Update articol:

(Politico.eu) Summitul de la Sibiu de săptămâna viitoare: liderii UE vor conveni asupra a 10 angajamente

Liderii UE vor conveni, săptămâna viitoare, la summitul din România,  cu privire la 10 angajamente legate de viitorul blocului european, potrivit unui draft văzut de POLITICO.

Liderii UE se vor întâlni, joi, în orașul Sibiu, pentru un summit care ar fi trebuit să contureze viitorul UE după Brexit. Deși nu se știe dacă Marea Britanie va părăsi UE, premierul britanic Theresa May nu este așteptată să participe la summit. 

Summitul va fi găzduit de Klaus Iohannis, președintele României, statul care deține în prezent președinția Consiliului. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. De asemenea, vor fi prezenți președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, potrivit informațiilor Consiliului European. Liderii UE vor discuta despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024. Aceștia vor schimba opinii cu privire la provocările și prioritățile UE în perspectiva următorilor ani.

De asemenea, summitul va reprezenta o oportunitate pentru a discuta cine ar trebui să obțină o serie de locuri de muncă de top din UE care să fie ocupate  după alegerile pentru Parlamentul European, deși această chestiune nu este oficial pe ordinea de zi, potrivit diplomaților citați de Politico.

 

Potrivit draftului de proiect, liderii UE “vor conveni în unanimitate asupra a 10 angajamente”, care par a fi un amestec de bune intenții, puncte generice și unele aspirații care se ciocnesc de realitatea cotidiană a UE.

Astfel, liderii UE vor declara că “vom apăra o Europă – de la Est la Vest, de la Nord la Sud” deoarece “nu există loc pentru diviziuni care să acționeze împotriva interesului nostru colectiv”.

Un alt angajament este acela că “vom rămâne uniți, prin intermediul celor puternici și slabi”, promițând că “ne vom arăta reciproc solidaritatea în momente de nevoie,  vom sta mereu împreună” și “vom vorbi cu o singură voce”.

În realitate, realizarea acestor angajamente  ar necesita schimbări majore în UE, potrivit Politico. Problema solidarității, de exemplu, a devenit extrem de controversată în timpul crizei migrației din 2015, când țări precum Ungaria și Polonia au refuzat să ia refugiații în cadrul unei scheme de relocare la nivelul UE.

Vorbitul cu o singură voce s-a dovedit a fi adesea problematică pentru UE, în special în ceea ce privește politica externă, pe teme variind de la Venezuela până la Libia și Balcanii de Vest.

De asemenea, liderii se vor angaja să “continue să protejeze modul nostru de viață, democrație și statul de drept” și să “mențină valorile și principiile comune”. Cu toate acestea, instituțiile UE au inițiat proceduri disciplinare împotriva Ungariei și Poloniei, acuzându-i că pun aceste valori în pericol, conform Politico.

Draftul de proiect promite, de asemenea, că Europa va fi “mare” pe marile probleme și “mică” în ceea ce privește problemele mici  – o astfel de abordare a fost deja menționată în Rome Declaration de acum doi ani.

Agenda strategică a lui Tusk, văzută de POLITICO, include aspecte la care  liderii UE au încercat de mult timp să ajungă la un acord, cum ar fi reformarea politicii UE în materie de azil, precum și angajamente generice de a “asigura o impozitare echitabilă și eficientă” și de a “asigura o concurență loială”.

Nu toți diplomații au dorit să aibă o declarație înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai. “Ultimul lucru care mi-ar plăcea este o declarație plină de retorică goală chiar înainte de alegeri,  ar fi o binefacere pentru populiști”, s-a plâns un diplomat senior.

 

 

 

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014