Update articol:

Planul de restructurare a CE Oltenia: proiecte de 2060 MW pentru construirea de parcuri fotovoltaice și viitoarele centrale pe gaze vor primi finanțare din Fondul de Modernizare

Comitetul de Investiții al Fondului de Modernizare a aprobat solicitarea României de finanțare pentru viitoarele centrale pe gaze ale CE Oltenia și, de asemenea, a confirmat, finanțarea pentru proiectele fotovoltaice. Este vorba despre proiecte strategice pentru sectorul energetic din România, incluse în Planul de Restructurare și Decarbonare al CE Oltenia aprobat la începutul anului de Comisia Europeană. Aproximativ 895 de milioane de euro vor fi alocate de la Fondul pentru Modernizare pentru aceste proiecte de investiții.

”Salutăm decizia Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare. Este un nou pas foarte important în implementarea Planului de Restructurare a CE Oltenia, în condițiile în care o componentă majoră a planului este construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze. Aceste noi capacități sunt esențiale pentru viabilitatea pe termen lung a companiei, iar finanțarea prin Fondul de Modernizare permite finalizarea proiectelor”, a precizat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

Este vorba de opt proiecte depuse pentru producerea de energie din surse regenerabile (parcuri fotovoltaice), cu o capacitate instalată de 735 MW și în valoare de aproape  671 de milioane de euro, iar 70% din sumă provine din Fondul de Modernizare. Parcurile fotovoltaice sunt încadrate la proiecte prioritare, pentru care era nevoie de confirmarea finanțării din partea Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare.

Dezvoltarea celor două unități de producție pe gaz cu o capacitate instalată de 1325 MW la Turceni și Ișalnița, este încadrată la proiecte neprioritare și finanțarea din Fondul de Modernizare trebuia aprobată de Comitetul de Investiții. Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 841 de milioane de euro, din care 50% va veni de la Fondul de Modernizare.

Calendarul estimativ prevede că cele opt parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar cele două blocuri pe gaze de la mijlocul anului 2026.

În afara finanțării din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finanțare bancară, precum și de contribuția proprie a CE Oltenia și a partenerilor săi. Astfel, se află în curs de structurare două sindicalizări bancare în care sunt implicate instituții financiare internaționale și cele mai importante bănci comerciale din România. Pe lângă cei doi parteneri selectați la sfârșitul anului 2021, Tinmar Energy și OMV Petrom, cu care se află în negocieri avansate, CE Oltenia a relansat procesul de selecție pentru proiectul centralei în ciclu combinat de la Ișalnița, de 850 MW.

Construirea de capacități noi de producție a energiei electrice, mai puțin poluante, este de importanță strategică pentru România, de aceea proiectele de transformare a CE Oltenia au fost incluse în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice precum și în Strategia Energetică Națională.

 

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni