Update articol:
EXCLUSIV/ Emisiunea de obligațiuni ipotecare Alpha Bank, listată pe Bursa de Valori din Luxemburg, urmând listarea la BVB

Periklis Voulgaris: Alpha Bank România va utiliza fondurile atrase prin emisiunea de obligațiuni ipotecare pentru finanțarea economiei românești

Prima emisiune de obligațiuni ipotecare din România – lansată de Alpha Bank (în valoare de 200 milioane euro) – a fost listată, ieri, la Bursa de Valori din Luxemburg, urmând ca, peste câteva săptămâni, să fie listată și la Bursa de Valori din București, potrivit lui Periklis Voulgaris, Vicepreședinte Executiv Alpha Bank România. Acesta ne-a spus, într-un interviu, în exclusivitate: “Alpha Bank România va utiliza fondurile atrase pentru a continua strategia de finanțare a economiei românești”.

Alpha Bank România, instituția bancară ce a adus pe piață românească și primul credit pentru achiziția de locuințe, în 2001, aduce în România și instrumentele financiare pentru finanțarea creditelor ipotecare.

***

Cum v-ați gândit lansați emisiunea de obligațiuni ipotecare? Ați sesizat în piață financiară interes pentru astfel de produse?

Periklis Voulgaris:  Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanțare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmărește să își diversifice sursele de finanţare, cât și să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea și extinderea activităţilor sale. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Alpha Bank România a fost de-a lungul timpului, în cadrul comunității bancare, unul dintre cei mai puternici susținători ai ideii de obligațiuni ipotecare. Cum în ultimii ani piața din România a câștigat în maturitate – atât din punct de vedere al legislației, al nivelului portfoliului de credite ipotecare – a fost o decizie normală pentru noi să mergem în această direcție. Astfel, dacă în 2001 Alpha Bank lansa primul credit imobiliar pe piață românească, astăzi deschidem un nou drum prin lansarea primei emisiuni de obligațiuni ipotecare.

În ce proporțiestrăini versus români – au fost interesați investitorii de această emisiune de obligațiuni?

Periklis Voulgaris:  Atât investitorii instituționali locali, cât și cei internaționali precum IFC și BERD au manifestat un interes deosebit pentru această tranzacție.

Care este valoarea dobânzii?

Periklis Voulgaris:   Obligațiunile sunt emise pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă variabilă (EURIBOR 6m+1,5%) și sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate.

Când preconizați veți lista obligațiunile la BVB, respectiv Bursa din Luxembourg?

Periklis Voulgaris:  Listarea obligațiunilor a avut loc astăzi (n.n joi) pe Bursa de Valori din Luxemburg și peste câteva săptămâni urmează listarea pe Bursa de Valori din București.

Cum apreciați ratingul acordat primei emisiuni de obligațiuni ipotecare a Alpha Bank?

Periklis Voulgaris:  Moody’s a acordat primei emisiuni de obligațiuni ipotecare din cadrul Programului Alpha Bank ratingul Baa2, categoria ‘investment grade’ (recomandat pentru investiții). Foarte important de subliniat este faptul că acest rating este cu o treaptă deasupra rating-ului suveran al României, ceea ce sporește gradul de atractivitate al emisiunii în rândul unei game largi și diversificate de investitori.

Având în vedere previziunile analiștilor privind apariția unei noi crize economice, credeți veți duce la bun sfârșit programul de obligațiuni ipotecare până la 1 miliard de euro? Ce soluții aveți dacă vor crește NPL-urile băncii?

Periklis Voulgaris:  În acest moment ne concentrăm pe prima emisiune din cadrul Programului. Ulterior, banca va analiza condițiile de piață și evoluția pieței creditelor ipotecare și va decide asupra următoarelor etape din cadrul programului.

Obligațiunile emise de Alpha Bank România sunt garantate cu un portofoliu de credite de foarte bună calitate, ceea ce se reflectă și prin ratingul acordat de Moody’s. În plus, trebuie menționat că, istoric vorbind, la nivelul pieței din România creditele ipotecare au înregistrat o rată de neperformanță redusă chiar și în perioadele de criză economică.

Pentru ce veți utiliza fondurile strânse în urma emisiunii de obligațiuni?

Periklis Voulgaris:  Alpha Bank România va utiliza fondurile atrase pentru a continua strategia de finanțare a economiei românești.

Vor putea investitorii care cumpără obligațiunile execute debitorii ale căror credite reprezintă garanții în emisiune? În ce condiții?

Periklis Voulgaris:  Potrivit Legii nr. 304/2015, obligaţiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanțe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără că emisiunea de obligațiuni ipotecare să atragă modificări în privința termenilor contractuali agreați anterior cu clienții băncii sau a garanțiilor aferente contractelor de credit.

Prin ipotecarea portofoliului de creanțe, contractele de credit nu ies din patrimoniul Alpha Bank România, iar Investitorii nu pot lua nici o măsură directă față de clienții băncii. Drepturile investitorilor sunt în relație cu Alpha Bank România și nu cu clienții acesteia. Din punct de vedere al clienților băncii nu va exista nici o diferența în ceea ce privește derularea contractelor de credit. Drepturile și obligațiile acestora, așa cum sunt ele definite în cadrul contractelor de credit, vor rămâne neschimbate.

BVBStiri BVB

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (09/04/2020)

Motivarea Directoratului privind propunerile de modificare a Actului Constitutiv

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (09/04/2020)

Propuneri de proiecte de hotarari AGA - 29/30.04.2020

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (09/04/2020)

Hotarari AGA O & E 09.04.2020

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (09/04/2020)

Erata la convocator AGEA 11/12.05.2020 si la raport curent din 09.04.2020