Plângerea îl vizează și pe Nicu Buică, directorul general SAI Muntenia, care pare că s-a abținut de la vot, conform probatoriului
Parchetul de pe lângă ÎCCJ a primit, pe 28 martie, o plângere penală împotriva Ministrului Transporturilor Răzvan Cuc și a reprezentanților acționarilor Tarom, care au participat la Adunările Generale de la finalul lunii trecute, unde a fost schimbat Consiliul de Administrație al companiei.
David Matt Ian, cel care a depus plângerea, îl acuză pe Răzvan Cuc de abuz în serviciu, pe motiv că Adunările Generale din 15 martie și 21 martie de la Tarom, unde a fost înlocuit Consiliul de Administrație, au încălcat OUG 109 privind managementul corporatist, în sensul că o selecție a administratorilor Tarom fusese deja făcută, printr-un proces de recrutare, iar acționarii ar fi trebuit să aleagă noii administratori de pe acea listă, conform legii.
Totodată, David Matt Ian îi acuză de complicitate la abuz în serviciu pe reprezentanții acționarilor, prezenți în Adunările Generale, respectiv Cătălin Constantin (consilier superior la Direcția de Transport Aerian), Nicușor Buică (director general SIF Muntenia), Mircea Boștină (director general Romatsa), Gabriel Stoe (director general Aeroporturi București). Acesta solicită disjungerea cauzei față de aceștia către parchetele competente.
Conform documentelor consultate de Financialintelligence.ro, Nicușor Buică s-a abținut de la vot la AGA din 15 martie.
Oficialii SIF Muntenia ne-au transmis: “Nu avem cunoștință despre o astfel de plângere, astfel încât nu putem comenta acest subiect până în momentul unei eventuale comunicări oficiale privitoare la acest aspect”.
Tarom a convocat AGA din 15 martie și din 21 martie, fără respectarea formalităților de convocare, conform Articolul 121 din Legea Societăților Comerciale, ceea ce a însemnat că Adunările nu se puteau ține fără să fie prezenți absolut toți acționarii (100% din capital).
Pe 15 martie, AGA Tarom a luat act de demisiile din CA ale lui Gabriel Stoe, Wolff Werner Wilhelm și Guido Retter și i-a revocat din funcții pe Elena Petrașcu, Tiberiu Țiclea, Georgeta Budeanu și Bogdan Cosmin Ștefan.
David Matt Ian susține că aceste numiri s-au făcut cu încălcarea OUG 109/ 2011 și a Legii 111/2016, în condițiile în care, în septembrie 2018, consultantul Pluri Consultants România a finalizat selecția administratorilor Tarom, în baza legii privind managementul profesionist în companiile de stat.
Ministerul Transporturilor este acționarul majoritar al Tarom, cu 97,22%, ceilalți acționari fiind Romatsa (1,24%), Compania Aeroporturi Bucureşti (1,46%), SIF Muntenia (0,08%).