Noua alianță îndeamnă guvernele să colaboreze pentru a realiza o tranziție justă către o economie verde
Oamenii din întreaga lume au nevoie de un „Acord verde global” care să abordeze criza climatică și să restabilească lumea naturală, în timp ce ne recuperăm din pandemia Covid-19, a declarat un grup de politicieni din Marea Britanie, Europa și țările în curs de dezvoltare, potrivit The Guardian.
Alianța Globală pentru un Nou Acord Verde invită politicienii din toate țările să lucreze împreună la politici care ar oferi o tranziție justă către o economie verde înainte de discuțiile climatice ale ONU Cop26 de la Glasgow, din noiembrie.
Alianța include politicieni din Marea Britanie, precum și reprezentanți din Brazilia, Argentina, Indonezia, Malaezia și SUA.
Ilhan Omar, o congresmenă americană din Minnesota, a declarat că vremea extremă recentă din SUA și din întreaga lume ar trebui să servească drept avertisment. „Schimbările climatice sunt aici și reprezintă o amenințare existențială pentru umanitate. Am văzut deja repercusiunile îngrozitoare ale eșecului de a acționa – incendiile sălbatice dezlănțuite pe coasta de vest [a SUA], uragane extreme, valuri de căldură în Australia, inundații masive în întreaga lume. Dezastrele naturale ca acestea se vor agrava dacă nu acționăm ca o comunitate globală pentru a contracara această catastrofă”.
Alianța dorește ca guvernele să pună în aplicare măsuri care să stimuleze economia verde, precum și să colaboreze la accesul global la vaccinurile pentru Covid și la restructurarea datoriilor pentru cele mai sărace națiuni din lume. De asemenea, Alianţa vrea să împărtășească cunoștințele în întreaga lume cu privire la inițiativele de succes, cum ar fi planul de decarbonizare propus recent în Costa Rica.
Mulți lideri guvernamentali au promis că vor „reconstrui mai bine” după pandemie, însă puține țări investesc în noua infrastructură necesară. Cercetări recente efectuate de Vivid Economics au constatat că doar aproximativ o zecime din cei 17 miliarde de dolari cheltuiți la nivel mondial pentru salvarea economiilor afectate desfășurau proiecte care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră sau să restabilească natura.
Mai mult de 3 miliarde de dolari au fost investiţi în măsuri și industrii care au afectat în mod activ mediul, cum ar fi cărbunele și alți combustibili fosili.
Manon Aubry, un europarlamentar francez, a declarat că guvernele trebuie să se concentreze asupra justiției sociale și asupra climei. „Pe măsură ce consecințele crizei climatice devin din ce în ce mai alarmante, inegalitățile cresc și cei mai săraci sunt cel mai puternic afectați de impactul unei schimbări climatice. Dacă dorim politici climatice corecte, sistematice și eficiente, avem nevoie de o schimbare radicală privind comerţul liber și ideologia pieței libere ”.
Alianța are în prezent 21 de membri din 19 țări. Joenia Wapichana, prima femeie indigenă care a fost aleasă vreodată reprezentant federal în Brazilia, a declarat: „Înțeleg cât de important este ca toți să ne asumăm responsabilitatea pentru un nou acord verde. De aceea mă alătur acestei alianțe – pentru a-mi uni forțele, astfel încât munca mea în parlament să poată contribui la întărirea procesului legislativ în apărarea drepturilor colective, a mediului și în apărarea popoarelor indigene. ”
Paola Vega, congresmenă din Costa Rica și președintă a comisiei permanente speciale pentru mediu a adunării legislative a Republicii Costa Rica, a declarat că un acord verde ar necesita o transformare a modului în care guvernele tratează problemele ecologice și în modul în care trăiesc oamenii.
„Cu excepția cazului în care țările noastre, precum și diversele alianțe și puterile care le guvernează, nu creează suficientă presiune pentru acțiuni colective care schimbă regulile jocului, nu vom respecta măsurile urgente de care avem nevoie pentru a putea face față provocărilor masive cu care ne confruntăm astăzi ”, a spus ea. „Este important să înţelegem că acest lucru înseamnă o schimbare absolută de paradigmă: o schimbare a modului în care trăim, a modului în care consumăm și producem.”