Un acord global privind impozitul pe profit ar trebui încheiat înainte de sfârșitul acestei luni, au declarat miercuri oficiali europeni pentru CNBC.
Guvernele au fost implicate în negocieri dure pentru a aduce o mână de națiuni în conformitate cu un acord internațional privind impozitul pe profit. Națiunile G-7 și G-20 au susținut un acord la începutul verii care, dacă ar fi pus în aplicare, ar obliga companiile multinaționa să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea – și nu doar acolo unde își au sediul – și ar impune o rată minimă a impozitului de 15%.
Unele națiuni, în special Ungaria și Irlanda, unde impozitul pe profit este sub 15%, au ridicat îndoieli cu privire la acord. Cu toate acestea, discuțiile conduse de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică par să dea roade.
Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe, a declarat miercuri pentru CNBC că „suntem la un milimetru distanță de un acord global privind un nou sistem internațional de impozitare pentru secolul XXI”. „Sunt pe deplin hotărât să deschid drumul către un consens”, a spus el la Paris.
„Punctul cheie este adoptarea unui acord, nu mai târziu de sfârșitul acestei luni, privind noul sistem de impozitare internațională”. El a adăugat mai târziu: „Ar putea ca săptămâna viitoare, în cadrul reuniunilor de la Washington, sau la reuniunea G-20 de la Roma de la sfârșitul lunii octombrie să semnăm acordul final pentru sistemul fiscal internațional.”
Vorbind miercuri la Paris, Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene pentru comerț, a declarat: „Sperăm că acordul OECD poate fi finalizat în octombrie. De asemenea, colaborăm cu statele membre ale UE pentru a ne asigura că toți de acord cu privire la acordul fiscal internațional. ”
„Suntem pregătiți să prezentăm propuneri legislative pentru a asigura de implementarea uniformă a acestui acord în întreaga UE”, a adăugat Valdis Dombrovskis.
Marți, ministrul de finanțe din Luxemburg, Pierre Gramegna, a declarat pentru CNBC: „Suntem foarte aproape de un [acord ], în câteva zile, care va implica toate țările”.
Irlanda a semnalat în ultimele 48 de ore că modificările recente ale acordului sunt binevenite. Leo Varadkar, vicepremierul țării, a declarat că noul text „răspunde la multe, dacă nu la toate preocupările” pe care le avea țara sa, a raportat Financial Times.
Estonia și Ungaria se numără printre națiunile care nu au aprobat încă acordul.
Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe al Ungariei, a declarat pentru CNBC că impozitul pe profit al țării sale de 9% este un „avantaj imens”. El a mai precizat că 15% este un impozit „ridicat”, dar înțelege că „nu există loc” pentru mișcare din partea negociatorilor principali. Prin urmare, Ungaria a propus o perioadă de implementare de 10 ani și speră că acest lucru va fi acceptat de omologi.