și servicii din Senat, la o ședință prezidată de domnul senator Daniel Zamfir. La finalul ședinței, propunerea legislativă a primit aviz negativ, în urma votului exprimat de către senatorii din Comisie.
Din informațiile mele, doar reprezentantul CSALB, domnul Alexandru Păunescu, directorul direcţiei juridice din BNR, s-a exprimat în favoarea proiectului de lege.
Și-au mai exprimat puncte de vedere ANPC, prin domnul președinte Sebastian Hotca și prin subsemnatul, dar și AURSF – Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, prin vocea domnului președinte Alin Iacob.
De-a lungul timpului, ANPC a dus o politică de consiliere a instituțiilor financiar- bancare. Acestea au avut ușa deschisă la ANPC ori de câte ori au solicitat acest lucru. De asemenea, Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România au participat în ultimii zece ani la zeci de întâlniri, ocazie cu care sistemul bancar și-a exprimat punctul de vedere, iar de unele din opinii s-a ținut seama, inclusiv în modificarea unor acte normative.
Mereu am avut deschidere către toate instituțiile financiar- bancare, pentru că dumnealor au spus că ar trebui cumva să avem o politică de consiliere. Și această politică de consiliere s-a tot făcut de-a lungul timpului – au existat zeci, poate chiar sute de avertismente în scris date instituțiilor financiar- bancare, în sensul în care funcționarii ANPC au încheiat procese verbale, li s- a explicat ce au greșit și s-a aplicat doar un avertisment și nu o sancțiune cu amendă.
De asemenea, în cadrul dosarelor pe care noi le- am avut în instanță versus instituțiile financiar-bancare, de fiecare dată, în urma unor hotărâri judecătorești rămase definitive, s-a discutat cu instituția financiar bancară vizavi de punerea în executare a hotărârii judecătorești. Atunci când ne-a fost solicitat un punct de Vedere, ANPC l-a oferit întotdeauna.
Noi considerăm că de-a lungul timpului am protejat consumatorul român de servicii financiare și de aceea nu credem că este oportun ca BNR să preia atribuţiile ANPC ca autoritate naţională competentă cu protecţia consumatorilor de produse şi servicii financiar-bancare.
Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar are competență în tot ce înseamnă soluționarea alternativă a litigiilor, dar controlul pieței, începând cu anul 2008, revine Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Nu credem că CSALB ar trebui să se ocupe de partea de control sau orice altă instituție adiacentă CSALB. Am înțeles, din discuțiile purtate, că există o incompatibilitate sau cel puțin o posibilă incompatibilitate la nivelul CSALB, pentru că există conciliatori care, în același timp, sunt avocați pledanți ai instituțiilor financiar bancare în procesele cu ANPC. Băncile apelează la acești avocați care sunt și conciliatori ai CSALB și ni se pare că ar putea fi acolo o stare de incompatibilitate. Pe de o parte, vrei să reprezinți consumatorii și să fii echidistant, dar, pe de altă parte, tu aperi băncile, fiind remunerat de către o instituție financiar bancară.
Eu înțeleg statutul avocatului, dar trebuie să găsim formule diferite. Dacă pledezi împotriva ANPC sau mai bine zis împotriva consumatorilor și a drepturilor consumatorilor, atunci nu te mai duci conciliator la CSALB ca să faci o soluționare a unui caz sau se poate limita accesul în zona respectivă.
În cadrul ședinței de la Senat, s-a pus problema posibilei incompatibilități din cadrul CSALB”.
Tot în cadrul ședinței de la Senat s-a adus în discuție situația conducerii CSALB. Acesta funcționează cu un Colegiu de Coordonare, în care consumatorii nu mai au reprezentant.
În prezent, Colegiul de Coordonare, care ar trebui să aibă cinci membri, a rămas doar în trei: Alexandru Păunescu – directorul direcției juridice din BNR, Simona Vâlceanu și Luminița Malanciuc. ANPC și-a retras membrul din Colegiul de Coordonare al CSALB.
Practic, consumatorii nu mai sunt reprezentați deloc în această structură, în condițiile în care, de peste șase ani, mai precis din octombrie 2016, în Colegiul de Coordonare al CSALB nu există reprezentant al Asociaţiilor de Consumatori, aşa cum prevede legea, iar acum nu mai există nici reprezentant al ANPC.
Doi parlamentari au minorităților au depus o inițiativă legislativă prin care propun preluarea de către Banca Naţională a României a atribuţiilor ANPC ca autoritate naţională competentă cu protecţia consumatorilor de produse şi servicii financiar-bancare furnizate de entităţile din aria de competenţă a BNR, potrivit cadrului legal în vigoare, fără a modifica pe fond conţinutul sau modul de exercitare ale acestor competenţe.