Update articol:

Politico: Spionii ruşi de la GRU suspectaţi de atacuri energetice asupra ofiţerilor americani de informaţii

Directorul CIA, William Burns, primește acum informații zilnice despre anchetă.

 

Oficialii americani suspectează că o notorie agenție de spionaj rusă se poate afla în spatele presupuselor atacuri care cauzează probleme misterioase de sănătate în rândul personalului guvernului SUA din întreaga lume, potrivit a trei oficiali actuali și foști care au cunoștințe directe despre subiect, relatează Politico.

Oficialii SUA nu au încă dovezi concrete care să lege GRU – Unitatea de Informații Militare a Rusiei -de incidentele din SUA, astfel că deocamdată nu s-a ajuns la o decizie finală. Cu toate acestea, oficialii le-au spus parlamentarilor că și-au intensificat ancheta în ultimele săptămâni pentru a include toate cele 18 agenții de informații federale și că aceasta se concentrează pe implicarea potențială a GRU, potrivit unui oficial al Congresului.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a solicitat anonimatul pentru a discuta această problemă delicată, a subliniat că anchetatorii încă nu știu cauza acestor incidente sau dacă acestea constituie un atac al unor actori străini. Cu toate acestea, a spus purtătorul de cuvânt, acestea sunt domenii de „anchetă activă”, iar Consiliul Național de Securitate lucrează cu alte agenții pentru a aborda „incidentele de sănătate inexplicabile”.

„Sănătatea și bunăstarea funcționarilor publici americani reprezintă o prioritate primordială pentru administrație și luăm în serios informaţiile transmise de către personalul nostru despre incidente de sănătate anormale”, a spus purtătorul de cuvânt.

Victimele atacurilor  raportează simptome în concordanță cu incidentele din „sindromul Havanei” din 2016, în care un număr de spioni și diplomați americani au suferit dureri de cap, pierderea echilibrului și a auzului, sunete și presiune în urechi și, uneori, probleme pe termen lung ale creierului.

Includerea GRU ca suspect în anchetă, care nu a fost raportată anterior, vine în timp ce administrația Biden încearcă să îi liniștească pe membrii Congresului că va fi găsită cauza problemelor iar cei vinovați vor fi trași la răspundere.  Oficialii au dat deja o alarmă membrilor Congresului cu privire la ceea ce consideră o amenințare din ce în ce mai mare a atacurilor energetice direcționate asupra personalului american.

Directorul CIA, William Burns, se implică activ în anchetă și primește informații zilnice cu privire la stadiul acesteia, spun surse implicate în această chestiune. Burns a numit, de asemenea, un ofițer superior care îi raportează direct despre aceste eforturi.

GRU este bine-cunoscută pentru implicarea sa în operațiunile secrete ale Rusiei în întreaga lume, inclusiv în anexarea Crimeei de către Moscova și numeroase atacuri cibernetice în Occident. SUA au constatat deja că GRU este responsabilă pentru ingerința în alegerile prezidențiale americane prin utilizarea atacurilor cibernetice și a altor mijloace.

GRU are o amprentă cunoscută în fiecare dintre locațiile în care au avut loc incidentele suspectate, inclusiv în SUA, și este singura agenție din cadrul guvernului rus care are tehnologia pentru a realiza astfel de atacuri, au spus oficialii SUA.

“Arată, miroase și se simte ca GRU”, a spus un fost oficial al securității naționale implicat în anchetă. „Când te uiți la peisaj, există foarte puțini oameni care sunt dispuși, capabili și dispun de tehnologie. Este pur şi simplu criminalistică. ”

Un oficial actual, informat cu privire la anchetă, a spus că agenții GRU „sunt singurii [știm] că au capacitatea de a ne ataca oamenii pe pământul nostru”.

Israel și China pot avea, de asemenea, tehnologia, dar niciuna dintre țări nu operează în toate locațiile în care au fost raportate incidentele sau au arătat dorința de a ataca americanii în acest fel, a spus un alt fost oficial al securității naționale.

Pentagonul a lansat o investigație asupra incidentelor la sfârșitul anului trecut, după ce secretarul apărării în exercițiu, Chris Miller, a vorbit cu un veteran care bănuia că a fost atacat și căuta asistență medicală. Miller a declarat pentru POLITICO săptămâna trecută că atacurile suspectate reprezintă „un act de război”. Incidentele ar fi avut loc peste tot în lume, inclusiv în Europa, Miami, nordul Virginiei și lângă Casa Albă.

Studiul rus asupra acestui tip de tehnologie datează din ultima parte a secolului al XX-lea, când fosta Uniune Sovietică a optat pentru a continua „războiul asimetric”, unde ar putea contracara Statele Unite, mai degrabă decât în spațiul convențional. Armele cu impulsuri de microunde, care folosesc o formă de radiație electromagnetică pentru a deteriora țintele, sunt arme din „zona gri perfectă”, deoarece atribuirea este foarte dificilă.

În timp ce anchetatorii nu au stabilit definitiv că aceste incidente sunt cauzate de o anumită armă, unii cred că orice astfel de dispozitiv ar fi transportat în principal cu vehiculul, potrivit unor oficiali ai Congresului. Unele ar putea fi suficient de mici pentru a intra într-un rucsac mare, iar o persoană poate fi vizată de la 500 la 1.000 de metri distanță.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER