Update articol:

Peter Szijjarto: Ungaria nu va lăsa UE să ia decizii care agravează conflictul din Ucraina şi care ar putea afecta aprovizionarea cu energie

Péter Szijjártó Ungaria ministru astronaut către Staţia Spaţială Internaţională Péter Szijjártó

Ungaria intenționează să împiedice miniștrii de externe ai UE reuniți astăzi la Bruxelles să ia decizii care ar putea duce la o escaladare a conflictului ucrainean și ar putea afecta aprovizionarea cu energie a Europei, a declarat luni ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului, Peter Szijjarto, potrivit TASS.

Scopul nostru este prevenirea deciziilor nerezonabile care ar duce la o escaladare a ostilităților [în Ucraina] și ar periclita și mai mult aprovizionarea cu energie a Europei, a scris Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Miniștrii de externe ai UE intenționează să ia luni o decizie oficială cu privire la lansarea unei misiuni UE de instruire a 15.000 de soldați ucraineni. O decizie fundamentală în acest sens a fost luată la o reuniune ministerială la Luxemburg pe 17 octombrie. Misiunea este concepută pentru doi ani. În acest scop urmează să fie alocate 106,7 milioane de euro. Personalul militar ucrainean urmează să fie instruit în Polonia și Germania.

Ungaria a declarat de la început că nu va participa la această inițiativă și nici nu va oferi nicio finanțare. Szijjarto s-a abținut apoi de la vot. El a spus că nu consideră o astfel de misiune o idee bună, deoarece ar duce doar la o escaladare a conflictului militar din Ucraina. De asemenea, guvernul ungar s-a opus recent cu fermitate adoptării de noi sancțiuni UE împotriva Rusiei, care ar putea afecta sectorul energetic.

BVB | Știri BVB